Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Charles Dickens, författare. TT
Bokmässan 2019

”Få svenska politiker vågar använda äldre litteratur”

Få politiker vågar använda äldre litteratur eftersom man tror att man uppfattas som konservativ, nationalistisk och mossig, säger Expressens kulturchef Karin Olsson i Sveriges Radios podd ”Det politiska spelet”. Svenska politiker har ofta gjort en sak av att välja folklig litteratur, men riksdagens talman Andreas Norlén (M) har gått en annan väg, konstaterar poddeltagarna.

– Han har gjort en dygd av att citera ganska höglitterära verk som Charles Dickens ”A tale of two cities” och Sven Dufva. Det bidrog till hans popularitet, säger DN:s Johar Bendjelloul som gästar podden.

Det skiljer svenska politiker från till exempel brittiska och franska politiker, som gärna citerar äldre verk.

– Det är mest Sverigedemokraterna som vågar citera ur den kanon. För något år sedan i Almedalen spelade SD upp citat från (Verner von) Heidenstam, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.

Läs också

Toppnyheter

Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Dahlgren. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Inför EU:s coronapaket: ”Vi kan kompromissa”

Under onsdagen kommer EU-kommissionen att presentera sina stödåtgärder för att dämpa coronakrisen. Återhämtningsfonden väntas vara i storleksordningen 500 miljarder euro. Sverige är ett av fyra länder som vill att pengarna ska vara lån som sedan betalas tillbaka.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Hans Dahlgren för att Sverige i någon mån kan ändra den uppfattningen.

– För att det ska bli ett beslut måste vi uppnå konsensus. Och då måste det till kompromisser. Men exakt vad Sverige kan kompromissa om tänker jag inte säga nu, kommenterar han.

32 min
Illustrationsbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Historiskt deppigt bland svenska exportbolag

Exportbolagen deppar som aldrig förr, enligt senaste Exportkreditbarometern som statliga SEK står bakom. Mätningen som gäller företagens framtidstro noterar minus 35 och är negativ för första gången, rapporterar TT.

Sex av tio exportbolag räknar med fallande orderingång det kommande året, och lika många spår en förvärrad finansiell situation. Samtidigt uppger vart fjärde bolag att de kommer minska sina anställda i Sverige på ett års sikt.

– Vi har ända sedan i mars sett en kraftigt ökad efterfrågan på exportfinansiering, säger SEK:s vd Catrin Fransson till nyhetsbyrån.

1 tim
Sergels torg i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Den ekonomiska botten kan ha passerats

Allt fler indikatorer pekar uppåt igen vilket kan betyda att den ekonomiska recessionen har passerat botten. Det säger SEB:s ekonom Marcus Widén till TT:

– Riktningen är självklar.

Widén lyfter bland annat den senaste veckans tyska makrosiffror som indikerar en större optimism för framtiden. Preliminära data inför Konjunkturinstitutets barometer på torsdag pekar också på en uppgång i maj.

Men en ljusare framtidstro betyder inte att det värsta är över. Widén säger till TT att risken för stora varsel, konkurser och boprisfall kommer att hålla i sig åtminstone året ut.

Igår 14:47
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild, protest i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Kinas nationalsång väcker nya oroligheter på gatorna

Polisen i Hongkong har skjutit tårgas eller pepparsprej mot demonstranter på onsdagsmorgonen, rapporterar internationella medier.

Hongkong är på helspänn inför en planerad debatt i parlamentet om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Den som döms ska enligt förslaget kunna få tre års fängelse.

Ilskan är redan stor på grund av Pekings kontroversiella planer på att införa nationella säkerhetslagar i Hongkong. Enligt medieuppgifter har uppemot 10 000 poliser satts in för att förhindra nya protester.

39 min
Trump och Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hintar om sanktioner mot Kina före veckans slut

Kinas agerande i Hongkong är ett hot mot regionens status som en finansiell knutpunkt i Asien. Det sa Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany vid en pressträff på tisdagskvällen.

Enligt Bloomberg överväger den amerikanska regeringen en rad sanktioner mot Kina, bland annat kan man komma att frysa tillgångar för flera kinesiska politiker och företag. President Donald Trump antydde också att något var på gång när han mötte pressen på tisdagen.

– Ni kommer att få höra mer före slutet av veckan. Jag tycker det är väldigt kraftfullt, sa han enligt AFP.

2 tim
Ebba Busch och David Lega. TT
undefined

KD-toppar: EU måste samlas i strategin mot Kina

Opinion Kina är både farligare och längre ifrån att demokratiseras i dag jämfört med 1989, skriver Kristdemokraternas Ebba Busch och David Lega på DN Debatt. De skriver att världens strategi att locka Kina till demokrati och öppenhet bland annat genom handel och ökat utbyte har misslyckats.

Vidare skriver de att ansvaret för den pågående coronaviruspandemin ”till fullo ligger i knät på den kinesiska regimen” som inte slog larm i tid, och att landet i dag är en imperialistisk stat med en elit besatt av pengar, prestige och makt.

De vill nu att hela EU samlas i en gemensam strategi för att möta Kinas globala anspråk.

”När pandemin är över kommer vi att börja återgå till det normala. Men det finns ingen återgång till det normala i relationen till den kinesiska regimen.”

Igår 19:40
Läs mer om Hongkongprotesterna
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ska undersöka om snus har positiv effekt mot viruset

Svenska forskare ska samla in data från covid-19-patienter för att se om snusande kan ha en skyddande effekt för de som insjuknar, rapporterar DN.

– Sverige har en unik möjlighet eftersom vi är ensamma om att snusa i så stor utsträckning, säger Cecilia Magnusson vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Initiativet till studien kommer efter att forskningsrön från Frankrike och Storbritannien visat att rökare ser ut att vara underrepresenterade bland dem som behandlats på sjukhus. Enligt en hypotes från de franska forskarna skulle detta kunna ha att att göra med att nikotinet binder till samma receptor som viruset, vilket gör det svårare för viruset att få fäste.

1 tim
Illustrationsbidler. TT
undefined

Läkare: Kan ha kostat liv att kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig inför pandemin i vintras vilket kan ha kostat människoliv. Det hävdar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga, enligt SR Ekots granskning.

Det handlade bland annat om att skyddsutrustning och rutiner kring basal hygien inom äldrevården inte introducerades tillräckligt tidigt.

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, uppger smittskyddsläkarna.

4 tim
Christina Tallberg. Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

PRO: Många frågar sig när det kommer att ta slut

Det är bra att riktlinjerna för personer över 70 nu har förtydligats, men samtidigt är isoleringen krävande för många äldre. Det säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisations (PRO) till Ekot.

– Många frågar sig när det här kommer ta slut. Man oroar sig för att det kommer bli väldigt långvarigt, säger Tallberg.

Lena Gustafsson, 74, i Göteborg säger till GP att hon är besviken över att restriktionerna för de äldre inte lättades i dag.

– Jag är ledsen och har nog inte riktigt hunnit hämta mig. Det här var inte vad jag hade förväntat mig, säger hon.

Igår 17:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Latinamerika
Sjukvårdare i Brasilien, arkivbild. MICHAEL DANTAS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Latinamerika

WHO-chef: Latinamerika är coronavirusets epicentrum

Coronakrisens epicentrum är nu Latinamerika. Det sa Carissa Etienne, regionchef för WHO och ledare för Panamerikanska hälsoorganisationen (PAHO), på en pressträff i går.

Regionen har passerat Europa och USA när det gäller antalet dagliga bekräftade fall av smitta, rapporterar CNN.

Värst drabbat är Brasilien. Landet har nästan 400 000 bekräftade fall av smitta och 24 549 dödsfall. En ny studie från Washingtons universitet har visat att 125 000 människor kan dö av covid-19 i Brasilien fram till augusti.

3 tim
En patient i Chile lastas in i en ambulans. MARTIN BERNETTI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien spås få 125 000 döda – Chiles iva-vård full

Från Chile kommer rapporterar om att landets intensivsjukvård nu slagit i taket till följd av coronavirsuet, trots att antalet platser fördubblats mot normalt, skriver Washington Post.

– Det här är en extraordinärt svår situation, säger landets hälsominister Jaime Mañalich.

Samtidigt rapporterar Reuters om en amerikansk studie som gör gällande att 125 000 personer i Brasilien kan dö av smittan fram till augusti. Om inte kraftfulla åtgärder vidtas spår rapporten att antalet dagliga dödsfall i landet kan öka fram till mitten av juli.

Igår 21:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbilder TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

”Skräckbilden av Sverige gör att dörrar stängs”

Opinion Olika aspekter av coronakrisen dominerar dagens ledarsidor.

Expressen konstaterar att omvärlden förfäras över den omfattande smittspridningen i Sverige.

”Skräckbilden av ett partyland som låter smittan välla fram och sorglöst offrar åldringars liv, har spritts vida omkring (...) När våra grannländer inte vill veta av oss och Cypern drar igen dörren, har vi ett problem”, skriver tidningen som anser att testandet måste trappas upp och smittkedjorna klippas av.

Dagens Industris Lotta Engzell-Larsson menar samtidigt att svenska politiker ska tänka om och låta svenskarna resa ut i landet i sommar. Smittspridningen minskar och antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning har halverats sedan toppen i april, skriver hon.

”Den svenska vården klarade sitt uppdrag då, och kommer klara det även framöver”, konstaterar hon.

Aftonbladets Anders Lindberg tar upp M-ledaren Ulf Kristerssons krav på en coronakommission.

”Syftet verkar mest vara att sätta dit Socialdemokraterna”, skriver Lindberg som själv vill se två erfarna politiker med brett förtroende i ledningen för en kommission.

