Finland vill införa medborgarlön
Finlands regering håller just nu på att rita upp en konkret plan för att införa medborgarlön, rapporterar Quartz. Enligt sajten ska förslaget inte presenteras förrän om ett år, men om allt går enligt plan får finländarna 800 euro per person, motsvarande drygt 7 400 kronor, i månaden – skattefritt – om förslaget går igenom.
Enligt Liisa Hyssälä, direktör för Folkpensionsanstalten, FPA, skulle regeringen spara miljontals kronor på att införa initiativet. Men enligt beräkningar som Bloomberg har gjort skulle en medborgarlön till 5,4 miljoner människor innebära en årlig kostnad på över 50 miljoner euro för regeringen.
Samtidigt uppges den finska regeringen vänta sig intäkter på närmare 50 miljoner euro nästa år.
bakgrund
Medborgarlön kallas också basinkomst
Wikipedia (sv)
Basinkomst (på engelska basic income), även kallat medborgarlön, är i sin typiska form en regelbundet utbetalad summa pengar, från staten till samtliga medborgare (eller invånare) i landet. Medborgarna, eller invånarna, får penningsumman helt ovillkorligt och det är en "lika till alla"-princip som gäller (d.v.s. lika till alla vuxna eller åtminstone alla vuxna i arbetsför ålder). Basinkomst är i denna typiska form ett förslag på ett nytt välfärdssystem där alla ges ekonomisk grundtrygghet utan byråkrati och kontroll. Debatten om basinkomst, liksom det besläktade systemet negativ inkomstskatt, är levande i många länder. Det finns också en akademisk diskussion om förslaget och fem av mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har uttalat stöd för idén.
bakgrund
Finland
Wikipedia (sv)
Finland (finska: Suomi ), officiellt Republiken Finland (Suomen tasavalta), är en republik i norra Europa. Finland har landgränser till Norge, Sverige, Ryssland och i söder havsgräns mot Estland. Mellan Finland och Estland ligger Finska viken. Finland är officiellt tvåspråkigt, med finska och svenska som nationalspråk. (Finska: cirka 90,0 procent, svenska: cirka 5,3 procent år 2013). Det svenskspråkiga Åland utgör ett självstyrande landskap inom landet. Till ytan är Finland Europas åttonde största land och har en befolkning på cirka 5,5 miljoner invånare på slutet av 2014. Befolkningstätheten är förhållandevis låg och ligger på cirka 18 invånare per kvadratkilometer. Utöver Sverige så är Finland det enda landet i världen med svenska som officiellt språk.
Finland är medlem i Europeiska unionen sedan 1995 och införde euro som sin valuta 2002. Innan euron togs i bruk använde man valutan finsk mark. Finland var i över 600 år en del av Sverige, som 1809 förlorade området till Ryssland. Finland blev självständigt 1917. Därefter följde ett inbördeskrig 1918 och i samband med andra världskriget två krig mot Sovjetunionen 1939–1944 och ett mot Tyskland vintern 1944–1945.
^ [a b c] http://vrk.fi/default.aspx?docid=8639&site=3&id=0
^ [a b] ”Nationalräkenskaper”. Statistikcentralen. 12 juli 2007. http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous_sv.html. Läst 2007-09-07.
^ ”Human Development Report 2013” (på engelska). Förenta nationerna. 2013. http://issuu.com/undp/docs/hdr_2013_en?mode=window. Läst 2013-04-04.
^ ”Andelen personer med främmande språk som modersmål 90 procent av befolkningsökningen år 2013”. Statistikcentralen. http://www.stat.fi/til/vaerak/2013/vaerak_2013_2014-03-21_tie_001_sv.html. Läst 13.5.2015.
^ ”Invånare per kvardratkilometer”. http://tilastokoulu.stat.fi/verkkokoulu_v2.xql?course_id=tkoulu_vaesto&lesson_id=5&subject_id=10&page_type=sisalto. Läst 2013.
bakgrund
Basinkomst i Europa
Wikipedia (sv)
Den europeiska debatten om basinkomst, även kallat medborgarlön, utgör en stor del av den internationella debatten i frågan. Ett flertal länder har haft debatt sedan 1980-talet. Gröna partier i Europa har länge visat intresse och under senare år har Piratpartier i flera länder också "kommit ut" som förespråkare. Högerpartier, vänsterpartier och socialdemokratiska partier har generellt visat mindre intresse än de Gröna och piraterna, även om det finns ett antal ledande politiker också från dessa och andra politiska inriktningar som uttryckt sig positivt om basinkomst. Huvuddelen av debatten handlar om nationell basinkomst, där lokala pilotprojekt ses som ett steg på vägen, men det finns också enstaka förslag på europeisk basinkomst. Basic Income European Network, numera Basic Income Earth Network, grundades 1986. De ordnar vartannat år en konferens . Utrecht i Nederländerna väntas genomföra ett lokalt pilotprojekt med (någon form av) basinkomst liksom även länsparlamentet i Bordeaux, Frankrike. Schweiz folkomröstning 2016 kan också nämnas. Framträdande förespråkare är till exempel Guy Standing, Philippe Van Parijs och Götz Werner. En av orsakerna till att basinkomst diskuterats mer de senaste åren är att arbetslösheten stigit kraftigt i ett flertal länder, vilket i debatten bland annat sägs hänga ihop med automatisering och robotisering (se figur till höger).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen