Cambridge Analytica-fallet

Facebook överklagar brittiska böter

Facebook kommer att överklaga de böter man fått av den brittiska tillsynsmyndigheten ICO (Information Commissioner’s Office) på motsvarande 5,8 miljoner kronor efter Cambridge Analytica-skandalen. Det rapporterar BBC. Bötesbeloppet var det maximala som myndigheten kan ge, och många experter menar att det handlar om en försumbar summa pengar för det sociala nätverket.

Facebook hävdar att ICO inte har kunnat bevisa att de brittiska användarna har utsatts för någon felaktig datahantering.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Amber Rudd, Philip Hammond och Jo Johnson. Tre personer som Boris Johnson fått emot sig i brexitarbetet. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Många röster saknas inför rysaren – Johnson kan få vända sig till gamla fiender

Ett hinder är avklarat, men det svåraste återstår. Så resonerar många brittiska medier efter dagens besked att Storbritannien och EU är överens om ett brexitavtal. Nu ska avtalet nämligen baxas igenom parlamentet.

Hur många parlamentariker som Johnson behöver övertyga för att nå de nödvändiga 320 är oklart. The Telegraph beräknar att omkring 30 personer behöver övertalas, även utan nordirländska DUP:s röster.

De nämner flera grupper som Johnson kan försöka trycka på, däribland de före detta partikollegerna Amber Rudd och Philip Hammond som tidigare gått emot premiärministern. Enligt tidningen kan Boris Johnson även söka stöd bland brexitvänliga Labourparlamentariker.

The Guardians skattning är betydligt mer negativ. Tidningen bedömer att Johnson har 259 röster i handen i nuläget, och att det därför krävs att omkring 60 byter sida. De nämner Boris Johnsons bror Jo Johnson som en tänkbar måltavla för en övertalningskampanj.

16 min
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Juncker: Balanserat och rättvist brexitavtal

EU och Storbritannien har kommit överens om ett brexitavtal. Både premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker verkar nöjda när de under torsdagseftermiddagen höll en gemensam pressträff i Bryssel.

– Det är rättvist och balanserat avtal, säger Juncker.

Han säger vidare att han inte ser någon anledning till förhalning av det datum som är satt för utträdet ur unionen.

– Det här betyder att Storbritannien helt och fullt lämnar den 31 oktober och att Nordirland och alla andra delar av Storbritannien kan ta full del av handelsavtal och annat, säger Johnson.

Duon svarade inte på några frågor från journalister under pressträffen skriver TT. De som försökte fråga något tystades av Juncker.

– Det är Jean-Claude som är bossen här säger Boris Johnson glatt.

3 tim
Jean-Claude Juncker. TT
undefined

Storbritannien och EU har kommit överens om avtal

Storbritannien och EU är överens om ett brexitavtal, bekräftar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på Twitter. ”Det är en rättvis och balanserad överenskommelse för EU och Storbritannien och ett bevis på vår beslutsamhet att nå lösningar”, skriver Juncker.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson konstaterar att båda sidor är överens. ”Vi har ett väldigt bra nytt avtal som tar tillbaka kontrollen”, skriver Johnson.

Nu väntar en drabbning i det brittiska parlamentet där avtalet måste godkännas. Underhuset är kallat till en extrainsatt session på lördag, för att då kunna rösta igenom avtalet. Där är det långt ifrån självklart att avtalet får grönt ljus. Tidigare i dag meddelade det nordirländska unionistpartiet DUP att man inte kan stötta Johnsons brexitplan som den ser ut i dag, med hänvisning till frågor som rör moms.

6 tim
Läs mer om Brexit
Ulf Kristersson. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-stämman i Västerås

”M fullföljer högersvängen – men kommer det räcka?”

Moderaternas partistämma i Västerås lär handla mycket om partiet kommer att fullfölja den högersväng av politiken som redan inletts. Det skriver SVT:s Mats Knutson i en analys.

”Konkurrensen med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om stora väljargrupper sätter fortsatt hård press på Moderaterna”, anser han.

Knutson är övertygad om att M, som ständigt balanserat mellan liberalism och konservatism, kommer fortsätta sin högersväng för att vinna väljarstöd.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus ställer sig i stället frågan, inför M-stämman, om Ulf Kristersson har vad som krävs för att ta över makten.

Han skriver att det på ytan är god stämning i partiet men att det under pyr ett missnöje och ”en osäkerhet kring vart partiet är på väg”.

Lönneaus menar att partiet måste enas kring vilka man ska regera med. Antingen får det bli ett konservativt block med KD och SD eller så får M försöka locka tillbaka Centern och väcka liv i Alliansen.

”Reinfeldt och Borg skapade Alliansen, som med alla mått mätt blev en politisk framgång. Kristersson har bara en säker allierad – KD – men det räcker inte långt”, skriver han.

1 tim
Ulf Kristersson vid talet på M-stämman i Västerås. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-målet: Ska leda Sverige under två mandatperioder

Moderaterna ska vara inställt på att leda Sverige i minst två mandatperioder efter en valseger 2022. Det är partiets nya målsättning som presenterades av partiledaren Ulf Kristersson när M-stämman inleddes i Västerås i dag.

– Vi ska vara inställda på att leda landet genom stora och små reformer i minst två mandatperioder, sa han i sitt invigningstal.

M-ledaren satte också upp mål för partiets politik. Enligt Kristersson ska man befästa positionen som det ledande partiet för lag och ordning, etablera sig som ett parti för hållbar migrationspolitik, stärka sin klimatpolitiska profil och se till att jobb och företagande förs in i den politiska debattens centrum, skriver TT.

5 tim
Från vänster, Gunnar Strömmer, Ulf Kristersson, Benjamin Dousa och Elisbeth Svantesson TT
undefined

Fokus på ekonomi och skatt – i dag startar M-stämman

I dag startar Moderaternas stämma i Västerås. Det är ett splittrat parti i kris och en osäkerhet kring vilken långsiktig politik som ska drivas, skriver Svenska Dagbladet som pratat med riksdagspolitiker, kommunpolitiker och andra centralt placerade moderater.

– Folk messar varandra och säger att partiet håller på att raseras, säger en källa till Svenska Dagbladet.

På stämman kommer stort fokus att vara på ekonomin och skatter. Den som driver linjen hårdast är Muf med ordförande Benjamin Dousa i spetsen som bland annat vill slopa inkomstskatten.

– Jag tycker att det är en viktig signal som vi kan skicka till våra väljare, men också internt i partiet, att vi är Sveriges största skattesänkarparti, säger ordföranden Benjamin Dousa till Dagens Industri.

Partistämman pågår till den 20 oktober.

Idag 06:51
Läs mer om M-stämman i Västerås
Illustrationsbild över sjukhusmateriel. TT
Materielbristen på sjukhusen

”Folk cyklar mellan akuten och vårdcentralerna”

Materielbristen på Örebros universitetssjukhus har satt akutkliniken på prov, rapporterar P4 Örebro. Sjukhuset får även hjälp av vårdcentralerna.

– Folk har cyklat mellan vårdcentralerna och akutmottagningen med provrör. Det är helt underbart att se hur omtänksamma alla är för att vi värnar om patienterna, säger Ingunn Granum, tillförordnad verksamhetschef på akutkliniken, till radion.

Redan sedan innan har vårdcentralerna stöttat akuten på universitetssjukhuset med materiel då läget längre varit ansträngd. Anställda har fått räkna produkter i skåpen, enligt P4.

Sjukhuset har befunnit sig i stabsläge i över en vecka på grund av flera regioner nyligen bytt till en och samma leverantör.

2 tim
Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagets svar: Har lagts fler ordrar än vad vi avtalat

Företaget Apotekstjänst har inte lyckats leverera tillräckligt med materiel till sjukhusen i fem regioner eftersom de fått in fler ordrar än vad som angetts i avtalet. Det säger företagets talesperson Eric Aronson till TT.

Enligt honom har det kommit in beställningar via mejl och telefon när det egentligen ska gå genom ett it-system. Ordrarna måste då hanteras manuellt.

Nu har man bland annat kallat in dubbelt med personal för att lösa problemet.

– Verksamheten här ute på lagret i Uppsala pågår dygnet runt, säger Aronson.

Igår 11:49
Illustrationsbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler sjukhus ställer in sina planerade operationer

Sjukhusen i Västerås och Köping ställer in alla sina planerade operationer på grund av att det saknas sjukvårdsmateriel, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

– För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör i Region Västmanland, i pressmeddelandet som SVT tagit del av.

Materielproblemet är något som har drabbat flera regioner och handlar om att de nyligen bytt till en och samma leverantör, Apotekstjänst AB.

Region Västmanlands stabsläge kvarstår.

Igår 14:11
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Mike Pence och Recep Tayyip Erdogan TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Pence på plats i Turkiet för att stoppa offensiven

USA:s vicepresident Mike Pence har anlänt till den turkiska huvudstaden Ankara där han ska förmå Turkiet att avbryta den pågående offensiven i norra Syrien, rapporterar AFP. Tillsammans med utrikesminister Mike Pompeo är Pence på plats för att föra diskussion med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Vid ett första uttalande om den amerikanska delegationen sade Erdogan till Sky News att han inte hade för avsikt att möta dem. Senare gick dock Erdogans kommunikationschef ut med att han trots allt skulle träffa Pence och Pompeo oavsett vad han tidigare sagt.

2 tim
 Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump. Arkivbild Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan slängde Trumps brev i papperskorgen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan slängde Donald Trumps brev i papperskorgen, uppger BBC. I brevet, som daterats till den 9 oktober, försökte Trump övertyga Erdogan att gå försiktigt fram i sin invasion av Syrien.

”Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra (...) Var inte en tuffing, var inte en dåre” står bland annat att läsa i brevet.

Enligt turkiska källor till BBC avvisade Erdogan brevet ”ordentligt” innan han slängde det i papperskorgen.

3 tim
Donald Trump. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps brev till Erdogan sågas för språkbruket

Språkbruket i Donald Trumps brev till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sågas på flera håll, skriver The Guardian. Brevet, som avslutas med orden ”Var inte en tuffing. Var inte en dåre! Jag ringer dig senare”, kritiseras för att vara för informellt och har sedan det offentliggjordes parodierats friskt på internet.

”Ärligt talat trodde jag det var ett skämt, att det omöjligtvis kunde komma från det Ovala rummet”, sade exempelvis demokraten Mike Quigley om brevet till CNN.

Vanity Fairs krönikör Bess Levin, å sin sida, skriver att språkbruket ser anpassat ut för en tredjeklassares läsförståelse.

Se fler reaktioner på brevet nedan.

1 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Brexit Reaktioner på brexitutvecklingen
Antibrexitdemonstranter.  YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Reaktioner på brexitutvecklingen

Analys: Seger för Johnson – men tuff uppgift väntar

Det här kan vara brexitivrarnas sista realistiska chans att få till en ordentlig brexit, skriver The Telegraphs Allister Heath i en analys med anledning av beskedet att EU och Storbritannien har ett avtal som nu går vidare till det brittiska parlamentet.

Flera stora hinder väntar nu premiärminister Boris Johnson och det underlättar inte att han byggt sitt nya avtal på de två personerna som står längst ifrån varandra, skriver The Independents Josh Rentoul. Dels Irlands premiärminister Leo Varadkar, som vill se ett avtal med EU, dels Arlene Foster, ledare för nordirländska DUP som vill säkra en majoritet i brittiska underhuset.

DN:s Erik de la Reguera konstaterar att Johnsons uppdrag är långt ifrån klart men att det ändå måste ses som en stor politisk framgång för Toryledaren.

”Kom ihåg att EU-ledarna – inklusive Angela Merkel och Emmanuel Macron – länge upprepade att utträdesavtalet som slöts med Theresa May var det enda och bästa tänkbara avtalet, och att inget i det kunde ändras”, skriver de la Reguera.

4 tim
Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson / Labours ledare Jeremy Corbyn. TT
undefined

Jeremy Corbyn: ”Ett värre avtal än Theresa Mays”

Varken Labour eller Liberaldemokraterna ger grönt ljus efter beskedet från Boris Johnson om att ett nytt brexitavtal har nåtts med EU.

– Kampen att stoppa brexit är långt ifrån över, säger Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson enligt Sky News.

Labours ledare Jeremy Corbyn vill att det nya avtalet avfärdas.

– Av vad vi vet nu så ser det ut som att premiärministern har förhandlat fram ett ännu värre avtal än Theresa May, vars förslag avfärdades starkt.

Han säger vidare att det finns stora risker med förslaget, bland annat för matförsörjning och ur miljö- och arbetsrättsliga aspekter.

Även nordirländska unionistpartiet DUP säger nej till Johnsons nya brexitplan.

Det brittiska parlamentet ska rösta om förslaget på lördag.

5 tim
Stefan Löfven, arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om brexitavtalet: ”Positivt men inte klart”

EU-ledarna får under eftermiddagen se brexitavtalet som EU och Storbritannien enats om på papper. Statsminister Stefan Löfven (S) är försiktigt positiv men vill se hela avtalet och därefter göra en analys.

– Det är naturligtvis positivt att det ser ut som att vi är ett steg närmare ett ordnat utträde för Storbritannien. Men det är fortfarande så att medlemsstaterna ska granska det här och det brittiska parlamentet ska fatta beslut, så inget är klart ännu, säger han till TT.

4 tim
Läs mer om Brexit