Hem
Färre tveksamma föreläsningar och kurser – mer fokus på kärnverksamheten. Det är debattörernas recept för en mer effektiv offentlig verksamhet. Illustrationsbild. (Fredrik Sandberg / TT)

Experter: New public management är dött – efterföljaren värre

Den omdiskuterade, kontroversiella och ibland hatade styrningsformen New public management fokuserade på att uppfylla siffermål på bekostnad av allt annat, och nu är den död. Men dess efterföljare är minst lika illa, skriver två experter på offentlig förvaltning på DN Debatt.

De båda forskarna beskriver vad de kallar för en ”mittokrati” som breder ut sig i Sveriges offentliga verksamheter. Den innebär att allt mer resurser samlas mitt emellan ledningen och golvet. Detta leder i sin tur till att en allt mindre del av arbetet kommer att handla om kärnverksamheten.

”I takt med att målfloran växer, strategier läggs till och helhetsperspektiv anläggs blir köerna till akuten och socialkontoret längre. Detta är givetvis en mycket olycklig utveckling”, skriver debattörerna.

De kräver nu att politiker och ledande tjänstemän tar steg för att se till att den offentliga kärnverksamheten prioriteras.

Om debattörerna

Johan Alvehus, professor i tjänstevetenskap, Lunds universitet

Gustaf Kastberg Weichselberger, professor i offentlig förvaltning, Göteborgs universitet

New public vadå?

bakgrund
 
New public management
Wikipedia (sv)
New public management (NPM), resultatstyrning eller tidigare programbudgetering, är ett samlingsbegrepp för reformer av den offentliga sektorns organisation och styrning som omfattar att använda metoder från det privata näringslivet i syfte att öka effektiviteten. Detta berör verksamhetsplaner, budgetarbete och kartläggning av organisationsprocesser. Termen NPM lanserades 1991 av Christopher Hood och har blivit en global trend som har påverkat den offentliga sektorns administration i många länder sedan dess. NPM tar sin utgångspunkt i att tillgängliga resurser är begränsade och fokuserar på att öka effektiviteten. Centralt är en strävan att göra allt mätbart, så att managementkonsulter, ledning och politiker på distans ska kunna kontrollera verksamhetens effektivitet och kvalitet, utan att själva befinna sig i kärnverksamheten. Man försöker standardisera kvantitativa indikatorer, kriterier, checklistor och algoritmer för hur verksamheten ska styras.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen