Familjer återförenade – 60 år efter krigsslutet
400 sydkoreaner tilläts i dag korsa gränsen till Nordkorea för att träffa släktingar som de inte sett sedan Koreakriget på 1950-talet.
En av dem var 84-åriga Lee Soon-Kyu. De senaste 37 åren har hon trott att hennes man Oh In-Se är död. Han hamnade på den nordkoreanska sidan efter Koreakrigets slut, Lee och parets 65-årige son lever i Sydkorea. Nu står hennes ett år yngre man där, framför henne.
– Jag kan inte bestämma mig om det är en dröm eller verklighet, säger hon.
bakgrund
Koreakriget
Wikipedia (sv)
Koreakriget var en väpnad konflikt på Koreahalvön som pågick från 25 juni 1950 och som avslutades med vapenstillestånd från den 27 juli 1953. Konflikten pågår tekniskt sett fortfarande i dag. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007, med målet att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal.
Före det formella krigsutbrottet ägde ett stort antal militära konfrontationer rum. Kriget började med att Nordkorea angrep söder om den 38:e breddgraden. Förenta nationernas säkerhetsråd antog den 27 juni en resolution som uppmanade medlemsstaterna att undsätta Sydkorea. Sovjetunionen bojkottade vid denna tid säkerhetsrådet och kunde därför inte lägga in sitt veto. FN-styrkor ledda av USA gick in på Sydkoreas sida, medan Nordkorea senare mottog hjälp från Kina. Kriget övergick snart i ett dödläge. Tre år senare enades parterna om ett ”tillfälligt” vapenstillestånd som råder än i dag (2015).
De mänskliga förlusterna i kriget var stora: Sydkorea förlorade cirka en miljon, Nordkorea cirka en miljon, Kina troligen cirka 600 000, USA drygt 36 000 och övriga FN-länder cirka 3 000 man.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen