Fler politiker vill förbjuda omvändelseterapi
Allt fler politiker vill kriminalisera så kallad omvändelseterapi, rapporterar Ekot. Terapin innebär olika påtryckningar för att försöka få hbtq-personer att dölja sin sexualitet eller könsidentitet.
– Det är galenskap och en företeelse som också fördöms runt om i världen, säger justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kartlägger nu hur vanligt förekommande omvändelseterapi är i Sverige. En rapport ska vara färdig i mars.
bakgrund
Omvändelseterapi
Wikipedia (sv)
Omvändelseterapi är en pseudovetenskaplig form av terapi som syftar till att ändra en persons sexuella läggning, från homosexuell till heterosexuell. I korthet kan omvändelseterapin definieras som "cisgender heteronormativ indoktrinering". Ex-gayrörelsen har starka kopplingar till omvändelseterapin.Terapimetoderna varierar mellan regioner och genom tiderna. Sigmund Freud var bland de första som argumenterade för att homosexualitet är en psykisk sjukdom som kan botas med hjälp av terapi och läkemedel. Senare tog han en motsatt ställning och började tala emot omvändelseterapin. I terapin försökte psykologer börja associera det homosexuella beteende med smärta genom chockterapi och hypnos. Dessutom kan psykoterapeuter skriva recept för antidepressiv medicin. Fysiskt våld i form av smisk används också. Till mer extrema metoder hör bl.a. "korrektiv våldtäkt". De som har gått till omvändelseterapin, tillsammans med människorättsorganisationer, har beskrivit den som "tortyr".År 2013 avslutade föreningen Exodus international, som sysslade med omvändelseterapi, sin verksamhet och ledaren Alan Chambers bad om ursäkt till alla som hade deltagit i föreningens omvändelsekurser. Enligt Chamber hade han varit en del av ett "okunnighetssystem". I USA finns det uppskattningsvis 400 000 personer som har gått till omvändelseterapin, varav hälften var under 18 år. Terapin kan kosta 21 000 dollar per år.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen