Hem
Nyproduktion i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. (Anders Wiklund/TT)

Färre tecknar förhandsavtal – modellen kallas ”stendöd”

De osäkra utsikterna i ekonomin gör att färre vågar köpa nybyggda bostäder ”på ritning” eftersom köpen kommer med flera osäkerhetsfaktorer. Det skriver TT och beskriver modellen som ”stendöd”.

Det leder i sin tur till färre byggstarter.

– Det här kommer att bli en av de besvärligaste frågorna att lösa, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggföretaget Veidekke.

Bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla var med och skrev lagen när förhandsavtalen infördes på 90-talet, men nu ångrar hon sig. Hon tycker att avtalen borde förbjudas.

– Förhandsavtalen har missbrukats av bostadsutvecklarna. Det är inte skäligt att hela den ekonomiska risken ska vila på köparen.

Lennart Weiss håller inte med. Han tror att det skulle leda till ännu färre nya bostäder och efterlyser att en ny modell tas fram, kanske med någon form av statlig subvention.

Förhandsavtal

Ett förhandsavtal innebär att en köpare och bostadsföretaget tecknar ett bindande avtal om köpet, ofta långt innan bostaden blir färdig. Ofta är det förenat med krav på förskottsbetalning.

Många köpare har av olika skäl velat bryta avtalet, till exempel för att tidpunkten för tillträdet har blivit framflyttad, eller som nu, att avgiften till föreningen har höjt på grund av stigande räntor. Flera tvister har gått till domstol, men rättsläget är fortfarande oklart. Nu väntar en tvist om hävning på grund av avgiftshöjning på ett avgörande i Västerås.

Vid årsskiftet ändrades lagen på flera punkter när det gäller förhandsavtalen:

• En förhandstecknare ska få bättre information om förhandsavtalet och de risker som är förknippade med det. En betänketid om minst sju dagar ska gälla erbjudandet.

• Den beräknade tiden för upplåtelse av bostaden som anges i förhandsavtalet får inte omfatta ett tidsintervall på mer än tre månader.

• Ett upplåtelseavtal som innebär att bostadsrättshavaren inte får tillträde till lägenheten i samband med upplåtelsen ska innehålla ett bestämt datum för tillträde.

Källa: Boverket, Bostadsrättslagen, TT.

Läs mer (26 maj)

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen