Hem
Solpanel i Harare, Zimbabwe. Arkivbild. (Tsvangirayi Mukwazhi / AP)

Fattiga länders dilemma: Ska hoppa till ren energi

Å ena sidan: Världens höginkomstländer behöver snabbt och drastiskt byta till renare energi för att tackla klimathotet. Å andra sidan, det finns fortfarande miljontals människor i låginkomstländer som saknar säker tillgång till energi. Förbättras deras energisituationen kan det på ett negativt sätt uppväga för minskningar av utsläppen på annat håll.

Världen står inför ett energidilemma. Men det behöver inte vara så – det är också möjligt att låginkomstländer kan hoppa över den fossila fasen helt, skriver New Scientist.

Det är ingen önskedröm – fasen med fasta telefoner hoppades till exempel över helt i många länder när de gick direkt till mobiltelefoner. Och de branta fallen i priset på solkraft och batterier har ökat potentialen för ett sådant hopp även inom energiområdet. Det finns goda exempel från länder som Bangladesh och Rwanda.

Men det finns också utmaningar. En är elnäten och Vietnam är ett exempel som bör undvikas, skriver New Scientist.

Där ökade investeringarna i sol- och vindkraft snabbt, men begränsningar i elnäten gjorde att de nya kraftverken inte kunde gå för full styrka.

Ska hoppen lyckas är det viktigt att inse att prioriteten för många länder måste vara tillgången på el och energi. Fossila bränslen ska därför inte helt uteslutas, men de behöver vara en del av en strategi där investeringar i teknik med låga utsläpp prioriteras, skriver New Scientist.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till mattias.magnusson@schibsted.com.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen