Arkivbild: Yair Netanyahu tillsammans med sin far, Benjamin. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israel-Palestina-konflikten

Facebook stänger av Netanyahus son

Yair Netanyahu, son till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, stängs av från Facebook under 24 timmar. Detta efter att han bland annat lagt ut ett inlägg där han ville att alla muslimer skulle lämna Israel, rapporterar AFP.

I ett inlägg skriver han att det bara finns två möjliga vägar till fred: Antingen lämnar alla judar Israel, eller så lämnar alla muslimer. ”Jag föredrar det andra alternativet”, skrev han.

Kommentarerna kom efter att två israeliska soldater skjutits till döds på Västbanken.

Toppnyheter

En bandvagn under arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten. Bilden har inget med olyckan att göra. Naina Helen Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

Brottsutredning inleds efter att soldat körts ihjäl

Den svenska soldat som dog under en militärövning i natt ska ha blivit påkörd av ett stridsfordon när hon var i ett tält tillsammans med några andra soldater, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Samtidigt skriver polisen på sin hemsida att man rubricerar ärendet som vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Uppgifterna om tältet har varken bekräftats av Försvarsmakten eller polisen. Däremot är det bekräftat att kvinnan blivit påkörd av ett stridsfordon under militärövningen Northern Wind 9 utanför Överkalix.

Soldaten som miste sitt liv var i 40-årsåldern och hemmahörande i Jämtland, uppger polisen. Anhöriga är underrättande.

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt försvaret skadades ingen annan.

36 min
Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten.  Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

ÖB om dödsfallet: Smärtsamt och sorgset

Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten, skriver att det är smärtsamt och sorgset att en svensk soldat dött under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix.

Soldaten var en kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i Jämtland.

”Mina tankar går till den omkomna soldatens familj och vänner och till kamrater och kollegor vid förbandet. Det är nu viktigt att ta hand om varandra. Finnas där för att ge stöd och tröst. Parallellt med detta inleds också arbetet med att söka svaret på vad som orsakade olyckan, men också på att fortsätta verksamheten på ett säkert sätt”, skriver Bydén i ett pressmeddelande.

I övningen Northern Wind deltar totalt cirka 10 000 personer, varav runt 3 000 är svenskar, enligt SVT.

3 tim
Arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten pågår just nu. Arkivbild. Naina Helen Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

Polisen: Kvinna från Jämtland dog i olyckan

En svensk soldat har dött efter en allvarlig olycka i samband med militärövningen Northern Wind 9 utanför Överkalix.

Soldaten var en kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i Jämtland, uppger polisen. Anhöriga är underrättande.

Försvarsmakten säger till Aftonbladet att soldaten blev påkörd av ett stridsfordon. Ingen annan person skadades, enligt Försvarsmakten.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

3 tim
Läs mer om Militärövningen Northern Wind
Arkivbilder. Alexander Karim och Josefin Nilsson.  TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Alexander Karim: Tackar nej till roller för Josefins skull

Opinion Skådespelaren Alexander Karim blev så illa berörd av dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson att han nu kommer att tacka nej till en rad uppdrag. Det skriver han i ett debattinlägg på Nyheter 24.

Dokumentären berättar bland annat om den fysiska och psykiska misshandel som Josefin Nilsson, som dog 2016, utsattes för av sin ex-pojkvän under 90-talet. Mannen arbetar som skådespelare, vilket får Karim att vilja markera mot branschen.

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är.”

På SVT Opinion skriver människorättsaktivisten Bahareh Andersson ett öppet brev till ex-pojkvännen. Hon har ett tydligt budskap:

”Vi kvinnor vägrar hålla tyst längre, vägrar skämmas, vägrar stå ut. Tystnaden kring mäns våld mot kvinnor är för evigt bruten.”

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Morgan Alling om Josefin Nilsson-filmen: ”Jag grät”

Skådespelaren Morgan Alling är en av flera som reagerat på dokumentärfilmen om Josefin Nilssons liv, där det framkommer att att hon under sent 1990-tal misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän.

Han skriver på Facebook att han ”grät öppet” när han såg filmen. I inlägget tar han även upp att han som liten låg under sängen och såg sin mamma bli misshandlad. Dagen efter satt hon med blåtiror och skojade bort det.

”Se på mig Morgan, jag har så stora blåklockor att man kan sälja mig i en blomsteraffär. Jag skrattade inte”, skriver Alling.

Han avslutar texten med att han tänder ett ljus för Josefin och alla de kvinnor som varje år misshandlas till döds, men även för barnen.

”Jag vet att det är skamfullt jobbigt, ångest att berätta vad som sker innanför väggarna. Men vi är många som vägrar att du ska få ett slag till.”

Igår 13:22
Josefin Nilssons begravning. Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Skådespelaren: ”Har redan fått genomlida domen”

I en ny SVT-dokumentär framkommer detaljer om hur sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson blev misshandlad av en tidigare pojkvän och hur rädd hon var för honom.

Den anklagade mannen, som jobbar som skådespelare, dömdes till villkorlig dom för misshandeln 1998 och är fortfarande kvar på sin arbetsplats. Han har inte själv tagit del av det som skrivs om honom i samband med att dokumentären sänts, skriver Expressen.

– Jag har kontaktat en advokat som gått igenom det här. Jag har inte orkat göra det själv men har fått det förklarat för mig, säger han till tidningen.

Han säger att han redan fått ”genomlida domen för tjugo år sedan” och att i svensk rättvisa går det inte till så att man ska måsta genomlida det igen.

Medarbetare som Expressen pratat med vill att styrelsen agerar. Arbetsplatsens pressavdelning skriver i ett mejl att man inte kommenterar personalärenden.

Igår 22:02
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016
Vit makt-demonstration i Washington D.C. Arkivbild. Craig Hudson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Moskéattackerna i Christchurch

”Propaganda är en del av techjättarnas affär”

I eftermälet efter dådet i Christchurch har vi fått höra hur många miljoner videoklipp som Facebooks och Youtubes ingenjörer lyckades ta ner. De enorma siffrorna påminner samtidigt om på vilken kolossal skala som övervakningskapitalismen nu agerar, skriver författaren John Naugthon i The Guardian.

Och bolagens formidabla kapacitet för global spridning är inte en bugg, utan en funktion, menar han. Facebook och Google låter användarna publicera vad de vill för att sedan göra pengar på dataspåren och ”engagemang”. För dem är det visserligen irriterande att en del av det uppladdade innehållet kommer från vit makt-fanatiker. Men egentligen är det bara priset de får betala för att göra affärer i övervakningskapitalismen, enligt Naughton.

Frågan är hur många fler terrordåd som behövs innan demokratiska regeringar vaknar, skriver Naughton.

1 tim
Jacinda Ardern. Arkivbild. MARTY MELVILLE / AFP
Moskéattackerna i Christchurch

Ardern beordrar särskild utredning av moskédåd

Terrorattacken mot två moskéer i Christchurch ska utredas. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har beordrat en oberoende utredning, en så kallad kunglig kommission, rapporterar AFP.

Ardern säger att hon vill veta hur en ensam gärningsman kunde döda 50 människor och att det just därför behövs en omfattande utredning.

– Det är viktigt att ingen sten lämnas orörd för att förstå hur det här terrordådet kunde inträffas och hur vi kunde ha stoppat det, säger hon.

Idag 04:41
Människor återvänder till al Noor-moskén i Christchurch. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Christchurch

En av de terrordrabbade moskéerna har öppnat

Med tårar i ögonen återvände människor i dag till en av de två moskéerna i Christchurch som drabbades av terrordådet förra fredagen, skriver AFP.

al Noor-moskén i centrala delen av staden har smått öppnat igen och de första besökarna kunde komma in under förmiddagen. Polisen har även lämnat den andra moskén, Linwood.

Under lördagen hölls även ett manifest för kärlek genom staden.

– Vi känner att hatet har väckt så mycket mörker i dessa tider, och kärlek är det starkaste botemedlet till att få bort mörkret, säger 16-åriga Manaia Butler, en av de som organiserat manifestationen, till Reuters.

23 mar
Läs mer om Moskéattackerna i Christchurch
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Dramatiska bilder visar räddningar från Viking Sky

Norska räddningstjänsten hissade upp 479 personer från kryssningsfartyget Viking Sky som i helgen hamnade i sjönöd utanför Norges kust.

Karen Segtnan som arbetar på en räddningshelikopter berättar för NRK att hon flög i 12 timmar i sträck i det hårda vädret.

– Du flyger och gör jobbet och känner inte att du är sliten förrän efteråt, säger hon.

En hjälmkamera visar hur evakueringarna gick till i det hårda vädret.

Se videon i spelaren ovan.

3 tim
Evakuerade personer får hjälp från den helikopter som använts i räddningsinsatsen. SVEIN OVE EKORNESVAAG / NTB Scanpix
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Norges haverikommission granskar fartygsincidenten

Norges haverikommission kommer att utreda varför kryssningsfartyget Viking Sky hamnade i sjönöd i helgen, skriver VG.

– Vi kommer att samla in information från vittnen, besättning, elektronisk information och försöka etablera ett händelseförlopp. Då kan vi se vad vi bör utreda vidare, säger Dag Liseth vid haverikommissionen.

Därtill ska polis under dagen ta ställning till om motorhaveriet ska utredas som ett brottsmål, rapporterar TT.

Under söndagen kom fartyget in till hamn efter en omfattande räddningsinsats. 1 373 personer fanns ombord när incidenten inträffade i lördags eftermiddag. 27 har fått föras till sjukhus och tillståndet för en person beskrivs som allvarligt.

Idag 07:28
Viking Sky vid kaj i Molde. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Alla fyra motorer slogs ut: ”Är väldigt svårt att förstå”

Samtliga fyra motorer på kryssningsfartyget Viking Sky som råkade i sjönöd utanför Norge hade slagits ut, rapporterar TT. Enligt Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på Transportstyrelsen, är det mycket ovanligt och ska i princip inte kunna ske.

– Det är väldigt svårt att förstå, säger han.

Han berättar att motorerna på stora kryssningsfartyg byggs i par helt separerade från varandra. Om de två motorerna i det ena maskinrummet slutar att fungera ska de andra två kunna ta över och föra fartyget i säkerhet.

Enligt Åström är det dock osannolikt att samma fel kommer att drabba något mer fartyg, eftersom fartyg till skillnad från flygplan, inte byggs i stora serier.

Igår 19:03
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund