En syrisk kvinna med sitt barn tar en selfie framför en ”I love Damascus”-konstverk på Omayyidtorget i huvudstaden. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

Farligt för återvändare – men en pr-seger för Assad

Omkring 10 000 syrier på flykt har återvänt till landet och fler väntas i och med att inbördeskriget gått in i en något lugnare fas. För diktatorn Bashar al-Assad är återtåget en pr-seger, skriver TT.

Aron Lund, Syrienkännare knuten till Utrikespolitiska institutet, säger till nyhetsbyrån att den syriska regeringen har förstått att man kan vinna på att ta emot flyktingar.

– Och de länder som är intresserade av att skicka tillbaka flyktingar måste ta kontakt med den syriska regeringen och alltså erkänna al-Assad, säger Lund.

Samtidigt varnar FN:s flyktingorgan UNHCR för att återvända. Läget i landet är mycket farligt, trots löften från Damaskus och Moskva om säkerhet för återvändare.

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

1 tim
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

44 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport
Federal Reserves chef Jerome Powell.  Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stilla öppning på Wall Street i väntan på Feds räntebesked

Det glada humöret som inlett handelsveckan på Wall Street ser ut att ta en paus under onsdagen. Strax efter att börsklockan ringt i New York ser utvecklingen för de ledande indexen ut så här:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +0,2%
Klockan 20.00, svensk tid, lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntebesked. Förhandstipsen lutar åt en oförändrad ränta men investerarna kommer att hålla ögon och öron öppna efter ledtrådar om eventuella kommande räntesänkningar, skriver CNBC. Fed-chefen Jerome Powell kommer att hålla en presskonferens efter räntebeskedet.

Wall Street Journal skriver att Fed står inför ett ovanligt tryck, både från marknaden som prisat in en kommande sänkning och från Vita huset där Donald Trump vid upprepade tillfällen uppmanat Powell att sänka räntan, skriver Market Watch.

Även på bolagsfronten är handeln stillsam med några undantag. Den amerikanska ståljätten US Steel har flaggat för ett svagare andra kvartal än analytikernas förväntningar till följd av svagare efterfrågan och lägre priser. Aktien stiger cirka 3 procent i starten.

Facebooks nya kryptovaluta libra är fortsatt i fokus. Aktien öppnar på minus 1,3 procent.

11 min
TT
undefined

Stockholmsbörsen runt nollan – Attendo och MQ rasar

Stockholmsbörsen handlas runt nollan på onsdagen, efter rejäla uppgångar i Asien under morgonen. Vid 15.30-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +/– 0,0 %
• OMXS30: + 0,2 %
ECB-chefen Mario Draghi utlöste i går en kraftig rekyl på de europeiska börserna när han öppnade för nya stimulanser. Börsoptimismen eldades på ytterligare när Donald Trump twittrade att han haft ”ett väldigt bra telefonsamtal” med Kinas president Xi Jinping, och att de planerat in ett förlängt möte nästa vecka.

På bolagsfronten har vårdbolaget Attendo vinstvarnat med hänvisning till lägre försäljningstillväxt från nya omsorgsplatser i Finland. Aktien rasar cirka 20 procent.

Skistars aktie rör sig sidledes efter morgonens delårsrapport. Bolaget redovisade ett vinsttapp samtidigt som bokningsläget är något högre än vid samma tidpunkt föregående år.

Den pressade klädkedjan MQ rapporterade återigen ett minusresultat och den jämförbara försäljningen minskade med 7,7 procent i kvartalet. Aktien handlas ner över 10 procent.

SKF ska investera cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt genomförs omstruktureringar i Italien vilket medför kostnader på cirka 140 miljoner kronor. Aktien stiger drygt 1,5 procent.

Teknikkonsulten Rejlers förvärvar verksamheter från Neste för en köpeskilling om drygt 220 miljoner kronor. Rejlers aktie klättrar drygt 5 procent.

Swedbank valde som väntat Göran Persson till ny ordförande vid dagens extrastämma. Aktien är upp 1,3 procent.

Idag 07:16
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hopp om handelsavtal lyfter Asienbörserna

Asienbörserna tog rygg på Wall Street och lyfte rejält under onsdagen. Uppgångarna koppas samman med Donald Trumps twitterinlägg i går om att han haft ”ett väldigt bra telefonsamtal”med Kinas president Xi Jinping, skriver CNBC.

De två presidenterna kommer att träffas nästa vecka för att diskutera handelskonflikten, vilket inger förhoppningar hos finansmarknaderna.

Vid stängning noteras de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,7 %
• Shanghai: +1,0 %
• Shenzhen: +1,5 %
• Hongkong: +2,6 %
• Kospi: +1,2 %

Idag 03:24
Läs mer om Dagens börs