Politik

SD-ledaren Jimmie Åkesson Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkessons sommartal

SD-ledaren: Går inte att bortse från kärnkraften

SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserar i sitt sommartal i Sölvesborg regeringens energipolitik.

– Är du oroad för klimatet så kan du inte bortse från kärnkraftens betydelse. Regeringen slår sönder ett fungerande system, säger han.

I talet passade han även på att rikta en känga mot klimataktivisten Greta Thunbergs segling över Atlanten till FN:s klimatmöte.

– Det är klart att man kan bli uppmärksammad och medialt hyllad för att ha åkt segelbåt till Amerika, sade SD-ledaren.

– Det är bara symboler som inte betyder något.

I talet angrep Åkesson även KD-ledaren Ebba Busch Thor för dennes migrationspolitik.

Igår 12:17
SD:s kommunalråd Louise Erixon och Moderaternas kommunalråd Paul Andersson i Sölvesborg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M:s starke man höll tal på SD-dagen i Sölvesborg

Paul Andersson, Moderaternas starke man i Sölvesborg, talade på SD:s sommarfestival under lördagen innan partiledaren Jimmie Åkessons tal.

Enligt Aftonbladet ska framträdandet, som skedde på scenen tillsammans med SD:s kommunalråd Louise Erixon, inte varit förankrat hos den moderata partiledningen.

– De är nog inte så glada i partiledningen, säger Paul Andersson till Expressen efter framträdandet.

Andersson menar att man borde se till de lokala förhållandena som råder inom politiken i kommunen:

– Det ser inte ut likadant i Sölvesborg som i resten av landet, säger han till Aftonbladet.

Igår 14:11
Jimmie Åkesson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkessons kritik till KD i migrationsfrågan

I sitt sommartal tar SD-ledaren Jimmie Åkesson upp lunchen som han och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor åt i början av sommaren.

Väljarna har gett SD legitimitet och ansvar – och därför bör det inte vara kontroversiellt att prata politik med partiet, anser Åkesson.

– Den som äter lunch med mig visar prov på ansvarstagande och intelligens. Det är helt rationellt att prata med riksdagens tredje största parti, säger han i talet.

Men Åkesson kritiserar samtidigt KD-ledaren Ebba Busch Thor och säger att partiet måste bestämma sig i migrationsfrågan.

– Det är hög tid att hon och Kristdemokraterna bestämmer sig för vilket ben hon ska stå på. Det är dags för henne att ta ansvar – på riktigt!

Igår 12:57
Läs mer om Jimmie Åkessons sommartal
Åsa Lindhagen.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om slöjförbud

Lindhagen kritisk till slöjförbud: ”Inte rätt väg”

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), som i dag är gäst i Ekots lördagsintervju, är kritisk till Moderaternas förslag om att utreda ett slöjförbud i skolan.

– Jag tror inte att slöjförbud är rätt väg att gå, säger hon i programmet.

Lindhagen betonar att det inte är politikers uppdrag att bestämma vad människor ska ha på sig. Hon säger samtidigt i programmet att det aldrig är okej med ett tvång att bära slöja och lyfter regeringens arbete mot hedersrelaterat våld.

Igår 11:41
Elisabeth Svantesson (M) Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M öppnar för att utreda andra religiösa symboler

Moderaternas Elisabeth Svantesson är öppen för att inkludera även andra religiösa symboler, som exempelvis kors och davidsstjärna, i den statliga utredning av slöjförbud i skolan som partiledningen vill se, skriver Aftonbladet.

– Det vore klokt om utredningen ställer frågan, är det här en religiös symbol eller är det också något annat. I grunden är det klokt om en utredning har fria händer och vända och vrida på frågan, säger hon.

Svantesson betonar dock att partiet inte vill utreda ett generellt förbud mot religiösa symboler och att utredningens utgångspunkt bör vara att utreda ett förbud för att bära slöja i förskolan och grundskolan.

Igår 06:37
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.  TT
undefined

Moderaternas ledning vill se utredning av slöjförbud

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om förbud för slöja i förskola och grundskola, skriver DN.

– Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till tidningen.

Han pekar samtidigt på att det finns ”praktiska och principiella svårigheter” med att införa ett förbud.

Moderaterna ska fatta beslut i frågan på sin stämma i Västerås i oktober. Inför denna har sex motioner om slöjförbud kommit in. Men partiet är splittrat i frågan. Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar har tidigare uttryckt en oro för att ett förbud leder till att flickor hamnar i kläm mellan skolan och föräldrarna.

23 aug
Läs mer om Debatten om slöjförbud
Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild. Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Petningen av Hanif Bali

Åkesson försvarar Bali: ”Han har väldigt ofta rätt”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är glad att han inte är i M-ledaren Ulf Kristerssons skor med anledning av turbulensen kring Hanif Bali (M).

– Hade jag varit Ulf Kristersson hade jag inte varit så glad. Nu är jag ju inte det, utan jag konstaterar att Hanif Bali väldigt ofta har rätt – både i kritiken han riktar mot regeringen och i den kritik han riktar internt, säger han till Expressen.

Åkesson anser även att Bali står närmare SD än den moderata partiledningen, om man gör en bedömning av vad Bali säger utåt. M-politikern är även välkommen att söka medlemskap i SD, säger Åkesson till tidningen.

23 aug
Hanif Bali. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali överväger att lämna Twitter efter kritiken

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, som tidigare i veckan fått lämna sina uppdrag i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskottet, överväger att ta bort sitt Twitterkonto. Det säger han i säsongspremiären av Söndagsintervjun i P1.

– Om mitt politiska arbete blir drabbat av att jag är på sociala plattformar, då måste jag skala tillbaka, säger han.

M-politikern fick lämna efter att han kritiserat före detta statsministern Carl Bildt på Twitter för att inte ha ”haft rätt i ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”.

23 aug
Hanif Bali (M). Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderaterna i Solna: Bali sitter säkert i kommunen

Hanif Bali (M) kommer sitta kvar som ledamot i fullmäktige och ersättare i byggnadsnämnden i Solna norr om Stockholm, rapporterar Mitt i. Det meddelar partiet som heller inte kommer att kalla Bali till något möte med anledning av att han blivit uppläxad av partiledningen och blivit av med sina uppdrag i riksdagen.

– Partiledningen har hanterat frågan. Jag har inga synpunkter på hanteringen, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) till Mitt i.

22 aug
Läs mer om Petningen av Hanif Bali