Hem
Arkivbild. (TT)

Expert: Risken för vägglöss ökar efter semestern

Allt fler drabbas av vägglöss i Sverige – och många får med sig de små krypen hem från semestern. Det tar ungefär en eller två månader innan man börjar upptäcka svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar och därmed förstår att man drabbats av problemet.

Men det finns sätt att skydda sig på, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert vid Anticimex, till TT.

– På korttidsboenden, på hotell och i stugbyar, där man lånar samma säng, finns en risk för att en del får med sig vägglöss, säger han till nyhetsbyrån och förklarar att det därför är viktigt att inte ha sin väska under eller i närheten av sängen där vägglössen ofta finns.

 
Vägglus
Wikipedia (sv)
Vägglus eller skäkta (Cimex lectularius) är en insekt som blir fem till åtta millimeter lång. Vägglössen är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Vägglussläktet (Cimex) ökar kraftigt i världen och blir allt vanligare även i Sverige. Vägglusen är mest känd för att vissa arter lever inomhus bland människor. Under dagen kryper de in i springor i bostaden och under natten kommer de fram för att sticka sovande människor. Ofta liftar den med resebagaget, men den kan exempelvis också spridas med second hand-saker. Ett tecken på vägglöss är deras avföring. Små, svarta prickar är varningstecken. Större kolonier med löss avger också en karakteristisk, något mjölig lukt. Sticken påminner om myggbett, men beroende på hur känslig man är blir reaktionen mer eller mindre kraftig.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen