Cambridge Analytica-fallet

Facebook godkändes efter FTC-granskning 2017

Facebooks integritetsskydd godkändes vid en granskning som revisionsbyrån PWC genomförde på uppdrag av den amerikanska myndigheten FTC så sent som 2017. Det rapporterar Reuters.
I sin rapport till FTC konstaterade PWC att Facebook hade etablerat och implementerat ett omfattande integritetsprogram och gjorde dessutom bedömningen att Facebook hade identifierat alla tänkbara risker som skulle kunna resultera i icke auktoriserad insamling av data.
Granskningen pågick under samma period som Facebook upptäckte att utvecklaren bakom appen ”This is Your Digital Life” hade sålt användardata till Cambridge Analytica.
Wired skriver i en kommentar till saken att det hela väcker frågor kring både tuffheten och noggrannheten vid de återkommande granskningarna, som är resultatet av en uppgörelse mellan Facebook och FTC från 2011.

Toppnyheter

Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Friande våldtäktsdomen i Fittja

Massi Fritz om beskedet: Ännu ett svek mot kvinnan

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och hennes klient har ännu inte bestämt om de ska driva vidare överklagan i fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja, efter att åklagaren på onsdagen meddelat att han återkallar sin överklagan.
”Min klient känner sig redan sviken av samhället och åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne”, skriver Massi Fritz till TT.
Även om målsägarsidan fortfarande kan ta vidare fallet till hovrätten innebär dagens besked en stor lättnad för de anklagade männen, säger advokaterna Hanna Lindblom och Robin Grönvall som företräder två av dem. De menar båda att dagens besked var väntat.
– Det är naturligtvis skönt och innebär att en börda har lyfts, även om vi var övertygade om att han skulle bli friad även i hovrätten, säger Grönvall till TT.

20 min
I vintras hölls en demonstration i Stockholm med anledning av den friande domen i tingsrätten. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Friande våldtäktsdomen i Fittja

Åklagare backar – ingen film hittad i Fittjautredning

Åklagaren återkallar sin överklagan om misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja, enligt ett pressmeddelande.
Flera män frikändes i Södertörns tingsrätt i det omtvistade fallet.
Åklagarens förhoppning var att hitta nya bevis från händelsen, i form av film i de misstänktas mobiltelefoner. Den tekniska undersökningen har dock inte gett något resultat.
– Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom. Jag har därför återkallat överklagandena, säger kammaråklagare Markus Hankkio pressmeddelandet.
Domen har även överklagats av kvinnan.

Idag 07:17
Läs mer om Friande våldtäktsdomen i Fittja
Valet 2018 Opinionsläget
Statsminister Stefan Löfven under båtresan till Ulvön i Örnsköldsviks skärgård under det nordiska statsministermötet i Örnsköldsvik på tisdagen. Erik Mårtensson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Rekordlågt stöd inför valet: ”Klart att vi vill vara högre”

I två mätningar de senaste dagarna har Socialdemokraterna hamnat på 24 respektive 25,2 procent. Det är rekordlåga nivåer för att vara så nära ett val.
– Det är mycket dåliga siffror och det är klart att vi vill vara betydligt högre, säger statsminister Stefan Löfven till TT.
Socialdemokraterna har på senare tid bland annat talat om att skapa ett tryggare Sverige genom både välfärdssatsningar och hårdare tag mot brottsligheten. I början av maj presenterade partiet en skärpt migrationspolitik – något som lett till en del interna protester.
– Det finns naturligtvis kritiska röster, men de allra flesta tycker att vi gör rätt. Det är helt nödvändigt att ge ett besked. Du kan inte gå igenom en valrörelse utan att ge besked om hur migrationspolitiken ska fungera.

3 tim
Jimmie Åkesson (SD), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) TT
Valet 2018 Opinionsläget

Efter S-fallet: Tätt mellan SD, M och S i mätningarna

I två av de senaste opinionsmätningarna har Socialdemokraterna fått historiskt lågt stöd. I DN/Ipsos majmätning får S 24 procent. Så lågt har partiet aldrig tidigare legat i den mätserien i maj månad ett valår, konstaterar TT. Och även i SvD/GP/Sifo hamnar S rekordlågt så pass tätt inpå ett val, med 25,2 procent.
Partiets mål är att göra ett bättre valresultat än 2014, då man fick 31 procent av rösterna.
Samtidigt ligger Moderaterna på 23,6 procent i Sifomätningen och 22 procent i Ipsos, medan SD i Sifo får 18,7 och i Ipsos 20. Det innebär att de tre största partierna enligt mätningarna nu ligger i ett spann på omkring 5 procentenheter.

4 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ledare: S mot praktflopp – ett utspel i taget

Opinion Vart är Socialdemokraterna på väg egentligen? Den frågan ställer sig många ledarsidor på onsdagsmorgonen.
DN konstaterar att S hamnar på 24 procent i en ny opinionsmätning. I kombination med att partiet brukar förlora sympatisörer under själva valrörelsen så står svaret på frågan om vart S är på väg tydligt för ledarsidan. ”S går mot en praktflopp – ett utspel i taget.”
Aftonbladets Jonna Sima talar om ”pyspunka” och ett ”allvarligt läge”. Hon föreslår att S tar hjälp av LO – vars ekonomer i stället för skattesänkningar vill se satsningar på vård, skola och omsorg under nästa mandatperiod. ”I dagsläget ser det ut som att LO tagit rollen som kartläsare för en vilsen socialdemokrati.”
Expressen å sin sida tycker att S inte ska lyssna på kritiker från vänsterhåll som säger ”vad var det vi sa?” Många ser S historiskt svaga opinionssiffror och SD:s historiskt höga siffror i mätningarna som ett kvitto på att S strategi måste omprövas. Men, skriver tidningen, tror någon på allvar att S lyft i opinionen om partiet gått kritikerna till mötes och återgått till den gamla migrationspolitiken? ”Såväl S som M har underskattat vikten av en konsekvent linje om man vill pressa tillbaka SD.”

Idag 06:48
Läs mer om Opinionsläget
Sara Danius. Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Danius: Alla ledamöter i Akademien borde avgå

Sara Danius, Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare, tycker att Akademiens alla ledamöter borde avgå, rapporterar SVT Nyheter.
– Det är det enda möjliga steget om man vill att Svenska Akademien ska utvecklas åt rätt håll och inte haverera, säger hon till Kulturnyheterna.
När Danius får frågan om det inte är motsägelsefullt att de som har lämnat Svenska Akademien fortsätter att ställa krav på den svarar hon att det inte är något krav.
Hon hänvisar vidare till att det krävs minst tolv ledamöter för att rösta in nya ledamöter om man ska följa stadgarna.

2 tim
Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och kung Carl XVI Gustaf.  TT
Krisen inom Svenska Akademien

Hovet: Akademien behöver de tre avhopparna

Svenska Akademien behöver de tre avhoppade ledamöterna som kräver Horace Engdahls avgång för att kunna välja in nya medlemmar. Just nu är De Aderton bara tio ledamöter. Enligt stadgarna krävs tolv för att kunna välja in nya medlemmar. Alltså skulle det krävas en stadgeändring av kungen. Men det utesluter hovet:
– Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT Kulturnyheterna.

3 tim
Horace Engdahl.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Engdahl: Akademien varken del av staten eller av hovet

Horace Engdahl menar att det är Svenska Akademien själv som tolkar sina egna stadgar. Det efter att hovet meddelat att det enligt stadgarna krävs 12 ledamöter för att Svenska Akademien ska kunna välja in nya medlemmar och att kungen inte planerar en stadgeändring.
Det innebär att Akademien är beroende av de tre avhoppande ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund som i utbyte mot att komma tillbaka till Akademien kräver Engdahls avgång.
”Akademien är en självständig och självförvaltande organisation och är varken en del av staten eller av hovet”, skriver Horace Engdahl i ett mejl till Expressen.

2 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Italiens president Sergio Mattarella. Alessandro Bianchi / TT NYHETSBYRÅN
Parlamentsvalet i Italien

Premiärministerkandidat kallas till presidentmöte

Giuseppe Conte, som i måndags nominerades till att bli Italiens premiärminister, har kallats till ett möte med landets president Sergio Mattarella, rapporterar AFP. Mötet äger rum under onsdagen.
Tidigare fanns det vissa tveksamheter kring om mötet verkligen skulle bli av. Bland annat eftersom en del tvivlat på att Conte verkligen har genomfört de studier på flera toppuniversitet som han påstår.
Men nu står det alltså klart att det blir ett möte. Efter mötet väntas president Mattarella ge besked om huruvida han godkänner Conte som ny premiärminister.

2 tim
Nathalie Loiseau. Francois Mori / TT / NTB Scanpix
Parlamentsvalet i Italien

EU oroas över politiken i Italien: Agera inte ensam

EU följer regeringsbildningen i Italien med viss oro sedan den 54-årige juridikprofessorn Giuseppe Conte blivit föreslagen till premiärministerposten, skriver TT. Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau varnar Italiens framtida regering för att agera ensam i europeiska unionen, skriver Reuters.
– Det är inte möjligt eller önskvärt att gå sin egen väg i Europa, säger Loiseau.
Uttalandet kommer efter att anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska Lega kommit överens om att bilda en koalition.

Igår 15:38
Giuseppe Conte Angelo Carconi / TT / NTB Scanpix
Parlamentsvalet i Italien

Tvivel kring föreslagna premiärministerns meriter

Vid New York University saknas uppgifter om juridikprofessorn Giuseppe Conte, som har nominerats till premiärminister i Italien. Detta trots att Conte i sitt CV har hävdat att han ”förfinade och uppdaterade” sina juridikstudier där år 2008 och 2009, rapporterar New York Times.
Det italienska partiet Femstjärnerörelsen försvarar juridikprofessorn, rapporterar flera italienska medier. I ett uttalande skriver partiet att Conte enbart hävdat att han just ”förfinat och uppdaterat” sina studier vid universitetet, och aldrig att han avslutat några studier där.

Igår 13:06
Läs mer om Parlamentsvalet i Italien
Olof Mellberg. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Uppgifter: Malmö FF har kontaktat Olof Mellberg

Malmö FF har varit i kontakt med Olof Mellberg om att ta över som tränare, rapporterar Fotbollskanalen. Mästarna gjorde sig av med Magnus Pehrsson och lät sportchefen Daniel Andersson ta över, men klubben har meddelat att man letar ny huvudtränare.
Mellberg förde upp BP till allsvenskan 2017 men lämnade det jobbet i vintras. Om han ska ta över MFF krävs en dispens, eftersom han ännu inte påbörjat den högsta nivån på tränarutbildningen.

1 tim
Graham Potter Patric Söderström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Efter flyttryktena: Potter lovar inte fortsättning

Östersunds tränare Graham Potter rapporteras i flera medier vara aktuell som ny tränare för Swansea, som nyligen åkte ur Premier League.
Potter själv sa till Östersunds-Posten efter tisdagens träning att uppgifterna är spekulationer och att han inte är överens med Swansea. Men han vill inte lova att han är kvar i Östersund efter VM-uppehållet.
– Man vet inte när det kommer till fotboll. Jag fokuserar på morgondagens match och matchen på lördag. Sen får vi se, säger Potter till ÖP.

5 tim
Alexander Milosevic. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Milosevic fick AIK-klacken att skandera ”hora”-ramsa

När AIK firade segern mot Hammarby i söndags drog Alexander Milosevic igång ramsan: ”Vi hatar Hammarby, hora!” rapporterar Fotbollskanalen.
Björn Wesström, sportchef i AIK, säger att alla spelare i klubben bör vara medvetna om att de är föredömen, att de representerar klubben och att de ska värdera hur de uttrycker sig.
– I det här fallet så gjorde inte Alexander det, det är han medveten om, vi har pratat om det och med det är den frågan utredd, säger han till sajten.

Igår 20:28
Läs mer om Herrallsvenskan 2018