1 tim
Anders Tegnell i Aktuellt-studion. SVT
undefined

Tegnell: Ålder stora risken – inte andra sjukdomar

Det är framför allt själva åldern som gör att äldre är särskilt utsatta när det gäller covid-19, inte underliggande sjukdomar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han i SVT:s Aktuellt förklarade varför riktlinjerna för äldre ligger kvar.

– När vi tittat ordentligt ser vi en successivt ökning från 50, och det börjar vika brant uppåt vid 70–75, säger Tegnell.

Han förtydligar dock att de äldre inte behöver sitta ensamma hemma isolerade.

– Det går utmärkt att vara ute, bara man ser till att hålla avstånd. Man kan träffa både barn och barnbarn och ha många aktiviteter, sa Tegnell.

Igår 19:18
Björn Eriksson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholms vårdbehov har vänt svagt uppåt

Region Stockholms hälso- och sjuvårdsdirektör Björn Eriksson säger under en pressträff att de sett en lätt ökning av smittade, men att han hoppas på att det är tillfälligt.

– Efter en lång rad av dagar med minskat sjukvårdsbehov kan vi idag se en lätt ökning, vi hoppas att det är en tillfällighet och inte ett tecken på att vi blivit sämre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Björn Eriksson pratade också mycket om provtagningen i regionen.

– Vi har ökat vår provtagningskapacitet. Vi vill inte bara nå målen utan överträffa målen, säger han.

Igår 15:18
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

3 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

25 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Illustrationsbild Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nya men små uppgångar på Stockholmsbörsen

Veckans uppgångssvit får en bra start när Stockholmsbörsen öppnar på onsdagen – om än med minsta marginal. Nya små uppgångar syns i den inledande handeln.
• OMXS30: +0,2 procent
• OMXSSPI: +0,2 procent
Även ute i Europa öppnar de största börserna på plus.

Under morgonen höjde Danske Bank sin riktkurs för Trelleborg från 155 till 160 kronor, samt höjde riktkursen för SKF från 175 till 190 kronor. Köp upprepades i båda fallen. SKF toppar OMXS30 med en uppgång på runt 1 procent, Trelleborg stiger lika mycket.

Texten uppdateras.

11 min
KAZUHIRO NOGI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mixad börstrend i Asien efter eskalerande USA-konflikt

Aktiemarknaderna i Asien rör sig åt olika håll i onsdagens tidiga handel. Strax före klockan 06.00 är index som följer:
• Nikkei: +0,5 procent
• Shanghai: −0,1 procent
• Shenzhen: 0,2 procent
• Hang Seng: −0,2 procent
• Kospi: +0,3 procent
Investerare står och väger mellan dels ökade spänningar mellan supermakterna USA och Kina, och dels lättade coronarestriktioner, rapporterar CNBC.

Vita huset har flaggat för att sanktioner troligen kommer införas mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong blir verklighet. På tisdagen antydde Donald Trump att han ger besked mot slutet av veckan.

”Ökade spänningar mellan USA och Kina är illavarslande för globala ekonomin som redan försvagas av pandemin”, skriver Vishnu Varathan, chefsstrateg på Mizohu Bank, i en kommentar enligt CNBC.

4 tim
Arkivbild. JOHANNES EISELE / AFP
undefined

S&P 500 på högsta nivån sedan före smittan

Wall Street tog rygg på Europabörserna och rusade rakt uppåt på tisdagen vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P 500: +1,2 procent
• Nasdaq: +0,2 procent
• Dow Jones: +2,2 procent
S&P 500 låg länge över 3000 vilket var första gången sedan innan coronapandemin slog till mot ekonomin i början på mars, men stängde strax under på 2992. Den starka handeln hänger ihop med återöppnandet av ekonomin och ett potentiellt coronavaccin, skriver CNBC.

Dagens börshandel innebär också att huvudbörsen NYSE tillåter golvhandlare för första gången sedan coronapandemins utbrott. Börsen höll dessutom stängt under måndagen för helgdagen Memorial Day. Detta innebär att de har två tydliga uppgångsdagar på de globala börserna att handla ikapp.

Precis som på Europabörserna gynnades flyg- och resebolagsbranschen av nyheter om slopade reserestriktioner och bland de stora vinnarna på Nasdaq finns United Airlines som stängde på plus 16,3 procent, American Airlines plus 14,8 procent och Trip.com plus 9,4 procent.

Även bankerna agerade draglok och på Dow Jones gick Goldman Sachs bäst med en ökning på 9,0 procent. Bra gick också JPMorgan med plus 7,1 procent.

Jätten Merck köper privatägda Themis som har på gång en vaccinkandidat mot coronaviruset, Merck steg 1,1 procent.

Novavax rusade tidigt men vid stängning hade den sjunkit tillbaka till plus 4,5 procent efter att ha meddelat att det är dags för försök på människor med det bolagets vaccinkandidat.

Igår 20:08
Läs mer om Dagens börs