Hem
(Martina Holmberg / TT / Fotograferna Holmberg)

Expert kritiserar bevis för skärmtid – äta potatis värre

WHO:s och FHM:s försiktighetsåtgärder om skärmtid är baserade på svag forskning och riskerar att ge negativa effekter. Det skriver SVT som pratat med Andrew Przybylski, professor i mänskligt beteende och teknologi vid University of Oxford, och en av de ledande forskarna på området.

Hans egna forskning har bland annat visat att det finns ett svagt negativt samband mellan skärmtid och välmående. Modellen testade andra förklaringar till måendet: bland annat cigaretter, alkohol, cannabis, sömn, bära glasögon. Alla faktorer var mer betydelsefulla än skärmtid. Till och med mängden potatis de åt.

– Det är dumt att använda försiktighetsåtgärder för att rättfärdiga begränsningar som riskerar barns rätt till lek, information och sammanhang, säger Przybylski till SVT.

Men Lisa Thorell, psykologiprofessor på KI, som tagit fram Folkhälsomyndighetens rekommendationer, håller inte med. Hon menar att det finns kopplingar och ”tusentals studier som pekar i samma riktning.”

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen