Hem
Genrebild (TT)

Expert: Behöver utgå från krig inom Sveriges gränser

Sverige behöver tänka nytt om försvaret, skriver Thomas Simonsson, statsvetare och utredare inom totalförsvarsfrågor, på SvD:s debattsida.

Han menar att Sverige måste förbereda sig på ”den svåraste av alla samhällsstörningar, nämligen krig inom Sveriges gränser”.

Det skiljer sig från hur Sverige hittills har byggt upp sin krisberedskap: baserat på erfarenheter från naturhändelser och regionalt avgränsade konflikter, menar Simonsson.

”Detta perspektivskifte är centralt för att nå målet om ett återuppbyggt totalförsvar i den takt regeringen beställt.”

bakgrund
 
Totalförsvaret
Wikipedia (sv)
Totalförsvaret är benämningen på all den samhällsviktiga verksamhet som ska bedrivas i Sverige, i händelse av krig. Detta görs i Sverige genom att civila försvarets verksamheter och det militära försvarets verksamheter interopererar i gemensamma Totalförsvarsoperationer i syfte att skydda och säkerställa samhällsviktiga funktioner. För att stärka försvarsförmågan kan riksdagen besluta att höja beredskapen på grund av krig utanför Sveriges gränser, om Sverige riskerar att hamna i krig eller om Sverige precis varit i krig. Beredskapen kan då höjas till skärpt beredskap eller högsta beredskap. När det råder högsta beredskap, det tillstånd som infaller om Sverige är i krig, är totalförsvaret all den samhällsverksamhet som ska bedrivas. Vid höjd beredskap ska kommuner, landsting och i vissa fall även privata företag, så kallade K-företag, vidta åtgärder kring bemanning, resurser och planering som behövs för att kunna genomföra sina uppgifter inom totalförsvaret. Bevakningsansvariga myndigheter har ansvar att förbereda och organisera Totalförsvarets verksamheter tillsammans med Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen