Wikipedia (sv)
Stefan Jonsson, född 1961, är en svensk författare, litteraturvetare och kritiker och sedan 2011 professor i etnicitet vid REMESO (Institutet för forskning om migration, etniska relationer och samhälle) vid Linköpings universitet. Han var tidigare gift med Sara Danius.
Stefan Jonsson växte upp i Örby i Västergötland och tog sin universitetsexamen vid Uppsala universitet. Han har periodvis varit bosatt utomlands, i Berlin och under hela 1990-talet i USA, där han doktorerade i litteraturvetenskap vid Duke University och innehade ett tvåårigt arbetsstipendium vid Getty Center i Los Angeles.
Jonsson är sedan 1986 skribent på Dagens Nyheters kulturredaktion och var 1989–2010 anställd av tidningen som kritiker och redaktör. Av en krönika[1] publicerad i Dagens Nyheter den 18 mars 2010 framgår att Stefan Jonsson var en av de anställda på DN:s kulturredaktion som tvingades avgå till följd av det besparingsprogram som den nya chefredaktören Gunilla Herlitz verkställde under samma period. 2010-2011 var han lektor i estetik vid Södertörns högskola.
Jonsson debuterade 1993 med den omdiskuterade reportageboken De andra : amerikanska kulturkrig och europeisk rasism där han diskuterar idéer och teorier om sådana fenomen som mångkulturalism, rasism, postkolonialism och globalisering. Denna bok följdes upp med Andra platser: en essä om kulturell identitet, som introducerade postkolonial teoribildning i Sverige. Tillsammans med Världens centrum: en essä om globalisering (2001) bildar dessa en trilogi som 2005 samlades i Världen i vitögat : tre essäer om västerländsk kultur. Samma år utkom Tre revolutioner : en kort historia om folket, där Jonsson skildrar den franska revolutionen 1789, den proletära messianismens Bryssel 1889 och 1989 års revolutioner i Östeuropa.[2] Tre revolutioner utkom hösten 2008 i engelsk översättning på Columbia University Press under titeln A Brief History of the Masses: Three Revolutions. En andra del av Jonssons granskning av massan som begrepp och fantasi i europeisk historia utkom 2013 på samma förlag; denna bok behandlar mellankrigstidens Tyskland och Österrike och heter: Crowds and Democracy: The Idea and Image of the Masses from Revolution to Fascism. 2010 gav Jonsson ut Rapport från Sopornas planet, en samling kritiska essäer om aktuella och tidlösa frågor i gränslandet mellan estetik och politik. Stefan Jonsson skriver också regelbundet för amerikanska och tyska tidskrifter.