Man med mask dirigerar trafik i Wuhan i södra Kina TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Explosion i Norrköping • Nej till krav i riksrättsåtalet i natt • Virus kan få vingar

Morgonens nyheter:
Kina varnar för att viruset kan mutera och sprida sig
Demokraternas krav röstas ner ett efter ett i riksrättsåtalet
• Flera skadade i Norrköping efter explosion i bostad

Flera skadade i Norrköping efter explosion i bostad

Någonting exploderade i ett bostadshus i Norrköping på onsdagsmorgonen och flera personer ska ha skadats lindrigt. Boende i huset har evakuerats. Det ska också ha börjat brinna på platsen.

Kina varnar för att viruset kan mutera och sprida sig

Den nationella hälsomyndigheten i Kina varnar för att det nya virus som har dödat nio människor och smittat 400 kan mutera och få ännu större spridning, rapporterar AFP. För att hindra spridning ska landet vidta flera åtgärder, bland annat desinfektera flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Demokraternas krav röstas ner ett efter ett

Det amerikanska rikrättsåtalets första dag blev en utdragen process när ledamöterna i senaten försökte enas om former och regler för åtalet mot Donald Trump. Under natten röstade senaten om Demokraternas tilläggsförslag. Tidigt på morgonen svensk tid pågår striden fortfarande och strax efter klockan 06.00 röstade den Republikankontrollerade senaten ner det sjunde tilläggsförslaget.

Bilbränder på flera platser i Gävle

Det började brinna i totalt 14 bilar på flera olika adresser i Sätra i Gävle tidigt på onsdagsmorgonen, skriver Gefle Dagblad. Polisen utgår ifrån att bränderna är anlagda och har flera patruller på plats. På en av adresserna har branden spridit sig till ett sophus.

Källor: bin Salman hackade Jeff Bezos telefon

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman var delaktig i ett dataintrång i Amazongrundaren Jeff Bezos telefon, uppger källor för The Guardian. Enligt källorna skedde intrånget med hjälp av skadlig kod som fanns i ett sms som bin Salman skickade personligen till Bezos.

Många behåller jobbet i Vladimir Putins nya regering

Knappt en vecka efter att Rysslands regering avgått har landets president Vladimir Putin godkänt den nya regeringen. Han beskriver regeringen som en brytning med landets förflutna – men finansministern, försvarsministern, utrikesministern, energiministern och jordbruksministern har alla fått behålla sina jobb.

UD betonade yttrandefrihet i möte med Kinaambassadör

Utrikesdepartementet tog återigen upp situationen för den fängslade förläggaren Gui Minhai när man kallade upp Kinas ambassadör Gui Congyou på tisdagen. ”I samband med detta upprepade vi att yttrandefrihet råder i Sverige”, skriver UD.

President Michel Aoun och Hassan Diab. MOHAMED AZAKIR / TT NYHETSBYRÅN

Efter tre månaders vakuum: Libanon har ny regering

Tre månader efter Saad al-Hariris avgångsbesked har Libanon fått en ny regering. På tisdagskvällen godkände presidenten den nya premiärministern Hassan Diabs regering. Diab lovar nu medborgarna att få ekonomin på fötter.

Skadad sjuksköterska i Luleå misstänks för brott

Den sjuksköterska i Luleå som i höstas fastnade i en MR-kamera och allvarligt skadades har nu själv delgivits misstanke om brott. När sjuksköterskan med stor kraft drogs in i kamerans starka magnetfält ska han ha råkat slå till den patient som skulle undersökas. Han misstänks nu för brottet framkallande av fara för annan.

Dagens händelser

• POLITIK. Statsminister Stefan Löfven reser till Israel för att delta i World Holocaust Forum
• INRIKES. Internationell konferens till minne av Fadime Sahindal (14.00)
INRIKES. Ny tingsrättsförhandling om det misstänkta fusket på högskoleprovet
UTRIKES. EU-kommissionen presenterar sina visioner för EU:s framtid
UTRIKES. Riksrättsåtalet mot Donald Trump fortsätter
• SPORT. Flera matcher i handbolls-EM

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Afghanistan

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

2 tim
Amerikanska soldater i Afghanistan. THOMAS WATKINS / AFP
undefined

Expert: Ett viktigt steg mot ett större fredsavtal

Att USA och talibanerna enats om att våldet i Afghanistan ska trappas ner under en vecka visar att båda sidor har tänkt om. Det säger talibanexperten Rahimullah Yusufzai till AFP.

Han menar att beskedet är ett stort och viktigt steg mot ett större fredsavtal.

Andrew Watkins, analytiker på International Crisis Group, anser dock att beskedet bara är ett första steg mot nödvändiga samtal mellan de olika interna parterna i Afghanistan.

– Sådana samtal kommer att vara mycket besvärliga, men är den bästa vägen mot en fredlig lösning på konflikten i Afghanistan, säger han.

Igår 15:12
Amerikansk soldat i Afghanistan. NOORULLAH SHIRZADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avtal om USA:s uttåg kan skrivas under nästa vecka

Om den nya överenskommelsen om en veckolång nedtrappning av våldet i Afghanistan efterlevs kan USA och talibanerna redan 29 februari skriva under ett avtal som banar väg för att amerikanska trupper helt lämnar landet, skriver AFP.

Ett sådant avtal vore en historisk vändpunkt i konflikten och skulle kunna innebära att den 18 år långa amerikanska närvaron i landet slutligen upphör.

Exakt vad dagens avtal om en veckas uppehåll i våldet innebär är dock oklart. En talibankälla uppger för AFP att han har fått order om att helt lägga ned vapnen, medan en annan säger att han bara fått besked om att inte attackera större städer och vägar.

Igår 15:03
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders möter väljare. RINGO CHIU / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Sanders ska ha varnats för att Ryssland hjälper honom

Bernie Sanders har fått information från amerikanska myndigheter om att Ryssland försöker hjälpa hans presidentkampanj i syfte att störa det amerikanska valet, rapporterare Washington Post med hänvisning till källor.

Det är oklart på vilket sätt landet har försökt påverka. Sanders säger i ett uttalande att han inte bryr sig om vem Putin vill se som president, men att Ryssland ska ”hålla sig borta från amerikanska valet”.

CNN skriver också att ledamöterna i representanthuset vid ett möte den 13 februari informerades om att Ryssland försöker påverka valet till Donald Trumps fördel.

Igår 21:32
Bloombergs budskap syns nu över Las Vegas. MARK RALSTON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs nya attack på Trump: ”Fuskar i golf”

Miljardären Michel Bloomberg väljer att angripa Donald Trump på ett annorlunda sätt i sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Fox Business.

På stora reklamtavlor i Phoenix och Las Vegas, där Trump inom kort ska kampanja, visas just nu nedsättande budskap om presidenten – allt betalt av Bloomberg.

”Donald Trump fuskar i golf” och ”Donald Trump äter brända stekar” är ett par av budskapen.

– Amerikanska folket förtjänar att veta att Trump fuskar i golf och blev ruinerad genom att driva ett kasino, säger Bloombergs talesperson Galia Slayen.

Igår 20:31
Arkivbild: Elizabeth Warren och Joe Biden i samspråk vid debatten i New Hampshire. Till höger: Bernie Sanders.  Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kassan sinar för Biden, Buttigieg och Warren

Miljardärerna Michael Bloomberg och Tom Steyer har, likt Bernie Sanders, välfyllda kampanjkistor, men för Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren börjar pengarna sina, rapporterar Politico.

Bernie Sanders var den icke-miljardär som hade mest pengar i början av februari, nästan 17 miljoner dollar. Biden kom tvåa med drygt 7 miljoner medan Warren hade minst pengar med 2,3 miljoner dollar kvar.

”Vi ställs nu också emot en miljardär som slänger enorma mängder pengar på tv, i stället för att bedriva kampanjarbete”, skrev Buttigieg i ett mejl till sina anhängare i veckan.

Det är dålig tajming att ha ont om pengar just nu. Den tredje mars är det dags för supertisdagen, när nästan en tredjedel av de valbara delegaterna står på spel.

Igår 20:40
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Coronaviruset Globala spridningen
En näst intill folktom gata i Codogno. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Första dödsfallet i Italien – allmänna platser stängs

Under fredagskvällen meddelade Italien att landet har fått sitt första dödsfall orsakat av det nya coronaviruset, rapporterar AFP. Den döde är en 78-årig man.

Tidigare under dagen meddelande landet att skolor, barer och andra allmänna platser i tio norditalienska städer har stängts av för att förhindra att viruset sprids. Över 50 000 människor i området har ombetts att stanna hemma och evenemang som fotbollsmatcher, gudstjänster och karnevaler har ställts in.

Patienten som först insjuknade i landet åt nyligen middag med en person som hade varit i Kina men som testats negativt. Myndigheterna undersöker nu om personen som varit i Kina ändå kan vara smittbärare.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att regeringen upprätthåller ”en extremt hög försiktighetsnivå”.

Igår 23:23
Zoryana Skaletska / några av de evakuerade på en buss TT
undefined

Minister ska tillbringa 14 dagar med evakuerade

Ukrainas hälsovårdsminister Zoryana Skaletska kommer att tillbringa de kommande två veckorna tillsammans med 72 personer som sitter i karantän efter att i går ha evakuerats från corona-epicentret Wuhan i Kina.

Tilltaget är ett försök att lugna ner situationen efter att demonstranter kastat stenar och tänt eldar för att hindra bussar med de evakuerade att ta sig till sjukhuset i Novi Sanzhary i centrala Ukraina. Demonstranterna fruktar att de evakuerade bär på viruset och säger att de inte vill att området ska bli en isolerad zon.

”Jag hoppas att min närvaro kan lugna dem”, skriver Skaletska i ett inlägg på Facebook.

Igår 19:53
 WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus  TT
undefined

WHO: Snart för sent att stoppa virusets spridning

Världshälsoorganisationen (WHO) känner oro över att fall av det nya coronaviruset covid-19 har dykt upp utanför Kina utan att det finns någon tydlig koppling tillbaka till landet. Det sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens under fredagen, skriver AFP.

Han påpekade dock att fallen utanför Kina fortfarande var relativt få och att det fortfarande finns en möjlighet att stoppa spridning över världen, men att det fönstret håller på att stängas, skriver DN.

I Kina har nu över 75 500 personer smittats och över 2 200 dött. I resten av världen har drygt 1 100 personer smittats i nära 30 länder. De senaste länderna att bekräfta smitta är Libanon och Israel, rapporterar al-Jazira.

Igår 15:59
Läs mer om Coronaviruset