Festfixaren Micael Bindefeld och Ebba Busch Thor, partiledare för KD. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bindefelds 60-årsfest

Expert: ”Mutbrott är bara aktuellt vid ytlig vänskap”

Opinion ”Man bör hålla isär vad som är olämpligt och vad som är korrupt”, skriver mutexperten Claes Sandgren på SvD Debatt med anledning av flygresan till Tel Aviv som flera politiker låtit sig bjudas på av festfixaren Micael Bindefeld.

Sandgren menar att det som talar för att det skulle röra sig om mutbrott, vilket en åklagare nu undersöker, är att förmånen skapar en ”bestående bindning till Bindefeld”. Mutbrott kan bara vara aktuellt om Busch Thors, Sabunis och Kristerssons vänskap med Bindefeld visar sig vara ytlig eller obefintlig, skriver Sandgren.

Om debattören

Opinion Claes Sandgren, seniorprofessor vid Stockholm Centre for Commercial Law, före detta ordförande för Institutet mot mutor

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Socialminister Lena Hallengren (S) och finansregionrådet Irene Svenonius (M).  TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Testbråket fortsätter: ”Ett sätt att spela bort korten”

Regionerna har inte tilldelats ansvar för coronatesterna inom samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården.

Det visar ett dokument som finansregionrådet Irene Svenonius (M) hänvisar till och som Sveriges Radio Ekot har tagit del av.

– Vi i regionerna har arbetat stenhårt med att provta prioriteringsgrupperna 1 och 2 som Folkhälsomyndigheten har sagt var regionernas ansvar. De övriga grupperna skulle andra aktörer klara, säger hon i Studio Etts specialsändning om coronapandemin.

Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) stämmer inte detta. Till TT säger hon att det rör sig om ett missförstånd och ”ett sätt att spela bort korten”.

2 tim
Stefan Löfven.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regionrådets kritik: ”Löfven är dåligt påläst”

Nicklas Sandström (M), som är oppositionsråd i Region Västerbotten och ledamot i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, är kritisk till Stefan Löfvens uttalanden om regionernas ansvar för coronatester, skriver DN.

I en intervju med Ekot sa Löfven att han är positiv till att regionerna nu tagit på sig ansvaret för en utökad testning av alla de fyra prioriteringsgrupper som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Men enligt SKR tar regionerna bara ansvar för att testa grupp 1–3 och inte den fjärde gruppen som utgörs av ”andra relevanta delar av samhället” utöver vårdpersonal och personal inom annan samhällsviktig verksamhet.

Nicklas Sandström menar i en intervju med tidningen att statsministern är ”dåligt påläst”.

4 tim
Löfven.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Frustrerad över att fler inte har testats”

Statsminister Stefan Löfven är ”frustrerad” över att fler inte har testats för covid-19. Han tror att otydlighet i ansvarsfördelningen är en viktig orsak.

– Det borde varit fler som testats vid det här laget (...) Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna, säger han till SR:s Studio Ett.

Dessutom kommenterade statsministern att flera länder sagt att de funderar på att inte släppa in svenskar när de åter öppnar gränserna. Löfven säger att samtal förs med grannländerna.

– Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Löfven.

Idag 10:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Människor på stranden Orchard Beach i New York.  Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Minskat antal smittade i New York ”Väldigt bra dag”

Andelen New York-bor som bekräftats smittade med coronaviruset minskar, rapporterar CNBC News.

Enligt stadens borgmästare Bill de Blasio var sex procent av de invånare som testats för covid-19 på tisdagen smittade, vilket är den lägsta siffran sedan virusutbrottet startade i mars.

– Det här är en väldigt bra dag, sa de Blasio och la till att stadens mål är att hålla sig under 15 procent dagliga positiva testsvar.

Enligt honom kommer New York troligtvis att börja öppna upp under de kommande veckorna.

1 tim
Tiffany Pinckney i New York, en av alla amerikaner som återhämtat sig från covid-19. Marshall Ritzell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

100 000 döda i USA: Vad händer 100 dagar framåt?

Det tog lite mer än 100 dagar för 100 000 amerikaner att dö i covid-19. Hur kommer de 100 följande dagarna att se ut? Den frågan ställer USA Today till experter inom en rad olika fält. Den gemensamma bilden är att det kommer bli ”en skakig färd”.

Kevin Hallock, dekanus vid Cornell SC Johnson College of Business, säger att det vore naivt att tro på en snabb ekonomisk återhämtning.

– Det handlar om en katastrofal chock för arbetsmarknaden och de kommande 100 dagarna blir mörka för miljoner arbetare i USA, säger han.

Politico har talat med Jeremy Konyndyk, verksam vid den Washington-baserade tankesmedjan CGD och tidigare toppchef inom krishantering under Obama-administrationen. Han menar att USA har misslyckats med sin coronastrategi jämfört med andra länder.

– Vår tendens att göra saker på vårt eget sätt, och inte lära från andra länder, är en direkt bidragande faktor till varför vi hanterar det här så illa, säger han.

Idag 08:08
Sörjande vid en begravningsceremoni i Brooklyn. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin snart dödligaste hälsokatastrofen i USA sedan 1918: 100 000 döda

Över 100 000 personer i USA har nu dött till följd av coronaviruset enligt New York Times sammanställning. Dödssiffran är den högsta i världen till följd av viruset och enligt tidningen är pandemin på god väg att bli den dödligaste hälsokatastrofen i landet sedan 1918–1919, då spanska sjukan tog drygt 675 000 amerikaners liv.

Den faktiska dödssiffran kan ligga över 100 000 eftersom mörkertalet tros vara stort, skriver AFP.

Samtidigt ser antalet nya fall och nya dödsfall ut att minska i landet. Hårt drabbade New York rapporterade på onsdagen drygt 1000 nya fall. Så låga siffror har inte registrerats i delstaten sedan mars, skriver tidningen.

Igår 22:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
M-ledaren Ulf Kristersson, V-ledaren Jonas Sjöstedt och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
Coronaviruset Röster om viruset

Kristersson: ”Uppenbart att det är ett misslyckande”

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är alla kritiska till regeringens hantering av coronapandemin.

I Studio Etts specialsändning om den pågående coronapandemin säger statsminister Stefan Löfven att han är frustrerad över att för få har testats för coronaviruset, men det räcker inte som svar enligt M-ledaren Ulf Kristersson.

– Vi har en nationell strategi för hur detta ska gå till men ingen har satt muskler, resurser och kraft bakom de orden. Det är alldeles uppenbart att det här är ett misslyckande, säger han i programmet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att många av dagens problem beror på misstag och felbedömningar som gjordes i början av pandemin.

Vänsterns Jonas Sjöstedt anser att regeringen agerade för sent för att skydda de äldre.

– Det här har visat på enorma brister i svensk äldreomsorg, säger han i programmet.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020
Djurgården firar det allsvenska guldet 2019. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020

Uppgifter: Allsvenskan startar igen i juni

Folkhälsomyndigheten ger klartecken för tävlingsidrott för vuxna, erfar Sportbladet. Det innebär att allsvenskan startar igen i mitten av juni, enligt uppgifter till Expressen. Tidningen skriver att de första matcherna troligtvis spelas 13–14 juni.

Dessutom har Svensk elitfotboll haft möte om att dra igång Svenska cupens kvartsfinaler innan Allsvenskan drar igång.

Beskedet väntas bli officiellt vid en presskonferens på fredagen.

3 tim
Arkivbilder på Olsson, damallsvenskan och Tegnell TT
undefined

Optimism inför beskedet: ”Gjort det vi kan”

Under fredagen väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om elitidrott åter kan börja arrangeras, fast utan publik på läktarna.

Lars-Christer Olsson, ordförande för Svensk elitfotboll, tror att det kommer att bli ett klartecken.

– Jag har ingen förhandsinformation. Diskussionen förs mellan Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten, men jag förutsätter att det blir en bra lösning så att elitidrotten på seniorsidan kan komma i gång, säger han till TT.

Tillfrågad om vad som händer ifall beskedet blir ett fortsatt stopp för elitidrott så svarar Olsson:

– Jag tror inte vi har så mycket behov av att spekulera i det. Vi har gjort så mycket vi kan att vi kan ta de nödvändiga besluten när den tiden kommer.

Idag 08:56
Illustrationsbild från klubbens träningsmatch mot utsikten, mars 2020 Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Häcken räknar med storförlust: ”Slår mot oss”

Coronakrisen sätter idrottsklubbarna under hård press. Under onsdagen meddelade allsvenska BK Häcken att klubben i år kommer att göra ett negativt resultat på 40 miljoner kronor.

”Vi gick in i krisen med en god ekonomi men jag tror att alla förstår hur ett minusresultat i den här storleken slår mot vår verksamhet. Nu gör vi allt vi kan för att minska underskottet", säger klubbchefen Marcus Jodin i ett pressmeddelande.

Utöver att den allsvenska premiären har skjutits upp så drabbas Häcken av att ungdomsturneringen Gothia Cup har behövt ställas in.

Igår 12:40
Läs mer om Coronaviruset
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

26 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat