Bevaka
Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg.
Nyhetsåret 2018

2018 – ett år av integritets-skandaler och hack

Många av de farhågor som funnits kring dataläckage, hackerattacker och hantering av privat information kom att besannas under 2018, då miljontals människor världen över påverkades av både dataintrång och tvivelaktig exponering av data. Flera medier har nu listat de största it-säkerhetsskandalerna under året som snart gått, och det handlar om långa listor.

I toppen av listorna återfinns hacket av hotellkedjan Marriott, som uppdagades i november och innebar att information om inte mindre än 500 miljoner personer hamnade i orätta händer.

Cambridge Analytica-skandalen i april – då det avslöjades att tredje part kommit över mängder av känslig användardata från Facebook – fick enorma konsekvenser världen över och bidrog samtidigt till att sätta ett helt nytt fokus på integritetsfrågor och hanteringen av persondata.

Och som inte det var nog visade sig Facebook i september ha en sårbarhet som gav potentiella förövare tillgång till känslig information om uppåt 30 miljoner användare.

Attackerna mot sms-baserad tvåstegsverifiering drabbade under året bland annat jättar som Reddit, Yahoo och Google.

Tjänster som Quora, My Heritage, Timehop, Ticketmaster och My Fitness Pal utsattes för hackerattacker, liksom operatören T-Mobile.

Den indiska id-databasen Aadhaar läckte data om 1,1 miljarder indiska medborgare.

Dessutom råkade British Airways ut för ett intrång där bland annat kreditkortsdata stals och Air Canada läckte uppgifter om kunder via sin mobil-app.

28 dec 2018