Hem
Bild från Stockholm Pride 2016. (Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Fi: ”Svenska värderingar är mänskliga rättigheter”

Det som många gånger i debatten kallas för svenska värderingar handlar i själva verket om universella mänskliga rättigheter, skriver Feministiskt iniativs partiledare Gudrun Schyman med andra representanter för partiet på Aftonbladet Debatt.

Men trots det fortsätter regeringen att nonchalera kränkningar som hbtq-personer drabbas av, skriver de. Debattörerna räknar upp flera exempel: hbtq-personer utvisas till länder där de utsätts för förföljelse eller död, trakassering och våld kantar många unga hbtq-personers vardag i skolan och övergreppen fortsätter ofta i hemmet.

”Att stänga gränserna är inte lösningen på något av de här problemen. Vad som däremot behövs är ett systematiskt arbete för att stärka mänskliga rättigheter”.

bakgrund
 
Mänskliga rättigheter
Wikipedia (sv)
De mänskliga rättigheterna (förkortas i vardagliga sammanhang ibland MR) är en del av folkrätten och övrig internationell rätt, och preciseras i internationella överenskommelser. Dessa rättigheter reglerar relationen mellan statsmakten och individen och fastställer samtidigt vissa skyldigheter som staten har gentemot individen. De mänskliga rättigheterna har sitt ursprung i den engelska Magna Carta från 1215, den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter från 1789 och den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776. I Sverige var det Magnus Ladulås lag från 1280 Alsnö stadga som gav frälset sina första rättigheter mot kungens makt. Vissa anger Kyros cylinder som ett tidigt exempel på en uppräkning av några av dagens mänskliga rättigheter. De mänskliga rättigheterna anses vara universella, vilket innebär att de gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller andra omständigheter. De gäller för var och en, oavsett etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion, sexuell läggning, politisk uppfattning eller social ställning. De slår också fast att alla människor är födda fria, är lika i värdighet och har samma rättigheter. Endast de rättigheter som skyddas i den primära folkrätten kan dock upprätthållas i juridisk mening, oavsett viss stats anslutning till berörda internationella överenskommelser. De mänskliga rättigheterna preciseras alltså i olika internationella överenskommelser. Bland dessa överenskommelser kan man skilja mellan konventioner och protokoll, som blir bindande i.o.m. att staterna uttryckligen förklarar sig bundna av dem, och förklaringar och deklarationer som utgör politiska förpliktelser. Den mest kända deklarationen är FN:s Universella Deklaration om de Mänskliga Rättigheterna från 1948.
bakgrund
 
Stockholm Pride
Wikipedia (sv)
Stockholm Pride, Pridefestivalen, är en årligen återkommande festival i Stockholm som främst riktar sig till HBTQ-personer (homo- och bisexuella, transpersoner och queera). Den har hållits sedan 1998 och äger normalt rum vecka 31, vilken brukar infalla i månadsskiftet juli/augusti. Under festivalveckan pågår aktiviteter i hela Stockholm. Festivalen och en stor del av dess innehåll arrangeras av Föreningen Stockholm Pride, ofta i samarbete med andra organisationer.

Mer om debattörerna

Lisa Palm, vikarierande gruppledare Fi Stockholm
Sissela Nordling Blanco, ansvarig mänskliga rättigheter Stockholm stad (Fi)
Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen