Politik

Annika Hiroven Falk och Stefan Löfven. TT
Migrationssamtalen

Miljöpartiet tycker S-förslaget är ”fruktansvärt”

Miljöpartiets förhandlare i migrationssamtalen, Annika Hiroven Falk, tycker att S-förslaget om ett rörligt procentuellt mål över antal asylsökande är fruktansvärt, rapporterar Aftonbladet.

MP har efter krav från Moderaterna ställts utanför de pågående migrationsförhandlingarna.

– Jag har ingen insyn alls i förhandlingarna. Jag får reda på mer från journalister än från Socialdemokraterna, säger Annika Hirvonen Falk.

MP vill inte ställa sig bakom en migrationspolitik som enligt dem kommer att leda till en försämrad familjeåterförening och slopade kvotflyktingar.

Igår 16:56
Anders W Jonsson/Stefan Löfven och Isabella Lövin TT
undefined

Analyser: Svårt för S och C att nå bred uppgörelse

Det kommer att bli besvärligt för Socialdemokraterna att nå en bred överenskommelse om migrationen som MP kan gå med på, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

– Det finns en ambition från Socialdemokraterna att C och L ska vara med, och gärna M och KD, medan övriga är mindre relevanta. Det är det som också riskerar relationen med Miljöpartiet.

Även Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson står inför en tuff uppgift, menar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Hon pekar på att det finns två falanger inom partiet och att Jonsson nu försöker blidka båda.

– Breda överenskommelser har varit Centerpartiets mål i de här förhandlingarna. Det Anders W Jonsson säger är att C inte vill ha ett volymmål som bryter mot asylrätten. Men det är inte heller det som ligger på bordet, säger hon.

Igår 11:49
Daniel Helldén. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Helldén om diskussionen mellan M och S: ”Borde nästan lämna regeringen”

Miljöpartiet borde ”nästan” hoppa av regeringen om S går vidare i förhandlingarna med Moderaterna och kommer överens om ett volymmål för asylmottagandet. Det säger MP-toppen Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till DN.

Helldén anser inte heller att Socialdemokraternas förslag om en mer rörlig gräns, ett riktmärke, är något som han parti kan acceptera.

– Jag har svårt att se att man skulle kunna ha ett vettigt samarbete i en regering efter en sådan händelse. Då borde man nästan lämna regeringen.

Igår 11:06
Läs mer om Migrationssamtalen
Centerpartiets kommundagar. Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Spricka i Centerpartiet om migrationspolitiken

Majoriteten av Centerpartiets medlemmar vill strama åt migrationspolitiken. Det säger Tim Svanberg, ordförande för partiet i Ronneby till Expressen.

Han tycker inte att de medlemmar som startat ett upprop för en fortsatt generös invandringspolitik kan prata för hela partiet.

– Det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatiska i migrationsfrågorna, säger Svanberg.

Han får medhåll av Centerpartiets ungdomsförbunds tidigare vice ordförande Eric Luth som också förespråkar en åtstramning av migrationspolitiken, tvärtemot hans tidigare inställning.

1 jul
Fesshaye Ressom som bor i Norsborg / Alby centrum.  TT
undefined

Flera kommuner begränsar flyktingmottagandet

Från och med i dag är det möjligt för 32 kommuner att undanta utsatta områden från lagen om eget boende (ebo), rapporterar TT.

Av dessa har Göteborg, Malmö, Botkyrka och åtta andra kommuner gått längre och undantagit hela kommunen från lagstiftningen.

Ebo-lagen innebär att asylsökande kan välja mellan att bli placerad på ett asylboende någonstans i landet eller ordna en bostad på egen hand.

Fesshaye Ressom som bor i Norsborg söder om Stockholm tycker att detta är synd.

– Asylsökande är redan kraftigt begränsade, det är inte bra att begränsa dem ännu mer, säger han till nyhetsbyrån.

Salwan Abdulla som bor i Alby är dock positiv och säger att det är rätt att begränsa ebo i områden där det redan bor många invandrare.

1 jul
Läs mer om Svenskt mottagande