Politik

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Förslag: Sondmatning och andning ska ge assistans

Regeringen anser att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS och föreslår en lagändring som är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Det berättar socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Förslaget ska rätta till brister som lett till att barn nekats hjälp.

– Att en grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med andning och sondmatning inte har gett rätt till personlig assistans, säger Hellengren enligt SVT Nyheter.

Ett 50-tal barn bedöms ha fått indragen assistans på grund av den nuvarande tolkning av lagen.

I slutet av maj 2016 tillsatte regeringen en utredning för att få stopp på de skenande kostanden för LSS, vilket ledde till att Försäkringskassan började tillämpa strängare bedömningar och många nekades därmed assistans.

Idag 07:40
Pia Steensland (KD). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

M och KD om assistanslag: Ett viktigt första steg

M och KD lyfte i december att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS. I partiernas statsbudget fanns 350 miljoner kronor avsatta för en sådan ändring, skriver TT.

Pia Steensland, KD:s talesperson för funktionshinderfrågor, anser att förslaget är ett viktigt första steg i att förbättra LSS. Hon påpekar samtidigt att det är viktigt att säkerställa att hela stödinsatsen räknas som ett grundläggande behov.

– I dag är det tolkningar som gör att bara vissa delar av sondmatning, till exempel av och på med knappen, räknas, säger hon till TT.

Idag 09:33
Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Oro för att ny assistanslag inte kommer tillämpas

Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar, säger till TT att hon tycker att det var på tiden att regeringen lägger fram förslaget om att ändra LSS. Detta så att andning och sondmatning ses som grundläggande behov och därmed ge rätt till personlig assistans.

Men hon orolig för att den nya lagstiftningen inte kommer att tillämpas.

– Här gäller det att regeringen talar om för myndigheterna att de måste följa lagen för det gör inte Försäkringskassan i nuläget, säger Persdotter till TT.

Idag 09:20
Läs mer om Debatten om assistans
Valet 2018 Överenskommelsen
Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Ny dokumentär: Lööf litade inte på Kristersson i slutet

C-ledaren Annie Lööf berättar i SR-journalisten Maggie Strömbergs P1 Dokumentär ”Regeringsbildningen” att hon hade svårt att lita fullt ut på M-ledaren Ulf Kristersson i slutet av regeringsbildningen och valde därför att stötta Stefan Löfven (S).

Lööf nämner bland annat att hon hade misstankar om att M och KD justerade sin budget för att vinna stöd av SD, men även M:s samarbete med SD i Staffanstorp fick henne att känna så.

– Det gör att det blir väldigt svårt för mina medlemmar att försvara ett sådant vägval för Centerpartiets del. Så det har spelat in, i detta, säger Lööf.

Ulf Kristersson berättar i dokumentären att hans avsikt aldrig var att splittra Alliansen – och att L och C vet om det.

– Avsikten var att göra så mycket allians som var möjligt i ett läge där två partier inte ville försöka bilda en gemensam fyrparti-alliansregering.

Idag 05:50
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

C och L tackade nej till egna tjänstemän i Rosenbad

Under förhandlingarna om regeringsbildningen erbjöds Centerpartiet och Liberalerna att ha egna tjänstemän i regeringskansliet som en del i uppgörelsen med S och MP, skriver Aftonbladet. Sådana lösningar har förekommit vid flera tidigare regeringssamarbeten.

Partierna tackade dock nej eftersom man ansåg att det skulle innebära att man hamnade för nära regeringen och att det då riskerade att bli svårt att driva oppositionspolitik.

– Vi skulle fått ännu mer kritik från Moderaterna. Partiledningen landade i att låta bli, säger en L-källa till tidningen.

Igår 21:43
Jonas Sjöstedt (V). Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Sjöstedt: Klara besked från M och KD att fälla Löfven

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger sig ha fått tydliga besked från Kristdemokraterna och Moderaterna att partierna är redo att fälla Stefan Löfvens regering om V väcker misstroende. Det säger han till SVT Nyheter.

Sjöstedt säger att han kommer att väcka misstroende om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller uppluckrad arbetsrätt.

Han säger också att han inte kommer att förhandla med SD om saken, trots att även deras röster krävs för att fälla regeringen.

– Hur de röstar är helt upp till dem, säger Sjöstedt.

Igår 20:43
Läs mer om Valet 2018