Hem
Arkivbild på anhängare till Västsaharas befrielserörelse. (TT)

EU:s Marocko-avtal okej – Västsahara omfattas ej

EU:s handelsavtal med Marocko anses vara okej eftersom det inte gäller för Västsahara, konstaterar EU:s domstol i en helomvändning mot tidigare beslut.

”Det kan inte anses att termen ’kungadömet Marockos territorium’ omfattar Västsahara” skriver man i beslutet.

Avtalet från 2012 överklagades av självständighetsrörelsen i Västsahara, som ansåg att EU inte hade rätt att teckna avtal för området, som ockuperats av Marocko sedan 1976.

bakgrund
 
Västsahara
Wikipedia (sv)
Västsahara (arabiska: الصحراء الغربية As-Ṣaḥrā' al-Ġarbiyyah), tidigare Spanska Sahara (eller Saguia el Hamra y Río de Oro), är ett område i Saharaöknen söder om Marocko i norra Afrika. Övriga angränsande länder är Algeriet och Mauretanien. Området är enligt FN ett icke-självstyrande område som ska avkoloniseras. Befrielserörelsen Front Polisario (Folkfronten för befrielse av Saguia el Hamra och Rio de Oro) bildades 1973 med befrielse från den spanska kolonialismen som mål, efter att Spanien vägrat gå med på FN:s upprepade krav på avkolonisering. Sedan november 1975 ockuperas Västsahara till stora delar av Marocko. Internationella Domstolen i Haag avvisade 1975 Marockos anspråk på Spanska Sahara (Västsahara). Inget land erkänner idag Marockos rätt till Västsahara. Den västsahariska staten Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR), (eng. Sahrawi Arab Democratic Republic), utropades 27 februari 1976, när de sista spanska trupperna lämnade området. Över 80 stater har erkänt Västsahara (SADR), dock inget EU-land, men närmare hälften av dem har sedan återtagit sina erkännanden. 1992 skulle en FN-ledd folkomröstning om Västsaharas självständighet ha ägt rum som ett led i avkoloniseringen, men Marocko har förhindrat den. Sedan 2004 motsätter sig Marocko helt ett självständigt Västsahara. En stor del av Västsaharas befolkning bor sedan ockupationen 1975 i flyktingläger i Algeriet. Västsahara har en av världens största fosfatfyndigheter, rika fiskevatten, flera mineraler och möjligen olja samt naturgas.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen