Ett kors på marken intill fallskärmsklubben i Umeå efter flygolycka där nio personer omkom. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Fallskärmshopparnas sista resa – minut för minut

34 minuter och 43 sekunder tog det från att fallskärmshopparna satt sig i flygplanet till att turen förvandlats till en tragedi, skriver Västerbottens-Kuriren. Tidningen har kartlagt flygturen utanför Umeå minut för minut.

Ombord fanns två kvinnor och sju män. Planet lämnar flygplatsen 13.34 och stiger som mest till en höjd på 4 170 meter, vilket är normalt.

Vid klockan 14.07.14 börjar planet att tappa höjd och faller nästan 100 meter per sekund. Den sista uppmätta höjden är 390 meter och klockan 14.08.43 försvinner signalen från planet.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Klimatdemonstration i New York. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Analys: ”Enorm press på Johnson inför nästa möte”

Det fanns inga förväntningar om några stora genombrott om nya utsläppsmål på klimatmötet i Madrid, men man hoppades att samarbetsvilja och handlingskraft skulle lägga grunden till högre ambitioner vid nästa års möte i Glasgow. I stället gick det inte ens att enas om mindre frågor – även dessa sköts på framtiden, skriver The Guardians Fiona Harvey i en analys. Ambitionen var egentligen att bordet skulle ha rensats så att nästa möte kunde fokusera på utsläppsminskningar.

SVT:s Calle Elfström skriver i en analys att kollapsen var en hårsmån bort. Nu höjs förhoppningarna inför nästa års förhandlingar. ”Men ju mer luft man blåser in i ballongen, desto större risk är det att det slutar med en smäll och att alla går hem ledsna från kalaset”, skriver Elfström.

BBC:s Roger Harrabin skriver att pressen på Boris Johnson blir ”enorm” vid nästa års konferens i Skottland. Miljöexperter har redan varnat för att den brittiske premiärministern kommer ”förnedras” om han försöker ta ledartröjan internationellt samtidigt som det egna landet misslyckas med att möta sina klimatmål.

1 tim
Finlands miljöminister Krista Mikkonen, Carolina Schmidt, John Kerry/Jennifer Morgan, Greenpeace/urfolksrepresentanten Sonia Guajajara/Greta Thunberg/Laurence Tubiana/Antonio Guterres. TT
undefined

Urvattnat men inte total besvikelse – så reagerar nyckelaktörer på mötet

Resultatet av klimatmötet i Madrid blev urvattnat då länderna inte kunde enas om synen på utsläppshandel. Däremot uteblev det totala fiaskot eftersom man kom överens om att klimatlöften ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

BBC har sammanställt reaktioner från några av det utdragna mötets nyckelaktörer. En av dem som uttrycker besvikelse är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Det internationella samfundet gick miste om en viktig möjlighet att visa höjda ambitioner kring begränsning, omställning och finansiering när det gäller klimatkrisen, säger han i ett uttalande.

Chiles miljöminister och klimatmötets ordförande Carolina Schmidt säger att nya generationer förväntar sig mer. Laurence Tubiana, en av arkitekterna bakom Parisavtalet, anser att tunga aktörer inte levt upp till förväntningarna vid mötet. Hon tillskriver de framgångar som ändå skett till ”en progressiv allians” bestående av små önationer och europeiska, afrikanska och latinamerikanska länder.

Idag 15:53
Klimatmötet i Madrid. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klimatmötet över – enades inte om viktigaste frågan

Klimatmötet i Madrid kommer inte överens i mötets nyckelfråga om framtida utsläppshandel, rapporterar DN och SvD. Det beslutet skjuts i stället fram till nästa års klimatmöte i Glasgow i Skottland.

Nu är slutförhandlingarna i Madrid över efter rekordlång övertid. I styrdokumentet finns bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas, skriver TT.

Idag 12:10
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Illustrationsbild/Håkan Boberg. TT
Restaurangmordet i Gislaved

Polischefen: ”Tycks vara ett rånförsök som gått snett”

Gårdagens mord på en restaurang i centrala Gislaved tycks ha varit ett rånförsök som gått snett. Det säger lokalpolisområdeschef Håkan Boberg till SVT Nyheter.

– Det är märkligt att man försöker sig på en sådan här sak med tanke på hur mycket folk det fanns på platsen och riskerna, säger han.

Enligt de Gislavedsbor som SVT har pratat med ska restaurangen som utsattes för rånförsöket ha varit kontantfri.

Mannen som dog var en restauranggäst i 60-årsåldern.

4 tim
Illustrationsbild. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gislavedsbor i chock efter mordet: ”Man blir rädd”

Många av Gislavedsborna är omskakade efter gårdagskvällens rånförsök mot en restaurang som slutade med att en man misshandlades till döds, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag tycker det är fruktansvärt att sådant kan hända i en så här liten ort. Jag är stum. Man blir rädd när man hör sådant här, säger Jan Carlsson.

Småbarnsmamman Charlotte Holmé flyttade från Göteborg till Gislaved för att få mer lugn. Hennes familj bor med utsikt över torget där restaurangen ligger.

– Vi var på restaurangen i går på dagen, så det var väldigt nära in på, säger hon.

5 tim
Avspärrningen i Gislaved.  Dejana Pasic/P4 Jönköping
undefined

Misstänkta kan ha fångats på film under flykten

De tre personer som jagas av polis misstänkta för att ha mördat en man på en hotellrestaurang i Gislaved kan ha fångats på film, det säger polisens presstalesperson Monica Bergström till Kvällsposten.

Den misstänkta trion flydde från platsen till fots och nu undersöker polisen om flykten har fångats på övervakningskameror.

Polisen tror att det rör sig om ett rån som gick snett. Vittnen säger att mannen försökte gå emellan, skriver Aftonbladet.

Idag 09:24
Läs mer om Restaurangmordet i Gislaved
Kyrkogården i Dabeiba där kropparna grävs upp. SPECIAL JURISDICTION FOR PEACE / TT NYHETSBYRÅN
Fredsprocessen i Colombia

Fredstribunal gräver upp kyrkogård i Colombia

Kroppar grävs upp på en kyrkogård i colombianska Dabeiba som en del av en utredning av mord på uppåt 50 civila som armén anklagas för. Bakom initiativet står fredstribunalen JEP, skriver Reuters.

JEP inrättades i samband med fredsavtalet 2016 mellan regeringen och Farc-gerillan. Syftet är att utreda rebeller och militärledare för krigsbrott.

Så många som 2 248 mord på civila mellan 1998 och 2014 misstänks ha registrerats som dödade gerillasoldater. Genom de påstått framgångsrika militärtillslagen har soldater kunnat få förmåner, som semester eller pengar.

De 50 kropparna i Dabeiba misstänks vara den typen av mord. Om siffran bekräftas är det den mest omfattande massakern som utförts av de väpnade styrkorna, skriver nyhetsbyrån.

22 min
Företrädare för fredstribunalen JEP på kyrkogården som grävs upp. SPECIAL JURISDICTION FOR PEACE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Mina föräldrar har aldrig slutat fråga om min bror”

En skandal med civila som dödats av militärer och begravts i gerillakläder rullas upp i Colombia. Anhöriga vittnar om hur de påverkats av ovetskapen om vad som hänt deras nära och kära under det colombianska inbördeskriget.

Systern till ett av offren säger till El Espectador att hennes pappa gick till den kyrkogård som nu grävs upp i staden Dabeiba och letade efter sin son när han försvann 1997. Han trodde sig kunna identifiera kroppen men familjen fick aldrig ta hand om den.

Nu hoppas de anhöriga att fredstribunalen JEP:s utgrävningar av kyrkogården ska ge svar.

– Mina föräldrar har aldrig slutat fråga om honom. Det här är sista hoppet, säger systern.

Soldaterna som utfört morden tros ha fått förmåner genom att uppge att civila, som i själva verket kidnappats och avrättats, varit Farc-soldater som dödats i strid.

3 min
Läs mer om Fredsprocessen i Colombia
Kraftiga vindar vid Öresundsbrons kust. TT
Vintervädret

Hårda vindarna tros avta först under morgondagen

De hårda vindar som drabbat Skåne under söndagen tros kulminera under kvällen och lugna ner sig under måndagen, skriver TT. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar och flera orter i länet har drabbats av strömavbrott.

Vädret har också ställt till det för tågtrafiken. Öresundsbron har stängts, öppnat och stängts igen under dagen. Sedan 20-tiden är bron öppen, men kan komma att stängas igen med kort varsel under kvällen.

2 tim
Omkullblåst träd i Malmö på söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tågstopp och strömavbrott efter hårda vindar i Skåne

Hårt väder längs kusterna i Skåne har lett till inställda tåg och strömavbrott, skriver flera medier.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar under söndagen. Samtliga tåg mellan Hyllie och Ystad/Simrishamn har ställts in för resten av dygnet och i Eslöv och Höör blev nästan 2 000 hushåll strömlösa vid 14-tiden.

– Det kommer att gå upp mot 23-24 sekundmeter nära kusten, säger jourhavande meteorolog Charlotta Eriksson till Sydsvenskan.

Idag 14:41
Läs mer om Vintervädret
Demonstranter i Hongkong, arkivbild. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Långläsning

Vardagen helt politiserad i proteströrelsens Hongkong

På familjemiddagar, på sociala medier och på gatorna – bland taxichaufförer, butiksinnehavare och hotellpersonal. Politiken har tagit över alla platser och samtal i Hongkong, skriver New Yorkers Jiayang Fan i ett långt reportage om förändringen som staden genomgått på ett år.

Att öppna munnen tolkas lätt som ett ställningstagande. ”Om jag talade mandarin antog människor att mina sympatier låg hos Peking, om jag talade engelska var jag helt klart en västerländsk liberal fiende till kommuniststyret”, skriver hon och beskriver hur sprickan gör att invånare lagt om sin vardag.

I den polariserade atmosfären är det inte längre självklart att gå till vissa affärer eller restauranger – tycker ägaren som du? Appar och grupper på sociala medier där näringsverksamheter listas som blå eller gula, regeringsvänliga respektive demokratiivrande, förenklar navigeringen samtidigt som klyftan växer.

Läs texten i länken nedan.

2 tim
Bild från utkanterna av Kabul 2011. Arkivbild. Dar Yasin / SCANPIX
undefined

Så ljög USA om sitt krig i Afghanistan i 18 års tid

Amerikanska myndigheter har systematiskt förskönat och talat osanning om kriget i Afghanistan sedan det inleddes 2001. Det visar läckta dokument som Washington Post tagit del av.

I en lång text går tidningen igenom flera påståenden från amerikanska tjänstemän och makthavare, inklusive George W Bushs försvarsminister Donald Rumsfeld och president Barack Obama. Dokumenten visar att påståendena gjordes mot bättre vetande.

Läs texten via länken nedan.

Idag 06:05
Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tatueringar var inne redan på 1800-talet i England

I åtminstone 6 000 år har människor världen över och från olika kulturer haft för vana att dekorera sina kroppar med tatueringar. I England på 1800-talet började utsmyckningarna att ses som kännetecken för kriminella och andra med ”dåligt rykte”, som med sina tatueringar ansågs visa vilket gäng man tillhörde.

Men enligt ett långt reportage i The Conversation var budskapen i många av de dömdas tatueringar i stället positiva och högst fashionabla. På den tiden var tatueringar heller inte något endast för brottslingar, sjömän och soldater, utan mer socialt accepterat i det viktorianska England än vad man tidigare trott.

Läs texten i länken nedan.

Idag 06:05
Läs mer om Långläsning