Hem
Arkiv, Fichtelius (JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Fichtelius: Biblioteken kan öka digitala kompetensen

Sveriges medborgare behöver en satsning på digital kompetensutveckling. Det skriver Erik Fichtelius, nationell samordnare för en biblioteksstrategi, på SvD Debatt. I en utredning lägger han fram ett förslag till regeringen på en treårig satsning om 25 miljoner per år genom biblioteken. ”För att en demokrati ska fungera fullt ut behövs förutom den statsvetenskapliga apparaten även välinformerade invånare och tillit till systemen”, skriver Fichtelius och pekar på riskerna med filterbubblor, hemliga algoritmer och en allt mer komplicerad nyhetsförmedling.
Målet med satsningen skulle bland annat vara att öka förmågan att källkritiskt granska. ”Det offentliga demokratiska samtalet blir allt svårare att föra”, konstaterar han.

bakgrund
 
Digital kompetens
Wikipedia (sv)
Digital kompetens kan definieras som förmåga att kunna använda Internet och digital teknik för att stödja det egna yrkesutövandet. Kompetens innebär i sig att man är formellt behörig, har rätt utbildning, erfarenhet eller kunnighet för en viss befattning. Digital kompetens är ett nytt begrepp, som började komma fram med datorrevolution, dvs med datormodernisering och IKT-verktygs utveckling. I början av det 21:a århundradet blev detta begreppet ganska populärt. Hösten 2006 listade EU-kommissionen åtta nyckelkompetenser för ett livslångt lärande, bl.a. digital kompetens, som innefattar allt från att hantera en dator och dess programvaror till att ha en kritisk och reflekterande attityd till IT. Användningen av informationssamhällets teknik kräver en kritisk och reflekterande attityd när det gäller information och ansvarsfull användning av interaktiva medier. Ett intresse för att engagera sig i olika grupper och nätverk för kulturella, sociala eller yrkesrelaterade ändamål stöder också den här kompetensen. Kompetens definieras i EU:s nyckelkompetenser som en kombination av kunskap, färdighet och attityder anpassade till det aktuella området.

Debattören

• Erik Fichtelius, nationell samordnare för en biblioteksstrategi, Kungliga biblioteket

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen