Hem
Mikael Sjöberg. (PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Fas 3 fasas ut i dag: ”Fler kommer få arbete”

De fasta tidsgränserna för långtidsarbetslösa blir nu ett minne blott – i dag startar avvecklingen av dessa och därmed också av sysselsättningsplatserna inom det kritiserade Fas 3.
39 000 personer befinner sig i dag i systemet, men från och med i dag ska inga fler in. Sysselsättningsplatserna ska vara helt avvecklade i januari 2018.
Nu ska alla arbetssökande istället få ett mer individanpassat stöd baserat på en arbetsmarknadspolitisk bedömning.
– Dels för att det inte är tidsgränser som styr vårt arbete utan medarbetarnas professionella bedömning. Dessutom öppnas hela vår verktygslåda upp, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till Sveriges Radio Ekot.
– Vi får andra möjligheter att jobba och då kommer fler på sikt att komma ut i arbete eller att komma närmare arbetsmarknaden.

bakgrund
 
Fas 3
Wikipedia (sv)
Fas 3, eller Sysselsättningsfasen, är benämningen på den sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin, ett arbetsmarknadspolitiskt program som Sveriges regering införde i juli 2007. Fas 3 infaller för dem som än är arbetslösa efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin. Den som inte har fått ett jobb efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin ska erbjudas en sysselsättning hos en så kallad anordnare som Arbetsförmedlingen utser. I Fas 3 har inte ordinarie arbetsuppgifter fått utföras men en uppmjukning av dessa regler har skett. Fas 3-anordnaren får 210 kronor i ersättning per dag (4620 SEK i månaden) för varje fas 3-deltagare.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen