Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

Läs mer

Toppnyheter

Bilder från protester i Dallas, Los Angeles och Minneapolis. TT
Polisvåldet i USA

Protester fortsätter att spridas över hela landet: ”En lång natt framför oss”

Protesterna mot polisvåld efter att George Floyd i måndags dog under ett polisingripande fortsätter att sprida sig som en löpeld över USA.

På Manhattan och i Brooklyn har demonstranter sammandrabbat med polisen under fredagskvällen.

– Vi har en lång natt framför oss, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio sent på fredagen, lokal tid, enligt CBS.

Georgias guvernör Brian Kemp har utfärdat undantagstillstånd efter att protester i centrala Atlanta blivit våldsamma, skriver ABC News.

I Minneapolis pågick protesterna under fredagskvällen – trots att stadens borgmästare utfärdat utegångsförbud. Hundratals butiker har plundrats de senaste dagarna.

2 tim
Demonstranter utanför Vita huset i Washington D.C. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset stängdes av vid protester mot polisvåld

Vita huset i Washington stängdes under fredagen efter att hundratals demonstranter som protesterade mot polisvåld samlats utanför. Ingen fick komma in eller lämna området, rapporterar amerikanska medier.

Trots att ett utegångsförbud i Minnesota började gälla under fredagskvällen samlades människor ute på gatorna även där. Polisen uppges ha skjutit mot demonstranter med gummikulor. Protesterna mot polisvåld har eskalerat i USA efter att George Floyds död, en svart obeväpnad man som i måndags dog efter ett våldsamt polisingripande.

2 tim
En byggnad sattes i brand i samband med trotesterna på torsdagen.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minneapolis borgmästare inför utegångsförbud

Minneapolis borgmästare utfärdar utegångsförbud i staden under natten till lördagen och natten till söndagen, skriver lokaltidningen Star Tribune.

Utegångsförbudet börjar råda i kväll klockan 20.00 lokal tid och brott mot förbudet ska straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar, närmare 9 500 kronor i böter.

Bakgrunden till utegångsförbudet är de våldsamma protester som har skakat staden sedan den 46-åriga mannen George Floyd dog efter ett brutalt polisingripande i måndags.

Igår 21:10
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Smittan i Sverige
Arlanda/Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Folkhälsomyndighetens hypotes: Tidig smitta från Storbritannien och USA

Folkhälsomyndigheten tror att coronaviruset kom till Sverige från USA och Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Hypotesen bygger på undersökningar av virusets gener där man kan se koppling mellan tidiga fall i Sverige och de två länderna.

Trots att det redan var känt att det fanns en samhällsspridning i USA och Storbritannien testades inte resenärer därifrån tidigt i mars.

– Vi gick ju väldigt mycket på den information vi fick från WHO och ECDC i det läget, och vi får i efterhand titta på vad var det för tecken som kom, och hur tydliga de var, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

1 tim
Arkivbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpersonalens semester i fara när patienterna ökar

Det är fortfarande oklart hur det blir med semestern för vårdpersonalen inom intensivsjukvården i Region Jönköping, rapporterar P4 Jönköping.

Regionledningen har lovat att personalen ska få tre veckors sammanhållen semester och en extra vecka under sommaren. Men sedan ett par dagar tillbaka syns en ökning i antalet covid-19-patienter inom regionen.

– Oron nu är att om det fortsätter att fylla på så vet vi att det är långa vårdtider, och då håller inte planeringen, säger Martin Holmer, verksamhetschef för intensivvården till radion.

Igår 21:42
Götgatan i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor Tove Fall: Covid-19 går att utrota lokalt

Tove Fall, som är professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, säger till DN att hon är ganska säker på att smittan i Sverige hade varit mindre just nu om man genomfört en nedstängning av samhället likt andra länder gjorde under våren.

– Då trycker man ned den och sedan när man öppnar upp övervakar man väldigt noga så att det inte poppar upp nya utbrott, säger hon till DN.

Fall menar att Sverige har halkat efter när det kommer till coronatester, men säger samtidigt att hon tror att viruset går att utrota på lokal nivå.

Igår 19:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Angela Merkel.  KAY NIETFELD / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Merkel nobbar Trumps fysiska G7-möte i USA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tack, men nej tack till att delta i det fysiska G7-möte som Donald Trump har bjudit in till i Washington i slutet av juni, skriver Politico.

Världsledarna har bjudits in att närvara fysiskt, något som Trump enligt sajten ser som en viktig symbol för en återgång till mer normala förhållanden – trots att coronapandemin inte ännu är avblåst.

En talesperson för den tyska regeringen säger till Politico att pandemin också är orsaken till att Merkel avstår resan till Washington.

26 min
Johan von Schreeb och Anders Tegnell. TT
undefined

Experterna om indraget WHO-stöd: Djupt olyckligt

USA har gett ”ofantligt mycket pengar” till Världshälsoorganisationen (WHO) och beskedet att landet drar sig ur organisationen är därför ”djupt olyckligt”. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

– Att helt kompensera detta är nog omöjligt.

Även Johan von Schreeb, professor vid Karolinska institutet, är oroad.

– Det här är mycket allvarligt. Dels handlar det om finansieringen, men också legitimiteten för Världshälsoorganisationen, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han tror att det framför allt är USA som förlorar på nyheten, i och med att landet tappar sin möjlighet att påverka åtgärder för världshälsan.

Igår 20:28
Bild från pressträffen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA lämnar samarbete med Världshälsoorganisationen

USA drar sig ur samarbetet med Världshälsoorganisationen (WHO), meddelar president Donald Trump på en pressträff som uteslutande handlade om Kina.

Trump menar att Kina har ”fullständigt kontroll” över WHO trots att USA har stöttat organisationen med betydligt mer pengar. Den amerikanska finansieringen ska i framtiden i stället gå till andra organisationer.

Därefter meddelar Trump att USA ska börja avveckla de särskilda handelsrelationerna med Hongkong. Presidenten menar att Hongkong inte längre är självständigt i och med Kinas nya säkerhetslag.

– Det här är en tragedi för invånarna i Hongkong, invånarna i Kina och hela världens invånare, säger Trump om utvecklingen.

Pressträffen pågick i cirka tio minuter och Trump lämnade podiet utan att svara på några frågor.

Igår 18:59
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Björn Olsen om svenska testerna: ”Allt hade varit bättre än det vi gjorde”

Om Sverige tidigt hade gjort en tillfällig nedstängning av landet hade man vunnit tid att diskutera lösningar på logistiken kring smittspårning. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till Expressen.

Eftersom metoder inte togs fram tvingades Sverige i stället att släppa smittspårningen snabbt, menar han.

– Hade vi utan politiska förtecken testat i alla grupper i förorten, i city, slumpmässigt eller i drive in. Vad som helst, för allt hade varit bättre än det vi gjorde, säger han.

1 tim
Stefan Löfven.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Löfven slår tillbaka: Folk förstår inte kategorier

Statsminister Stefan Löfven slår tillbaka mot oppositionens kritik om att för få personer har testats för covid-19.

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk vad det är för någonting. Vi ska testa så många som möjligt, säger Löfven efter dagens möte med partiledarna.

Enligt Folkhälsomyndighetens teststrategi delas de prioriterade grupperna in i fyra kategorier, där kategori 3 och 4 består av personal inom övrig samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården och övriga viktiga delar av samhället.

Regionerna har tidigare sagt att man inte har ansvar för att testa personer ur den tredje och fjärde kategorin medan regeringen har hävdat det motsatta.

Igår 17:03
KD-ledaren Ebba Busch.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Busch: Högriskspel med svenskarnas liv och hälsa

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lägger skulden på regeringen för att för få svenskar har testats för coronaviruset, skriver Aftonbladet. Han menar att beslutet om testerna inte kan ”läggas ut på entreprenad”.

Även KD-ledaren Ebba Busch riktar skarp kritik mot regeringen.

– Stefan Löfven ryggar från att leda på nationell nivå. Den svaga styrningen är ett högriskspel med svenskarnas liv och hälsa, säger hon till tidningen efter dagens möte med alla partiledare.

Igår 15:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Stockholm Marathon Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Låga förhoppningar om Stockholm Marathon i höst

Stockholm Marathon som flyttats fram till hösten riskerar att ställas in, skriver TT.

I går meddelade statsminister Stefan Löfven att elitfotbollen och andra idrotter som utövas utomhus kan starta från 14 juni. Men beskedet hjälper inte de stora motionsloppen eftersom förbudet mot offentliga folksamlingar på mer än 50 personer fortfarande gäller.

Nu inväntar Stockholm Marathon besked från myndigheter och politiker.

– Vår egen deadline är runt midsommar, en absolut gräns runt månadsskiftet juni-juli, då vi måste veta om vi kan köra den 5 september, säger vd:n Daniel Almgren.

17 min
Börshuset i Gamla stan i Stockholm.  HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronapandemin stoppar inval i Svenska Akademien

Den pågående coronakrisen hindrar inval av nya ledamöter i Svenska Akademien, skriver Svenska Dagbladet.

Två stolar gapar tomma efter Göran Malmqvist och Kristina Lugn. Planen var att välja in en ny ledamot efter Malmqvist under våren, men detta har inte gått att genomföra eftersom de kvarvarande ledamöterna på grund av pandemin sammanträder över mejl.

Det är ännu oklart när ledamöterna kan samlas i Börshuset igen och när nya inval kan ske.

Igår 16:21
Illustrationsbild Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barns nyhetskonsumtion ökar mest under pandemin

Barn mellan 9 och 14 år är den grupp som ökat sin nyhetskonsumtion mest under coronapandemin. Det framgår av undersökningen Mediebarometern, som genomförts av Nordicom vid Göteborgs universitet.

– Den här typen av resultat är positiva, att unga människor i kristider söker sig till de professionella medierna. Det hade varit mer bekymmersamt om de inte hade sett ett värde i den journalistiken, säger Jonas Ohlsson medieforskare och föreståndare för Nordicom.

SVT och kvällstidningarna står för den största ökningen totalt i undersökningen, som behandlar helåret 2019 men också pandemimånaderna februari - april 2020.

Igår 12:18
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Mer än tequila – miljösmart agave är på frammarsch

Agaveväxtens kanske främsta användningsområde som råvara till mexikansk tequila kan komma att utmanas. Forskare i Australien ser nämligen potential i att använda succulentväxten för att ta fram bioetanol på ett mindre resurskrävande sätt än i dag, skriver The Land och Food Navigator.

Professor Daniel Tan och hans kolleger ser fördelar med agaven jämfört med annan biomassa som används för etanolframställning, såsom majs och sockerrör. Dels för att grödan kräver mindre vatten, dels för att den genererar mindre växthusgaser och mer etanol. Agaven kräver 69 procent mindre vatten än sockerrör för samma mängd skörd och 46 procent mindre vatten än majs.

– Agave kan växa i halvtorra områden utan bevattning, den konkurrerar inte ut andra grödor eller ställer krav när det finns begränsade möjligheter till bevattning och gödning, säger Daniel Tan till Food Navigator.

Studien har genomförts vid en pilotfarm i australiska Queensland, vars klimat passar agaven bra. Den ekonomiska analysen visar dock att det i nuläget inte är kommersiellt gångbart att dra igång en produktion utan att det får ekonomiskt stöd från regeringen. Men läget kan snabbt komma att förändras menar Daniel Tan. Han pekar på det ökade behovet av etanolbaserade produkter i samband med coronakrisen, som gjort att efterfrågan på rengöringsprodukter har skjutit i höjden.

– Det här visar att agave är en vinnande produkt ekonomiskt och miljömässigt de kommande åren, säger han.

2 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Etiketten kan skvallra om att matvaran blivit dålig

I framtiden kan en etikett på förpackningen skvallra om ifall matvaran du tänkt köpa verkligen har förvarats i rätt temperatur. Det är åtminstone vad forskare vid Korea Research Institute of Chemical Technology hoppas på, skriver sajterna New Atlas och Foodprocessing.

Enkelt beskrivet fungerar klisterlapparna som en timer. Etiketterna består av polymera nanofiber och så länge omgivningen är kall syns inte den hemliga bilden. Uppgår temperaturen till över 10 grader under en viss tidsperiod så ”smälter” fibrerna. Då framträder bilden som fortsätter att vara synlig även om livsmedlet kyls ner igen.

– Det betyder att det praktiskt taget inte finns plats för någon manipulation, säger forskaren Oh Dongyeop till Foodprocessing.

Tekniken beskrivs som lämplig för temperaturkänsliga livsmedel som kött, fisk och grönsaker och de koreanska forskarna tror att det finns en potential för märkningen även inom läkemedelsbranschen, där viss medicin och utrustning måste hållas kall.

– Eftersom marknaden för att leverera matvaror växer snabbt kommer även efterfrågan på den här teknologin att öka, säger Oh Dongyeop.

Igår 04:30
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

28 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Smittan i Norden
kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Jammeh Stjernfeldt (S).  TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmark öppnar för att öppna gränsen mot Skåne

Danmark öppnar för en regional lösning där gränsen kan öppnas för Öresundsregionen, rapporterar SVT Skåne.

– Vi är trots allt Nordens största arbetsmarknadsregion, så jag hoppas att våra regeringar hittar en snabb lösning på detta, säger kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Jammeh Stjernfeldt (S).

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Region Skåne, säger till Sydsvenskan att regionen kommer ta kontakt med den danska regeringen för att försöka hitta en lösning.

Igår 20:54
En kvinna med munskydd. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finsk utredning: Vinsten med munskydd är obetydlig

Vinsten med att bära munskydd för att hindra spridningen av covid-19 är mycket liten. Det visar den utredning som har gjorts på uppdrag av det finska social- och hälsovårdsdepartementet, rapporterar finska medier.

Hufvudstadsbladet skriver att utredningen slår fast att skyddens förmåga att hindra virusspridningen är ”obetydlig”. Rapporten har utgått från de vetenskapliga belägg som finns samt resultaten i länder som på olika sätt har infört tvång eller rekommendationer.

Med utredningen som grund väntas den finska regeringen fatta beslut kring riktlinjerna för ansiktsskydd under nästa vecka.

Igår 13:21
Mikael Damberg. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg om Nordenresor: Går att hitta vägar framåt

Norge och Danmark meddelade under fredagen att man kommer att öppna gränserna för varandra men hålla fortsatt stängt mot Sverige.

Men inrikesminister Mikael Damberg (S) anser att det finns möjligheter för att förhandla fram ett avtal även för svenskar.

– Jag är övertygad om att det går att hitta vägar framåt, med åtminstone något eller några länder, säger han till TT.

Inrikesministern pekar på det ekonomiska utbytet mellan de nordiska länderna och en minskande smittspridning som skäl till sin optimism för de fortsatta förhandlingarna.

Igår 14:23
Läs mer om Coronaviruset