Hem
Sampo Terho (arkivbild). (Staffan Löwstedt / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Finsk politiker: Vi lämnar euron inom några år

Finland har bara något årtionde kvar som medlem i eurozonen. Det tror i alla fall Sampo Terho, frontfigur för det högerpopulistiska euroskeptiska partiet Sannfinländarna.

– Det enda sättet för oss att bibehålla vår konkurrenskraft är intern devalvering, sa han vid en presskonferens på fredagen.

Han pekade på att Finland redan genomfört en form av intern devalvering, efter de hårt kritiserade arbetsmarknadsreformerna som infördes i landet 2015.

Terho ses som en av två kandidater som kan ta över som partiledare efter Timo Soini, som meddelade att han hoppar av sin post tidigare i år.

bakgrund
 
Finlands ekonomi
Wikipedia (sv)
Finlands ekonomi är mycket beroende av landets stora skogar. Svedjejordbruk och skogsbruk har länge varit stora huvudnäringar för Finlands ekonomi. Industrialiseringen kom igång efter andra världskriget och det blev grunden till en modern välfärdsstat. Arbetskraften var stor och industrin utvecklades snabbt, samtidigt som ett stort krigsskadestånd skulle betalas till grannlandet Sovjetunionen. Finland har sin huvudinkomst från skogsindustrin (nästan 2/3 av ytan är skog). Den här industrin ligger ofta vid kusten eller sjöarna. Landets export domineras av produkter gjorda av trä. Exempelvis pappersmassa, trävaror och papper. Finland är ett av de nordligaste jordbruksländerna i världen. Det man odlar mest av är korn, havre, sockerbetor och potatis. Metallindustrin har ökat tack vare gruvnäringen och man har kunnat tillverka mycket maskiner, fordon och fartyg. Koppar och nickel är de viktigaste metalltillgångarna. På senare tid har elektroteknisk produktion blivit allt viktigare. Finland har fyra kärnkraftverk samt värme- och vattenkraftverk. Dock täcker detta inte behovet utan man importerar även olja. Fler kärnkraftsreaktorer är under utbyggnad. Östblockets kollaps och lågkonjunkturen i väst drabbade Finland hårt. Turismen är något som växer. Turisterna kommer främst från Sverige, Ryssland och Tyskland. Finland har en kraftigt industrialiserad blandekonomi, vars per capita är jämförbart med andra västekonomier som Frankrike, Tyskland, Sverige och Storbritannien. Servicesektorn är den största, med 65.7 %, följt av tillverkningsindustrin på 31.4 %. Råvaruproduktionen ligger på 2.9 %.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen