Facebooks deepfakeförbud kritiseras: ”Hjälper inte”
Facebook aviserade nyligen att man kommer att förbjuda så kallade deepfake-klipp inför det amerikanska presidentvalet, det vill säga klipp som manipulerats så att personerna i dem ser ut att säga och göra saker de faktiskt aldrig gjort eller sagt. Beskedet har huvudsakligen tagits emot positivt, men det har även väckt en del kritik. Flera experter menar nämligen att förbudet inte kommer att ha någon större effekt och att det finns kryphål.
Areeq Chowdhury som är chef för Future Advocasys tankesmedja säger till Digital Trends att Facebooks initiativ förvisso är välkommet, men att policyn borde gälla alla typer av manipulerat innehåll och inte enbart deepfake-klipp. Han får medhåll av professor Britt Paris vid Rutgers University, som menar att man även bör fokusera på enklare manipulerat innehåll, då det är ett större problem. David Green från organisationen Electronic Frontier Foundation menar att Facebooks beslut är ”ett bra första steg” men poängterar att det finns ”ytterligare 100 steg att ta”.
Att Facebook dessutom tillåter deepfake-teknologi när det gäller parodier och satir riskerar att också att utnyttjas, menar skribenten och analytikern Nina Jankowicz, som bland annat kommer att släppa en bok om ryska desinformationskampanjer senare i år. Hon oroar sig mer över så kallade ”cheap fake”-klipp, det vill säga klipp som är klantigt redigerade och som är uppenbart vilseledande, men som ändå tillåts.