Tio etniska grupper har gått med på att föra fredssamtal som leds av Aung San Suu Kyi. Mark Metcalfe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldsamheterna i Myanmar

Expert: Freden för landet hänger på de här samtalen

Det är första gången på minst 30 år som Myanmars militär ensidigt har gått med på ett eldupphör. Det säger Maung Maung Soe, politisk analytiker baserad i huvudstaden Rangoon, till Reuters.

– Freden för hela landet kommer att hänga på de kommande samtalen med varje grupp, säger han.

Landets armé har i dag meddelat att striderna pausas fram till slutet av april.

Maung Maung Soe understryker att fredssamtalen inte omfattar den våldsdrabbade västra delstaten Rakhine, varifrån många rohingyer flytt till grannlandet Bangladesh.

Toppnyheter

Illustrationsbilder TT
Misstänkta mordet i Sala

Facebook-vittnet: Alla försökte stoppa honom

Flera vänner och bekanta till den man i 45-årsåldern som misstänks ha mördat sina två barn följde mannens livesändning där han ska ha berättat att han dödat barnen och hotade med att ta sitt liv. En man som såg klippet säger till Aftonbladet att många försökte hindra honom.

– Det är folk som skriver till honom när det pågår och alla försöker stoppa honom, säger mannen till Aftonbladet.

Polisen vädjar nu till de som sett klippet att höra av sig, rapporterar tidningen.

Mordutredare försöker även få tag i filmen via Facebook.

1 tim
Illustrationbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Sala

Polisen: En av de döda i Sala misstänks för mordet

Polisen bekräftar att en av de tre personer som hittades döda i Sala i går kväll är misstänkt för mord, rapporterar Sveriges Radio. Polisen uppger att de inte söker efter någon annan misstänkt person.

Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet ska det röra sig om en idrottsman som dödat sina två barn. Flera personer ska ha hört mannen berätta om dådet i en livesändning på Facebook och larmade då polisen.

Larmet kom in till polisen klockan 21.24 på onsdagskvällen.

3 tim
Läs mer om Misstänkta mordet i Sala
Ola Pettersson, chefsekonom på LO, till höger.  TT
Överenskommelsen

LO kräver skattehöjningar: Risk för fördjupade klyftor

LO riktar skarp kritik mot den nya regeringens ekonomiska politik och menar att den riskerar att fördjupa klyftorna i samhälle. Nu kräver fackförbundet höjda skatter för att förhindra att så sker, rapporterar SVT Nyheter.

– Fastighetsskatt är bra ur ett fördelningsperspektiv. Vi tycker också det är dags att titta på förmögenhetsskatt och arvsskatt, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till SVT.

Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson i riksdagen Fredrik Olovsson säger till SVT att han inte vill avfärda de skatter som LO föreslår – trots att det är skatter som S under lång tid sagt nej till.

2 tim
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Björklund: Besviken på M och KD långt före valet

Redan långt före valet kände L-ledaren Jan Björklund sig besviken på Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han i en intervju i P1-morgon.

Det hela började när den dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för att M skulle kunna förhandla med Sverigedemokraterna, berättar L-ledaren.

– Jag har varit bekymrad över detta under två års tid och nu nådde det sin kulmen.

Björklund säger vidare att han redan då insåg att det skulle bli ett besvärligt läge för Alliansen framöver – då hans parti absolut inte vill basera en borgerlig regering på ett samarbete med SD.

4 tim
Annie Lööf. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Lööf: M och KD bröt vallöften redan under Kinberg Batras tid

Moderaterna och Kristdemokraterna bröt sina vallöften när de ville tillträda med aktivt stöd av SD. Det säger Annie Lööf, som blev ”oerhört besviken” av beskedet.

– Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand, säger hon i en lång intervju med Dagens Nyheter.

Redan vid förra M-ledaren Anna Kinberg Batras presskonferens för två år sedan, då partiet ”gick ut och valde väg”, insåg Lööf att det kunde bli en knepig regeringsbildning. Därefter har interna diskussioner om synen på SD skett i slutna rum mellan Allianspartierna, säger C-ledaren till tidningen.

22 jan
Läs mer om Överenskommelsen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

Utredning om hedersbrott ska tillsättas omedelbart

Utredningen om att ge brott med hedersmotiv en egen brottsrubricering ska tillsättas så snart som möjligt. Det säger nya jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP), till TT.

I överenskommelsen mellan S, MP, C och L står det också att reglerna för utvisning av utländska medborgare som döms för hedersbrott ska skärpas.

– Det här är en väldigt viktig fråga och vi har faktiskt varit väldigt konkreta kring den här utredningen, säger Lindhagen, till TT.

27 min
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

Svantesson: Vår budget ger fler jobb – inte färre

Opinion Det är magstarkt av regeringen att skylla sitt misslyckande med arbetslösheten på M-KD-budget som gällt i tre veckor. Det skriver M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i ett debattinlägg på Aftonbladet.

M-politikern uttalar sig med anledning av att arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) i går sa att det slopade arbetslöshetsmålet bland annat beror på M-KD-budgeten.

”Budgeten för 2019 ger fler jobb – inte färre”, skriver hon.

Enligt Svantesson borde Johansson se till att uppfylla sitt egna löfte om lägst arbetslöshet i Europa - i stället för att skylla ifrån sig.

3 tim
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

S: M-KD-budget bakom slopat arbetslöshetsmål

”Förändrade förutsättningar” ligger bakom att regeringen nu slopat målsättningen med att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Sveriges Radio Ekot.

S-ministern menar att M-KD-budgeten innebär stora nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken, enligt radion.

–Och (...) så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier och just nu är vi inne i arbetet i hur den ska genomföras och tolkas, säger Ylva Johansson.

Igår 05:55
Läs mer om Löfvens regering