Hem
(RICARDO ROJAS / TT NYHETSBYRÅN)

”Europas bästa försvar är att värna asylrätten”

För att stoppa fascismen som återigen härjar i Europa, med vita raskrigarna å ena sidan och islamistiska fanatikerna å den andra, måste vi värna asylrätten. Det skriver författaren Stefan Jonsson på DN Kultur.
”Vi vet att många av tonåringarna som reser ensamma flyr därför att de vill slippa strida i krigen. Det bästa Europa kan göra i försvaret av sina värden är att värna asylrätten och öppna säkra vägar och fristäder.”
Det alternativa scenariot är inte tilltalande, konstaterar han.
”Det blir en shoot-out. Festung Europa förvandlas från att ha varit en avskräckande bild till att bli något européerna önskar sig. Sverige går inom kort med i Nato. Marine Le Pen blir fransk president. Nethanyahu får driva ut palestinierna och libaneserna i Medelhavet. De kommer att bo i stora läger i Afrika. Det blir just som IS och dess europeiska spegelbilder önskar sig. Freden får bli en fråga för nästa generation, eller nästnästa.”

bakgrund
 
Stefan Jonsson
Wikipedia (sv)
Stefan Jonsson, född 1961, är en svensk författare, litteraturvetare och kritiker och sedan 2011 professor i etnicitet vid REMESO (Institutet för forskning om migration, etniska relationer och samhälle) vid Linköpings universitet. Han var tidigare gift med Sara Danius. Stefan Jonsson växte upp i Örby i Västergötland och tog sin universitetsexamen vid Uppsala universitet. Han har periodvis varit bosatt utomlands, i Berlin och under hela 1990-talet i USA, där han doktorerade i litteraturvetenskap vid Duke University och innehade ett tvåårigt arbetsstipendium vid Getty Center i Los Angeles. Jonsson är sedan 1986 skribent på Dagens Nyheters kulturredaktion och var 1989–2010 anställd av tidningen som kritiker och redaktör. Av en krönika[1] publicerad i Dagens Nyheter den 18 mars 2010 framgår att Stefan Jonsson var en av de anställda på DN:s kulturredaktion som tvingades avgå till följd av det besparingsprogram som den nya chefredaktören Gunilla Herlitz verkställde under samma period. 2010-2011 var han lektor i estetik vid Södertörns högskola. Jonsson debuterade 1993 med den omdiskuterade reportageboken De andra : amerikanska kulturkrig och europeisk rasism där han diskuterar idéer och teorier om sådana fenomen som mångkulturalism, rasism, postkolonialism och globalisering. Denna bok följdes upp med Andra platser: en essä om kulturell identitet, som introducerade postkolonial teoribildning i Sverige. Tillsammans med Världens centrum: en essä om globalisering (2001) bildar dessa en trilogi som 2005 samlades i Världen i vitögat : tre essäer om västerländsk kultur. Samma år utkom Tre revolutioner : en kort historia om folket, där Jonsson skildrar den franska revolutionen 1789, den proletära messianismens Bryssel 1889 och 1989 års revolutioner i Östeuropa.[2] Tre revolutioner utkom hösten 2008 i engelsk översättning på Columbia University Press under titeln A Brief History of the Masses: Three Revolutions. En andra del av Jonssons granskning av massan som begrepp och fantasi i europeisk historia utkom 2013 på samma förlag; denna bok behandlar mellankrigstidens Tyskland och Österrike och heter: Crowds and Democracy: The Idea and Image of the Masses from Revolution to Fascism. 2010 gav Jonsson ut Rapport från Sopornas planet, en samling kritiska essäer om aktuella och tidlösa frågor i gränslandet mellan estetik och politik. Stefan Jonsson skriver också regelbundet för amerikanska och tyska tidskrifter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen