Massoud Hossaini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Afghanistan

Explosioner vid minst tre vallokaler i Afghanistan

Explosioner har inträffat vid minst tre vallokaler i Kabul, enligt vittnen. Det rapporterar AFP. Minst tre människor uppges ha dödats och ett trettiotal skadats.

Väljare ska ha setts fly från en skola i den norra delen av huvudstaden efter en explosion, uppger nyhetsbyråns korrespondent. Även från andra vallokaler kommer uppgifter om detonationer.

Tiden fram till dagens parlamentsval har kantats av våld och oroligheter. Flera politiska kandidater har dödats. Enligt AP har 70 000 militärer satts in för att skydda de 21 000 vallokalerna i landet.

Toppnyheter

Sörjande anhöriga vid begravning för offren i terrordådet/Lankesisk polis i huvudstaden Colombo. TT
Terrordåden i Sri Lanka

IS säger sig ligga bakom dåden – släpper bild på påstådda gärningsmän

Terrorgruppen IS hävdar att man ligger bakom terrordåden i Sri Lanka via sitt propagandaorgan Amaq, skriver flera medier. Inledningsvis presenterade gruppen, som tidigare har tagit på sig flera dåd som man inte hade någon inblandning i, några bevis. Senare publicerade man en bild som man påstår visa åtta män som låg bakom attackerna, skriver AFP.

Den militanta islamistiska gruppen National Thowheeth Jama'ath har pekats ut som ansvarig – men såväl myndigheter som experter har ifrågasatt om den relativt okända gruppen haft förmåga att på egen hand utföra ett så komplext attentat. Sri Lanka utreder internationella kopplingar.

40 personer har gripits misstänkta för inblandning i dådet där drygt 320 människor dödades.

1 tim
En av självmordsbombarna fångades av en övervakningskamera. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Premiärministern: Farliga terrorister är på fri fot

Det finns fortfarande misstänkta terrorister på fri fot i Sri Lanka, säger landets premiärminister Ranil Wickremesinghe på en pressträff.

– Det finns fler sprängmedel och terrorister där ute. Polisen letar efter dem. En del av dem kan vara beväpnade och farliga, säger han enligt Sky News.

Tidigare i dag tog terrorgruppen IS på sig dåden på påskdagen. De uppgifterna följs nu upp av landets underrättelsetjänst, och lankeser som anslutit till IS ska kontrolleras.

– Vi tror att det kan ha funnits kopplingar mellan IS och dåden, säger Wickremesinghe.

2 tim
Lankesisk polis i Colombo. JEWEL SAMAD / AFP
Terrordåden i Sri Lanka

Polisjakt efter flera fordon lastade med sprängmedel

Polisen i Colombo söker efter en lastbil, en skåpbil och ett antal motorcyklar som uppges bära med sig sprängmedel och som ska ha kört in i Sri Lankas huvudstad. Det rapporterar lankesiska Sunday Times som hänvisar till uppgifter från polisen. Även underrättelsetjänsten ska ha informerats. Bland annat uppges hamnen sökas igenom.

Sri Lanka är på helspänn efter söndagens terrorattacker där över 320 människor dödades. Den militanta islamistiska gruppen National Thowheeth Jama'ath har pekats ut som ansvarig men myndigheterna söker efter internationella kopplingar. På tisdagen tog terrorgruppen IS på sig dådet utan att presentera närmare bevis.

6 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson (V) och Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed (KD) håller en gemensam pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvättsskandalerna

Analys: KD- och V-utspelet riskfritt – finns baktankar

Att Kristdemokraterna går ihop med Vänsterpartiet och kräver hårdare tag mot bankerna är ett riskfritt exempel på den nya linje som Ebba Busch Thor nyligen deklarerade – att man ska kunna göra upp med alla partier, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Överenskommelsen öppnar också upp för något minst lika kontroversiellt: Politiska förhandlingar med Sverigedemokraterna, skriver han.

Å V:s sida visar överenskommelsen att partiet är redo att utmana konventioner, men det säger ingenting om man kan tänka sig att störta underlaget som den S-ledda regeringen bygger på, menar Eriksson.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach menar att partierna har ett gemensamt intresse i dagens utspel.

– Båda vill visa att de är en opposition att räkna med och att de gör vad som krävs, säger han.

Enligt Furtenbach är det i dagsläget för tidigt att säga vad förslaget om penningtvätt kan leda till.

15 min
Ulla Andersson (V), Jakob Forssmed (KD) och Johan Pehrson (L). TT
Penningtvättsskandalerna

L-topp efter V/KD-utspelet: ”Handlar om att KD vill göra samma sak med SD”

Att Kristdemokraterna går samman med Vänsterpartiet i ett gemensamt utskottsinitiativ handlar bara om att KD snart vill göra samma sak med Sverigedemokraterna. Det skriver Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson på Twitter.

Han är inte imponerad över samarbetet, som syftar till att stärka arbetet mot penningtvätt.

”Fast det är bara till för att KD senare kunna göra samma sak med SD”, skriver Pehrson.

”Detta ligger i strategin att ’våga’ agera med alla andra partier. Oavsett bakgrund”, skriver han i ett annat inlägg.

KD:s policyansvarige Johan Ingerö svarar att Pehrson fokuserar på maktspel och glömmer bort sakfrågorna.

”Enda rimliga tolkningen nu blir då att L är mer upprörda över oss än över penningtvätt i miljardklassen. Otroligt!” skriver han på Twitter.

Idag 10:26
Ulla Andersson och Jakob Forssmed. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvättsskandalerna

V och KD går samman om penningtvätt: ”Markerar”

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna går samman i ett gemensamt utskottsinitiativ för att stärka arbetet mot penningtvätt. Det meddelade partiets ekonomisk-politiska talespersoner Ulla Andersson (V) och Jakob Forssmed (KD) på en gemensam pressträff.

– Vi tar ett initiativ för att brett utreda för hur vi kan stärka Finansinspektionen, säger Forssmed på pressträffen.

Det handlar om ett gemensamt förslag till utskottet på penningtvättsområdet.

– Vi har gemensamma uppfattningar i de här frågorna, säger Ulla Andersson.

– Vi tycker det var ett bra sätt att markera att det går att finna varandra över partilinjerna, fortsätter hon.

Pressträffen och frågestunden var över redan efter fem minuter.

Idag 08:37
Läs mer om Penningtvättsskandalerna
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Anna Maria Corazza Bildt (M)/Lena Adelsohn Liljeroth (M). TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Exministern ryter ifrån: Det räcker nu, Corazza Bildt

M-toppen Anna Maria Corazza Bildts ”bittra uttalanden” får tidigare kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) att gå i taket, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker inte att hon har rätt, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Jag känner inte igen mig i den bild hon målar upp om att det skulle vara en liten klick och att det skulle vara ett gubbigt parti.

Corzza Bildt har petats från Moderaternas lista till EU-valet om några veckor. Petningen har fått henne att kritisera partiet för att bestå av en klick män som styr hur långt kvinnor ska gå.

1 tim
Tomas Tobé och Heléne  TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

”Fritzon, förklara varför S inte vill bekämpa brotten”

Opinion Det finns inget område där Socialdemokraterna har misslyckats så kapitalt som de har gjort med trygghetsfrågan, skriver Moderaternas EU-toppkandidat Tomas Tobé på Aftonbladet Debatt. Han tycker att S misslyckas både på hemmaplan och i Bryssel.

”Heléne Fritzon är nu skyldig väljarna att förklara varför Socialdemokraterna inte vill bekämpa brottsligheten i Sverige och Europa”, skriver han.

Moderaterna går till EU-val på trygghetsfrågan, skriver Tobé. Partiet vill bland annat stärka den europeiska polisbyrån Europol, utvisa EU-medborgare som begår brott i Sverige och delta fullt ut i arbetet i den Europeiska åklagarmyndigheten.

Idag 06:47
Sara Skyttedal och Jan Björklund. TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Skyttedal om slogankritik: ”Är inte ett dugg förvånad”

Sara Skyttedal, som är KD:s toppnamn inför EU-valet, kommenterar nu i SvD den kritik partiet har fått för sin Trump-blinkande EU-slogan ”Make EU lagom again”. Alice Bah Kuhnke (MP), Carl Bildt (M) och Jan Björklund (L) har alla kritiserat den.

– Jag är inte dugg förvånad. Jan Björklund vill ju ha ett EU som är alldeles på tok för stort, säger Skyttedal till tidningen.

Trots att hon själv inte ses som en ”lagom” politiker tror hon att hon är rätt person för jobbet.

– Vi behöver ett lagom EU, inte beigea politiker, säger hon.

Idag 05:00
Läs mer om EU-valet
Försvarets helikopter hämtar vatten i en sjö för att vattenbomba en skogsbrand norr om Tjällmo. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Polisen misstänker: Brand i Motala startade av maskin

Skogsbranden i Tjällmo, norr om Motala, tros ha orsakats av en skogsmaskin, skriver Corren. Därför har polisen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det har kommit fram att det har pågått skogsavverkning i området och vi kan inte utesluta att det finns ett samband mellan det arbetet och skogsbranden, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till tidningen.

Än så länge finns ingen misstänkt, men polisen vill utreda hur företaget tänkt om arbetet i området under den pågående torkan. En helikopter från Försvarsmakten har kallats in för att vattenbomba skogsbranden, som rasar i otillgänglig terräng.

2 tim
Arkivbild. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Fyra helikoptrar sätts i högsta beredskapsläge

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sätter in fyra helikoptrar i beredskapsläge på två platser i södra Sverige, skriver P4 Jönköping.

Helikoptrarna försätts i högsta beredskapsläge på platser så att de inom 90 minuter kan vara igång och hjälpta till med släckningsarbetet.

I Gislaved rasar fortfarande den skogsbrand som bröt ut på måndagsmorgonen. Den var på tisdagseftermiddagen fortfarande inte under kontroll.

3 tim
Läs mer om Skogsbränderna
MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
SHL 18/19

19.30: Djurgården tar emot Frölunda i fullsatt Globen

Klockan 19.30 är det nedsläpp i SM-final två i ishockey mellan Djurgården och Frölunda. Matchen spelas i Globen och är helt slutsåld.

Den första finalen i Scandinavium slutade 5–3 till Frölunda efter en jämn match, där göteborgarna avgjorde med ett sent mål i tom kasse.

”Djurgården har inte råd att hamna i underläge 0-2 i matcher för att sedan åka och spela ännu en match i Göteborg. Djurgården måste vinna i kväll”, skriver Expressens Magnus Nyström.

4 min
Dennis Everberg. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
SHL 18/19

”Topp tre dyrast i hela SHL – men också topp tre bäst”

Det är bara att gratulera Rögle för värvningen av den NHL-meriterade 27-åringen Dennis Everberg, säger Sportbladets expert Hans Abrahamsson.

– Det är en riktigt toppspelare på SHL-nivå, säger han i en tv-sändning.

Hockeysverige tar nog Rögle på stort allvar nu, tror Expressens expert Johan ”Mr Madhawk” Svensson. Han skriver att respekten för laget har ökat genom en enda värvning.

”Everbergs kontrakt och prisklass. Svårt att gissa. Men topp3-dyrast i ligan blir det definitivt. Men jag tror också på topp3-bäst i ligan”, skriver han på bloggen.

Idag 09:53
Dennis Everberg firar VM-guldet i Kungsträdgården dagen efter finalen i ishockey-VM den 21 maj 2018 SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
SHL 18/19

NHL-meriterad Everberg klar för Rögle: ”Vill vinna”

NHL-meriterade Dennis Everberg återvänder till Sverige. Den 27-årige anfallaren är klar för SHL-klubben Rögle, som han har skrivit ett femårskontrakt med.

I ett pressmeddelande skriver Everberg att han ser fram emot att återförenas med flera gamla lagkamrater från juniortiden.

– Det var roliga år och nu återförenas vi igen, när vi fortfarande är mitt i karriären. Jag är fortfarande sugen på att vinna, det är därför jag håller på med det här och vill ha min bästa hockey framför mig, säger han i pressmeddelandet.

Idag 07:07
Läs mer om SHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bild från Colombo i dag. JEWEL SAMAD / AFP
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Svenskar i Sri Lanka riktar kritik mot UD: ”Noll svar”

Det svenska utrikesdepartementet kritiseras av flera svenskar i Sri Lanka för bristfällig information, skriver SvD som pratat med flera av dem.

”Försökt kontakta UD, noll svar”, lyder ett av inläggen i Facebookgruppen ”Svenskar i Sri Lanka”, enligt tidningen.

UD har kommunicerat information på Facebook men det har varit svårt för svenskar i Sri Lanka att ta del av, eftersom sociala medier har varit blockerade efter terrorattentatet. Svenske Max Brogmar säger att han inte fått något svar på sina mejl, utom ett från konsulatet om att han kan fortsätta ”njuta av semestern”.

– Men från UD har det varit tyst. Det här är den värsta sortens återkoppling, ingen alls, säger han till tidningen.

3 tim
Poliser i huvudsatden Colombo i samband med attacken. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Sri Lanka: Terrordåden var ”hämnd för Christchurch”

En preliminär utredning visar att terrorattackerna i Sri Lanka var ”hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch”, uppger landets biträdande försvarsminister Ruwan Wijewardene enligt AFP.

50 människor dödades när en högerextrem beväpnad gärningsman gick till attack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

I helgen utsattes en rad kyrkor och lyxhotell i Sri Lanka för flera självmordsdåd. Den lokala militanta islamistgruppen National Thowheeth Jama'ath har pekats ut som ansvarig men gruppen har inte själv tagit på sig det. Totalt dödades fler än 300 människor i helgens dåd i Sri Lanka.

Nya Zeeland säger i ett uttalande att man inte har några uppgifter om att en sådan koppling skulle kunna föreligga, skriver AP.

Idag 08:29
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

”Försökte lyfta min dotter men hon var redan död”

Sudesh Kolonne från Australien har precis gått ut ur kyrkan i Colombo i Sri Lanka när bomben smäller av. Han rusar tillbaka in och får se sin fru Manik Suriaaratchi och deras tioåriga dotter Alexendria på golvet.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Min dotter var på golvet. Jag försökte lyfta upp henne men hon var redan död, säger han till AP.

Se intervjun i videoklippet ovan.

Idag 07:48
Läs mer om Reaktioner på dåden i Sri Lanka
Illustrationsbild. Alberto Diaz / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Klimatförändringarna

FN-rapport: En miljon arter riskerar att utrotas

Uppemot en miljon arter riskerar utrotning på grund av mänsklig påverkan, enligt ett utkast till en FN-rapport som AFP har tagit del av.

Enligt rapporten är artutrotningen tätt sammanlänkad med klimatförändringarna, och ett minst lika stort hot. Följderna blir bland annat smutsigare luft, mindre resurser av rent dricksvatten och färre pollinerande insekter.

Rapportförfattarna noterar att artutrotningen i dag är tio- till hundrafaldigt högre än det har varit i genomsnitt under de senaste tio miljoner åren, enligt AFP.

4 tim
Malin Björk och Tomas Tobé. TT
Klimatförändringarna

Partierna inte överens om mål för förnybart: Orimligt

De svenska partierna är oense huruvida EU-parlamentets och EU-ländernas mål om att 32 procent av energin ska vara förnybar år 2030 är rimligt. Det rapporterar SVT Nyheter.

Rimligt, tycker Moderaterna, som visserligen drev målet 35 procent – precis som KD och L. Sverigedemokraterna ville att målet skulle vara 27 procent medan S, MP och C ville höja det till 40. Längst gick V och Fi som ville ha 45 procent förnybart år 2030.

– Som det blev nu blev det inte tillräckligt bra, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som inte får medhåll av Tomas Tobé (M).

– Ställer du orimliga krav så kan det få till konsekvens att du flyttar jobb och tillväxt ut från Sverige och Europa, säger han.

Idag 07:35
Grönlandsisen. Arkivbilder. TT
Klimatförändringarna

Studie: Isen på Grönland smälter fortare än befarat

Grönlands isar smälter så snabbt att det redan bidragit till att havsnivån stigit – och klimatförändringarna kommer att leda till att kuststäder över hela världen hotas. Det framgår av en ny studie som AFP och CNN refererar till.

Med hjälp av satelliter, väderstationer och klimatmodeller har forskarna kommit fram till att uppvärmningen av Grönlands isar lett till att havsnivån stigit med 13,7 millimeter sedan 1972. Man har också sett att isen smälter sex gånger fortare nu än på 1980-talet.

– När du ser utvecklingen över flera årtionden är det bäst att sitta ner innan du tittar på resultaten, för det är ganska läskigt att se hur fort det går, säger forskaren Eric Rignot till AFP.

Igår 20:22
Läs mer om Klimatförändringarna