Hem
Finlands statsminister Juha Sipilä. (ALAIN JOCARD / AFP)

Finlands statsskuld bryter mot EU-reglerna

Finlands statsskuld har ökat till 63,1 procent av BNP, enligt nya siffror från Statistikcentralen. Det är 3,1 procentenheter över EU:s regler för hur stor statsskuld medlemsländerna får ha, skriver AFP.
Kreditinstitutet Fitch sänkte Finlands kreditbetyg i fredags, från det högsta betyget AAA till det näst högsta, AA+. Enligt institutet finns en oro för att landets offentliga skuldsättning kommer att nå 67,5 procent av BNP om fyra år.
Samtidigt justerade Statistikcentralen upp landets tillväxt med 0,5 procent, för första gången sedan 2011, skriver Hufvudstadsbladet.

bakgrund
 
EU:s stabilitets- och tillväxtpakt
Wikipedia (sv)
Stabilitets- och tillväxtpakten är en överenskommelse inom Europeiska unionen (EU) med syfte att garantera sunda offentliga finanser, och utgör tillsammans med euron stommen i Ekonomiska och monetära unionen. Pakten innebär att Europeiska unionens medlemsstater inte får ha ett budgetunderskott som överstiger 3 % av BNP och en statsskuld som överstiger 60 % av BNP. Alla EU:s medlemsstater omfattas av pakten, men den gäller striktare för de som ingår i euroområdet eller som deltar i Europeiska växelkursmekanismen (ERM II). För att kunna införa euron som valuta krävs att den anslutande medlemsstaten uppfyller paktens krav samt ytterligare vissa ekonomiska och rättsliga krav, de så kallade konvergenskriterierna. Pakten består av två delar: förebyggande åtgärder och korrigerande åtgärder. De förebyggande åtgärderna innebär att varje medlemsstat varje år måste lägga fram ett stabilitets- eller konvergensprogram i samband med det multilaterala övervakningsförfarandet. För de medlemsstater som har euron som valuta, ska ett stabilitetsprogram utarbetas, medan för övriga medlemsstater, ska ett konvergensprogram utarbetas. De korrigerande åtgärderna består av förfarandet vid alltför stora underskott. Som en sista åtgärd, kan sanktioner vidtas mot medlemsstater som har euron som valuta och som inte korrigerar sitt alltför stora budgetunderskott. Europeiska kommissionen undersöker kontinuerligt om medlemsstaterna uppfyller paktens krav. ^ [a b] ”Stabilitets- och tillväxtpakten” (på engelska). Europeiska kommissionen. 2010-10-30. http://ec.europa.eu/economy_finance/sgp/index_sv.htm. Läst 2011-04-18. ^ ”Artikel 121 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt”. EUT C 83, 30.3.2010, s. 97-98. EUR-Lex. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:SV:PDF. ^ ”Artikel 126 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt”. EUT C 83, 30.3.2010, s. 99-102. EUR-Lex. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:SV:PDF.

EU:s regler om statsskulder:

Medlemsländerna får ha en statsskuld motsvarande max 60 procent av BNP, enligt EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.
Samtidigt får ländernas budgetunderskott högst uppgå till tre procent av BNP.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen