Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Expert: Pollensäsongen kan bli den värsta på decennier

Årets pollensäsong kan bli den värsta sedan mätningarna inleddes för 45 år sedan, säger pollenexperten Åslög Dahl till P4 Göteborg. I alla fall i södra och västra Sverige, där förra årets varma sommar gett de vårblommande träden chans att ”ladda upp” ordentligt.

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl, som är forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

På östkusten väntas i stället lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.

Toppnyheter

Bilder från den aktuella kvällen som SVT har kommit över. SVT
Mordet på Jaffar

Video uppges visa hur de misstänkta flyr på cykel

Personerna som misstänks för mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen flydde på cyklar i riktning mot Ystadsgatan, rapporterar SVT Nyheter Skåne som kommit över en video som spelades in strax efter mordet.

I går bad polisen om vittnesuppgifter om två misstänkta gärningsmän, en ljusklädd och en mörkklädd, som flydde från platsen på en vit och en svart damcykel.

– Vi har fått in ett mindre antal tips men vill gärna har fler. Det är ovanligt att två personer cyklar runt maskerade i Malmö, säger Magdalena Tesfai, förundersökningsledare och kammaråklagare i Malmö, till SVT.

1 tim
Polisen vid Möllevångstorget i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Hur ska barnen tacka nej till knarkpengar?

Opinion Droghandeln är roten till gängvåldet i Malmö, skriver flera krönikörer efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen.

DN:s Niklas Orrenius skriver att han känner till två 12-åringar som blev erbjudna 5 000 kronor i veckan för att leverera knarket. De tackade nej, men hade de haft en annan socioekonomisk situation hade svaret kanske varit annorlunda.

”Alla politiker borde fundera hårt på hur man bygger ett samhälle där barn vill säga nej till buntarna av femhundralappar”, skriver Orrenius.

Journalisten Anders Paulsson skriver i Sydsvenskan om den öppna droghandeln vid den så kallade knarkrondellen nära Möllevångstorget.

”Det här är bara en av flera stadsdelar i Malmö där liknande saker sker. Bakom finns personer med stor makt men som är i stort sett okända för allmänheten.”

Författaren Torbjörn Flygt skriver i Fokus att han ser droger byta ägare varje dag när han handlar på torget.

”Så länge det finns en efterfrågan, kommer det att finnas ett utbud. Men jag hör aldrig en vettig debatt om köparna och vad vi ska göra åt efterfrågan.”

6 tim
Polisens kriminaltekniker på Möllevångstorget efter skjutningen i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen söker upplysningar om två män på damcyklar

Polisen i Malmö söker efter vittnesuppgifter kring mordet på 15-årige Jaffar på Möllevångstorget i lördags.

”I utredningen är vi intresserade av iakttagelser av två gärningsmän som färdats på en svart damcykel och en vit cykel. En av gärningsmännen har haft ljus klädsel och den andre mörk”, skriver man på sin hemsida.

Man uppmanar alla som har gjort iakttagelser av gärningsmännen att höra av sig.

Igår 16:38
Läs mer om Mordet på Jaffar
Rosenbad. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vapenstölderna i Rosenbad

Uppgifter: Vapenstöld på Rosenbad upptäckt i mars

Redan i mars i år upptäcktes en vapenstöld på Rosenbad men säkerhetsföretaget Securitas avvaktade med att anmäla, säger flera uppgiftslämnare till Expressen.

Tidigare i dag avslöjade Dagens Juridik att sex pistoler och hundratals patroner stulits från regeringskansliet. Det framgår inte av Expressens rapportering om det rör sig om samma stöld.

Regeringskansliet vill inte kommentera uppgifterna. Securitas vd Joachim Källsholm säger att han inte kan uttala sig.

– Oavsett om jag visste något eller inte får inte vi, enligt lag, uttala oss om skyddsobjekt eller något som har med skyddsobjekten att göra, så jag kan inte hjälpa dig, säger han.

2 tim
Arkivbilder TT
undefined

Uppgifter: Sex vapen stulna från regeringskansliet

Sex pistoler och hundratals patroner med ammunition har stulits från ett låst skåp inne på regeringskansliet, enligt uppgifter till Dagens Juridik.

Det ska enligt tidningens uppgifter röra sig om så kallade ”extra vapen” som kan användas av skyddsvakter inne på regeringskansliet om säkerhetsnivån måste höjas, exempelvis vid ett terrorattentat.

Lokalerna har sökts igenom utan att vapnen har gått att hitta.

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till tidningen.

Varken regeringskansliets säkerhetschef eller presstjänsten vill i nuläget ge tidningen en kommentar. Polisen bekräftar för DN att stölden polisanmäldes den 25 oktober.

Idag 12:55
Läs mer om Vapenstölderna i Rosenbad
Saugus High School. CBSN/Skärmdump
Skolskjutningen i Kalifornien

Skolskjutningen: Två döda och flera svårt skadade – skytten sköt sig i huvudet

Flera personer har skadats i en skottlossning på Saugus High School i Santa Clarita i södra Kalifornien. Två personer har dött och för flera av de andra är tillståndet kritiskt, uppger polisen.

En 15-årig misstänkt skytt jagades för skjutningen, men polisen har meddelat att han ”inte längre är ett hot”. Han sköt sig själv i huvudet och vårdas för livshotande skador, uppger polisen vid en pressträff.

Skytten var en elev på skolan, enligt polisen.

5 tim
Elever sörjer på Saugus High School. FREDERIC J. BROWN / AFP
undefined

Polisen bekräftar: En pojke och en flicka är döda

En 16-årig flicka sköts ihjäl i skolskjutningen i Santa Clarita i Kalifornien, uppger polisen vid en presskonferens. Dessutom har en pojke dött av sina skador, uppger sheriffen på Twitter. Minst tre andra unga skadades i skottlossningen som ägde rum på torsdagsmorgonen, lokal tid.

Den misstänkte skytten är en jämnårig pojke som gick på skolan. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att ha skjutit sig själv i huvudet.

FBI jobbar med ärendet.

2 tim
Saugus High School. Christian Monterrosa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elever var på väg till skolan när skjutningen inträffade

Skjutningen i Santa Clarita där minst tre personer skadades allvarligt inträffade precis när skoldagen var på väg att börja. Eleven Denzel Abesamis var precis på väg att gå in på skolområdet när han såg hur klasskamrater flydde för sina liv, berättar han för LA Times. Han ringde en vän som gömde sig i ett klassrum.

Det har tidigare riktats hot mot skolan, enligt Denzel Abesamis.

– Jag har alltid varit rädd för att något sådant här ska hända, säger han till LA Times.

Enligt MSNBC har skytten hittats död. Sheriffen i Los Angeles County skriver dock att han vårdas på sjukhus.

4 tim
Läs mer om Skolskjutningen i Kalifornien
Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Jannes besked: Alla spelare är tillgängliga i morgon

De svenska fotbollsherrarna är helt skadefria inför morgondagens EM-kvalmatch mot Rumänien. Vänsterbacken Pierre Bengtsson har varit ett frågetecken men är aktuell för spel.

– Som jag uppfattade det på träningen är det inga problem med någon, säger förbundskapten Janne Andersson enligt Fotbollskanalen.

Sverige säkrar spel i EM 2020 vid vinst i morgon. Vid oavgjort måste Sverige vinna mot Färöarna på måndag och vid förlust krävs svensk seger mot Färöarna samtidigt som Rumänien inte vinner borta mot Spanien.

5 tim
Läs mer om Fotbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund