Experter dömer ut SD:s kampanj: ”Det är populism”
Valexperter dömer ut Sverigedemokraternas flygbladskampanj som efterfrågar en folkomröstning om invandringen och som har landat på svenska dörrmattor i veckan. Det skriver Göteborgs-Posten.
– Det är enbart riksdagen som kan besluta om nationella folkomröstningar, säger Hans Lejsäfer, Valmyndigheten, till tidningen.
Han får medhåll av statsvetaren Bruno Kauffman:
– Jag tycker det är populism när man försöker ta vägen genom medborgarna i invandringsfrågan, säger han.
bakgrund
Folkomröstningar i Sverige
Wikipedia (sv)
Folkomröstning i Sverige regleras i regeringsformen (8 kap. 2 § 5 punkten).
Folkomröstningar i Sverige är i regel rådgivande och politikerna kan fatta beslut som strider mot valresultatet; detta skedde till exempel efter folkomröstningen om högertrafik (väljarna röstade 1955 nej till byte till högertrafik, men detta infördes i alla fall 1967). I en typ av fall är en svensk folkomröstning beslutande: om frågan gäller en grundlagsändring och folkomröstningen hålls i samband med ett riksdagsval, så är ett nej i folkomröstningen bindande.Valmyndigheten är den myndighet som ansvarar för planeringen och genomförandet av folkomröstning.
Kommunala och landstingskommunala folkomröstningar regleras i lagen om kommunala folkomröstningar och i kommunallagen. Om 10 procent av de röstberättigade i en kommun eller landstingskommun vill ha folkomröstning är kommun- eller landstingsfullmäktige skyldiga att ta upp frågan. Det krävs en kvalificerad majoritet av 2/3 av fullmäktiges ledamöter för att stoppa initiativet. Innan 2012 räckte det med 5 % för att väcka frågan, men å andra sidan så räckte det också med 50 % för att stoppa initiativet vilket försvagade möjligheten att driva igenom en folkomröstning mot den aktuella kommunens politiska majoritet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen