Massoud Hossaini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Afghanistan

Explosioner vid minst tre vallokaler i Afghanistan

Explosioner har inträffat vid minst tre vallokaler i Kabul, enligt vittnen. Det rapporterar AFP. Minst tre människor uppges ha dödats och ett trettiotal skadats.

Väljare ska ha setts fly från en skola i den norra delen av huvudstaden efter en explosion, uppger nyhetsbyråns korrespondent. Även från andra vallokaler kommer uppgifter om detonationer.

Tiden fram till dagens parlamentsval har kantats av våld och oroligheter. Flera politiska kandidater har dödats. Enligt AP har 70 000 militärer satts in för att skydda de 21 000 vallokalerna i landet.

Toppnyheter

Valet 2018 Löfvens regering
Jan Björklund (L). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

C och L vill ha reformer i stället för ”luftslottsmål”

Centern och Liberalerna är inte intresserade av att sätta ett nytt mål för arbetslösheten, när regeringen nu meddelat att man överger målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020.

– Det har ju visat sig att det där målet var ett luftslott och sedan gjorde de inget för att nå dit, säger L-ledaren Jan Björklund till TT.

Björklund lyfter i stället fram behovet reformarbete snarare än uttalade mål. Där får han han stöd av C:s chefsekonom Martin Ådahl som även han vill se konkreta reformer.

– Som mindre arbetsmarknadsbyråkrati, lägre skatt för småföretag att anställa och snabbare språkutbildning och praktik för nyanlända, säger han.

32 min
Arkivbilder. Gula västarnas protester (t v), Isabella Lövin (t h). TT
Valet 2018 Löfvens regering

Forskare: Miljöpolitik kan leda till oro och missnöje

Sociala rättviseaspekter saknas i regeringens nya miljöpolitik, säger forskare till Vetenskapsradion.

Miljö- och klimatforskaren Anna Kaijser pekar bland annat på att regeringens ”gröna skatteväxling” kan leda till oro och missnöje om den upplevs som orättvis och gynnsam för höginkomsttagare.

Hon gör även en koppling till proteströrelsen Gula västarna i Frankrike.

– Om man som i Frankrike höjer skatter på fossila drivmedel och inte samtidigt kompenserar med andra åtgärder – till exempel med kollektivtrafik – så riskerar man sådana här missnöjesuttryck, säger hon till Vetenskapsradion.

4 tim
Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Lööf: S och C hålls ihop av kamp mot högerpopulism

Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att det som håller samman Socialdemokraterna och Centerpartiet är bland annat kampen mot högerpopulism. Det säger hon i en intervju med SvD.

”Ökade klyftor” räknas upp som ett av de stora samhällsproblemen i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Lööf menar att partierna inte har samma syn på hur de ökat men att det finns vissa delar där de är överens om hur klyftorna ska motarbetas.

Hon betonar att partiet inte delar S hållning att beskatta höginkomsttagare ännu hårdare eftersom att de riskerar att placera sin inkomst i andra länder, menar Lööf.

– Det viktigaste är att de som har det allra sämst får det bättre. Det är socialliberalism, säger Annie Lööf till tidningen.

Idag 08:39
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild, FBI-agenter. Nick Wagner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s framtid

FBI-agenter: Nedstängning försätter barn i fara

Anonyma FBI-agenter varnar i en rapport för hur nedstängningen av USA:s statsapparat lägger krokben för myndighetens arbete. På listan av verksamheter som drabbas räknar de upp cybersäkerhet, antiterrorarbete och utredningar av brott mot barn.

”Det här försätter barn i fara”, säger en av agenterna.

Rapporten är sammanställd av agenternas medlemsorganisation FBIAA och CNN skriver att det är ovanligt att FBI-anställda gör den typen av uttalanden.

2 tim
Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi, president Donald Trump. Arkivbilder. JIM WATSON / AFP
USA:s framtid

Senaten röstar om nedstängningen i morgon

Den amerikanska senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har till slut gått med på att ta upp förslag om att öppna federala myndigheter till omröstning, rapporterar flera medier. Men det finns flera hinder och svårigheter på vägen till ett slut på nedstängningen som nu pågått i 33 dagar.

Först ska senaten rösta om president Donald Trumps förslag som innehåller 5,7 miljarder dollar till muren mot Mexiko. Därefter sker en omröstning om ett förslag utan murpengar och andra tillägg som redan röstats igenom i representanthuset som kontrolleras av Demokraterna. Det krävs 60 av 100 röster i senaten och Demokraterna har 47. Om tillräckligt många Republikaner hoppar över och röstar på det sistnämnda förslaget – vilket av NYT anses som osannolikt – hamnar det på Trumps bord. Och han har vetorätt.

Idag 08:29
Donald Trump / Nancy Pelosi. TT
Trumps USA USA:s framtid

Dödläget väntas fortsätta efter senatens omröstning

Den amerikanska senaten ska rösta om president Donald Trumps förslag för att få stopp på nedstängningen av delar av statsapparaten på torsdag. Det säger majoritetsledaren och republikanen Mitch McConnell, rapporterar CNN.

Men Trumps förslag ser inte ut att röstas igenom, eftersom demokraterna avfärdade det i helgen och har varit tydliga med att de inte kommer att gå med på att ge Trump pengar för att bygga muren mot Mexiko. För att förslaget ska ta sig genom senaten krävs det att sju demokrater röstar för det.

Demokraterna i representanthuset kommer under veckan att rösta igenom fler förslag i ett försök att få ett slut på nedstängningen, och talmannen Nancy Pelosi ber på Twitter Trump och McConnell att sluta stoppa dem.

Trump i sin tur har skrivit på Twitter att en mur är det enda sättet för USA att garantera säkra gränser, och avslutar med: ”Ingen kapitulation!”

Igår 20:43
Läs mer om USA:s framtid
Boende i närheten av gårdagens protester Fernando Llano / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Stora protestmarscher väntas runt om i Venezuela

I Venezuela planerar både oppositionen och anhängare till president Nicolás Maduro stora demonstrationer under onsdagen.

Det sker två dagar efter det att en grupp militärer försökt göra revolt mot regeringen. Militärerna greps efter att de gått till angrepp mot en kommandocentral i norra Caracas.

Demonstrationerna var från oppositionens sida planerade sedan tidigare, för att protestera mot att Maduro svurits in för ytterligare en mandatperiod.

Idag 07:22
Delcy Rodriguez. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Venezuelas vicepresident: Pence uppmanar statskupp

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez anklagar sin amerikanska motsvarighet Mike Pence för att öppet uppmana till en statskupp i landet, skriver AFP.

– Jänkare, åk hem! Vi kommer inte att låta dem blanda sig i vårt lands affärer, säger Rodriguez i en tv-sändning enligt nyhetsbyrån.

Landets kommunikationsminister Jorge Rodriguez har också kommenterat Pence uttalande, som han ser som en order till ”terrorister” att begå våldshandlingar under onsdagens demonstrationer.

Igår 22:28
Läs mer om Krisen i Venezuela
Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte men ditt högkostnadsskydd påverkas. Colourbox
Kronans Apotek

Experten: Därför ber apoteken dig byta medicin

Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Här listar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, fem snabba punkter som lär dig allt du behöver veta om läkemedelsutbyte.

 1. Svenska staten subventionerar vissa läkemedelsgrupper så att de blir billigare. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar vilka läkemedel som ska ingå i Läkemedelsförmånen. Dessa läkemedel kallas ”Periodens vara”
 2. När du kommer till ditt apotek för att hämta ut ett recept har apoteket skyldighet att erbjuda dig periodens vara även om det inte är just denna vara du brukar använda. Detta läkemedesutbyte är en del av högkostnadsskyddet. Bytet sker alltid till en vara som innehåller samma läkemedel. Det är bara tillverkarens namn som skiljer sig.
 3. Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte. Du som väljer att stå kvar vid den vara som står på receptet får själv stå för merkostnaden om varan är dyrare, vilket den ofta är. Ditt högkostnadsskydd påverkas på två sätt: Du får inte rabatt för merkostnaden och merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.
 4. Din läkare är medveten om att varan på receptet kan komma att bli utbytt till en likvärdig vara.
 5. Det läkemedel apoteket byter till har samma effekt och kvalité som det som står på ditt recept men kommer från en annan tillverkare och är billigare i och med att det subventionerats. Vilken tillverkare det är förändras från månad till månad.
10 jan
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

39-åringen anhållen för misstänkt människorov

Den 39-åriga kvinna som misstänks för människorov efter att ha fört bort en sex månader gammal flicka har anhållits. Kvinnan är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

– Vi kan ännu inte utesluta att ytterligare någon är inblandad. Vi kommer att kunna lämna mer information senare, säger Peter Adlersson, till Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hölls förhör med 39-åringen, som dagen innan var för påverkad för att bli hörd. Kvinnan är känd av polisen sedan tidigare.

3 tim
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. En sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Hon hittades senare oskadd. Arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Kvinnan som tog barnet var påverkad – förhördes i dag

Den 39-åriga kvinnan som misstänks ha fört bort en sex månader gammal flicka i Göteborgstrakten har förhörts under förmiddagen, skriver Göteborgs-Posten. Hon kunde inte höras i gårkväll då hon var alldeles för påverkad av droger eller alkohol.

Vad som sagts under förhöret vill dock inte polisen kommentera. Fallet är rubricerat som misstänkt människorov.

Den misstänka kvinnas belastningsregister innehåller elva avsnitt. Så sent som i maj åtalades hon för att ha brukat amfetamin.

5 tim
Arkivbilder. TT
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Polisen till föräldrar: Behöver inte känna oro

Många föräldrar i Säve känner oro efter att en sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola. Flickan hittades senare oskadd och polisen uppmanar nu samhället att behålla lugnet.

– Naturligtvis så kan det inträffa, men det är så unikt så jag tycker inte att man ska känna någon oro, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Idag 07:03
Läs mer om Misstänkta barnarovet i Göteborg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund