Politik

Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild.  JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Experter: Nu ökar risken för utländsk valpåverkan

Påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst och ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
– Det är viktigt att inte släppa garden, säger han.
Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson. Men hotet mot valrörelsen kommer inte bara utifrån, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan och expert på påverkansoperationer.
– Den största utmaningen på lång sikt är en normalisering av en populistisk argumentationsteknik som inte är baserad på verkligheten eller fakta, säger han.

3 tim
Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C)  TT
Valet 2018 Valrörelsen

MP tappar kandidater – Centern lockar till sig namn

Samtidigt som Miljöpartiet tappar kandidater till andra partier lyckas man dåligt med att locka till sig partibytare från andra partier, rapporterar SVT Nyheter.
SVT har kartlagt de som kandiderat till riksdagen, lokala val och landstingsval i år och jämfört listorna med de som kandiderade 2014. Totalt har 1 115 kandidater bytt parti.
Miljöpartiet har tappat 85 kandidater, medan elva kandidater anslutit sig till partiet från ett annat parti. Centerpartiet har lyckats bäst med att locka över partibytare. Totalt har 128 kandidater anslutit sig till partiet från andra partier, medan man har tappat 53.
– Huvudförklaringen där är väl att Miljöpartiet haft stora interna problem som en konsekvens av alla kompromisser som har ingåtts i regeringen, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

5 tim
Läs mer om Valrörelsen