Hem
Bild på den misstänkta ubåten som jagades i Stockholms skärgård 2014. (Försvarsmakten)

Experter: ”Pinsamt att myndigheten tog fel”

”Regeringen måste lägga korten på bordet om ubåtsjakten.” Det skriver SvD:s försvarsreporter Jonas Gummesson sedan SR Ekot avslöjat att det ljud som Försvarsmakten i oktober 2014 tolkade som en utländsk ubåt i själva verket kom från ”ett svenskt objekt”.
Gummesson anser att statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist behöver förklara vilken annan typ av bevis man har för att en ubåtskränkning verkligen ägde rum:
”Annars har regeringen spelat bort all eventuell trovärdighet i ubåtsfrågor.”
DN:s säkerhetspolitiska reporter Mikael Holmström säger till den egna tidningen att det är pinsamt för Försvarsmakten att myndigheten tagit fel, men att situationen bara går att granska om det blir offentligt vilket ljud som ledde till missbedömningen.
– Det är först då det går att bedöma vad i analysen som gick fel.

bakgrund
 
Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård 2014
Wikipedia (sv)
Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård var en militär operation som pågick i Stockholms mellersta skärgård i mitten av oktober 2014. Försvarsmakten beskrev den som en "underrättelseoperation" som "syftar till att kunna bekräfta främmande undervattensverksamhet". Enheter från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen, Sjöinfobat med marinens radio, sjöinformationskompaniet på Muskö och Hemvärnet deltog. Insatsen inleddes efter en observation från en privatperson som Försvarsmakten betecknar som en trovärdig källa. Försvarsmakten har presenterat en bild på ett okänt föremål, som setts i samband med sökandet. Inledningsvis koncentrerades sökningarna till Kanholmsfjärden, och flyttades senare söderut till Nämdöfjärden och Jungfrufjärden.[källa behövs] Operationen avbröts 24 oktober och uppskattas ha kostat cirka 20 miljoner kronor. Den 14 november samma år gjordes det gällande, vid en presskonferens på Rosenbad, att en ubåt kränkt svenskt territorium. Detta efter Försvarsmaktens analys av den inhämtade informationen. Under denna presskonferens medverkade statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och Sveriges överbefälhavare Sverker Göransson. Statsminister Stefan Löfven underströk tydligt under presskonferensen allvaret i den påstådda kränkningen och Försvarsmaktens förmåga att nyttja militära medel om så skulle behövas vid en framtida liknande händelse.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen