Hem
Behrouz Kamalvandi, Ali Rabiei och Abbas Araghchi. (Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Expert: Iran vill ha skäl att hålla fast vid kärnavtalet

Irans syfte med att öka anrikningen av uran är inte att kunna tillverka kärnvapen – utan att få en anledning att stanna kvar vid kärnavtalet. Det säger Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern och Nordafrika vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Han menar att Irans sätt att i små väl avvägda steg röra sig bort från kärnavtalet är en ”välkalibrerad påtryckningskampanj för att få EU att bestämma sig”.

– Om Iran inte får något i utbyte för att de själva följer avtalet, kan avtalet inte överleva politiskt i Teheran, säger han till TT.

Men Irans klocka tickar och motparterna, framför allt Tyskland, Frankrike och Storbritannien, måste hitta en morot som de kan ge iranierna, menar han.

Fakta: Kärnenergiavtalet

  • Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.
  • Avtalet gav insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.
  • Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De tre EU-länder som undertecknade avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.
  • Ett år efter att USA lämnade kärnenergiavtalet bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden som ingår i avtalet. Beslutet innebär att Iran inte förhåller sig till avtalets begränsningar om lagring av anrikat uran samt tungvatten.

Källa: TT

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen