Allvarliga sårbarheten i Windows

”Extremt allvarlig Windows-sårbarhet åtgärdas idag”

Säkerhetsexperten Brian Krebs hävdar att Microsoft har gjort sig redo att rulla ut en ovanligt viktig säkerhetsuppdatering under tisdagen, som sägs åtgärda en ”extremt skrämmande sårbarhet” som ska finnas i samtliga versioner av Windows.

Sårbarheten ska vara av så allvarlig natur att Microsoft redan sägs ha försett bland annat säkerhetstjänster och militär med uppdateringen.

Sårbarheten sägs göra det möjligt för hackare att köra skadlig kod som ser ut som om den vore tillförlitlig mjukvara.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

2 tim
Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kontroversiellt och unikt – virus ställs mot demokrati”

Kontroversiellt och unikt. Så beskriver flera politiska kommentatorer beskedet om att regeringen förbereder ett lagförslag om att flytta makt från riksdag till regering under virusutbrottet.

DN:s Ewa Stenberg beskriver det som ”demokratiskt känsligt” och menar att regeringen uppenbarligen inte tycker att man kan agera snabbt nog.

”I Sverige ska det till ett krigstillstånd för att ge regeringen större makt.”

På frågan om hur ovanligt det här är i Sverige svarar Fredrik Furtenbach på Sveriges Radio att det är ”unikt i efterkrigstiden”.

– Det har aldrig gjorts något liknande.

SVT:s Mats Knutson skriver att bekämpningen av coronaviruset har nått en punkt där den ställs mot principer som är centrala för demokratin, och blickar även han tillbaka i tiden för att minnas något liknande.

”De maktbefogenheter regeringen begär för att bekämpa coronaviruset är de mest långtgående sedan andra världskriget.”

På lördagskvällen rapporterar SVT Nyheter att regeringen skrivit om förslaget så att riksdagen i efterhand ska kunna häva regeringens beslut, något som efterfrågats av Moderaterna och Vänsterpartiet.

2 tim
Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

Kraven: Ge riksdag vetorätt och korta ner tidsgränsen

Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna kräver att regeringen gör om det förslag som förbereds om att flytta makt från riksdag till regering under coronakrisen, skriver Expressen.

M och V kräver båda att riksdagen ska ges vetorätt och möjlighet att riva upp beslutet i efterhand. Liberalernas gruppledare Johan Pehrson är bland annat kritisk till den tidsgräns om tre månader som regeringen vill se.

– Man kan tänka sig kortare tid och sen förnya efterhand.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Björn Eriksson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Trots larmen: Är än så länge gott om platser i Stockholm

Trots varningar om att intensivvårdsplatserna i Stockholm skulle kunna ta slut i helgen finns det än så länge gott om platser i regionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Aftonbladet.

I ett tidigare internt nyhetsbrev beskrevs läget som kritiskt när det gäller intensivvårdavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det kanske var rätt där och då för den avdelningen, men vi har tagit i ordentligt så vi har fått lite marginal, säger Eriksson.

Han beskriver läget som ”så nära normalt det kan vara”, och säger att det just nu inte finns någon risk för att intensivvården ska behöva avslutas för vissa patienter.

Även i Region Östergötland, som hör till de hårdast drabbade, är läget just nu under kontroll. Det skriver SVT Nyheter Öst.

3 tim
Anders Tegnell och Stefan Löfven.  TT.
undefined

Tegnell: Prognoser om döda är inte det viktigaste för oss

Det viktigaste för Folkhälsomyndigheten är inte att ta fram prognoser för hur många som riskerar att dö i coronapandemin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

– Det viktigaste är att vården får siffror på hur många som behöver vårdas på intensivvården eller liknande.

Uttalandet kommer efter att statsminister Stefan Löfven (S) under fredagen sagt att de döda troligen kommer räknas i tusental. Tegnell vet inte vad Löfven grundar den prognosen på, men säger att det inte alls är omöjligt med tanke på utvecklingen i andra länder.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Italienska läkare tar hand om en patient. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Färre på intensiven i Italien – ytterligare 681 döda

För första gången sedan coronavirusutbrottet fick fäste i Italien minskade antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning i dag, rapporterar AFP.

Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd, säger att det är en viktig nyhet.

– Nu får våra sjukhus hämta andan, säger han.

Beskedet kommer samtidigt som Sky News rapporterar att ytterligare 681 personer i landet har dött det senaste dygnet och att antalet konstaterade fall nu nått 124 632 stycken.

2 tim
Medarbetare på Röda korset tar hand om en hemlös i Rom. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i södra Italien: Maffian kan utnyttja desperation

Medan norra Italien skakas av höga dödstal varje dag bubblar oron och frustrationen i de södra delarna av landet, skriver CNN i ett reportage.

De hårda karantänsreglerna har gjort många i landet arbetslösa. I söder finns en stor grupp, omkring 4 miljoner människor, som arbetar i den svarta ekonomin och som därför inte har rätt till arbetslöshetsersättning.

Risken är att många i söder tröttnar på karantänen och ger sig ut på gatorna, vilket skulle kunna leda till en ny virusvåg. Det finns även en oro för att maffian växer sig starkare när desperationen bland människor tar över.

– Vi har sett i andra krislägen att maffian utnyttjar situationen. Samma sak kommer att ske här, säger åklagaren Federico De Raho till tv-kanalen.

Idag 10:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
En frukthandlare i Oslo har satt upp begränsningar för att folk ska hålla avstånd. Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Oslobor struntar i nya direktiv: ”Är som 17 maj”

Norge har förbjudit människor att resa till sina stugor över påsk, vilket gör att ovanligt många Oslobor är hemma i stan. Därför har staden utfärdat direktiv om att människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Men enligt Dagbladet valde många Oslobor att strunta i direktiven under lördagen. Bilder visar att mängder med människor är ute på gatorna.

”I stan är det närmast 17 maj-tillstånd”, skriver tidningen, och syftar på Norges nationaldag då norrmännen går man ur huset för att fira.

2 tim
Therese Johaug. Arkivbild. PHILIPP BREM / BILDBYRÅN
undefined

Johaug och sambon bröt mot coronaförbudet

I mitten av mars förbjöd den norska regeringen till följd av coronaviruset invånarna från att övernatta i fritidshus och sommarstugor som ligger i en annan kommun än där man är folkbokförd.

Kort innan det tillfälliga förbudet trädde i kraft ansökte skidstjärnan Therese Johaugs sambo Nils Jakob Hoff om att paret skulle få dispens att flytta till sin sommarstuga som ligger ett par mil utanför Lillehammer, där han arbetar som läkare, rapporterar VG.

Men stugan ligger i själva verket i Ringsakers och inte i Lillehammer, som Hoff hade skrivit i sin ansökan. Nu ber han om ursäkt och uppger att det handlar om ett misstag och det är han själv som bär hela skulden.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Sjukvårdspersonal för bort en avliden person i New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Cuomo: New York är fyra till åtta dagar från toppen

I New York har 10 841 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet, meddelade guvernör Andrew Cuomo på lördagen enligt AFP. Ytterligare 630 personer har dött. Båda siffrorna är de högsta hittills. Den totala dödssiffran är nu över 3 500.

Cuomo sa också att han bedömer att New York är fyra till åtta dagar från toppen på utbrottet. Han har också utfärdat en exekutiv order som gör det möjligt för läkar- och sjuksköterskstudenter att rycka in och arbeta.

– På ett sätt vill jag nå toppen så att vi kan ta oss över till andra sidan och börja röra oss ner för berget, sa Cuomo.

2 tim
Pink. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pink frisk från corona – donerar en miljon dollar

Den amerikanska popstjärnan Pink diagnostiserades med covid-19 och har efter två veckor blivit frisk från sjukdomen. Det skriver hon själv på Twitter.

Hon passar även på att ge Trump-administrationen en känga för sin hantering av smittspridningen i landet. ”Det är ett fullständigt skämt och misslyckande att vår regering inte gjort testning allmänt tillgängligt”, skriver hon.

Artisten kommer nu donera en miljon dollar till hjälpfonder som jobbar med att hjälpa sjukvårdare i kampen mot viruset.

2 tim
Restauranganställda i New Orleans. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Höga dödstal i New Orleans – folksjukdomar vanliga

Coronaviruset väntas slå hårt mot amerikanska Södern och dödstalen i New Orleans i delstaten Louisiana är sju gånger så höga som i New York City, rapporterar TT.

Orsaken är att folksjukdomar som högt blodtryck, diabetes och fetma är vanligt förekommande i södra USA.

– Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, säger Rebekah Gee, tidigare hälsochef i Louisianas delstatsstyre och som nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.

Idag 06:34
Läs mer om Coronaviruset