Politik

Sverige och klimathotet

Splittring i KD om utspelet: ”Det här är visst en ny linje”

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther står på sig och menar att KD-ledaren Ebba Busch Thors öppnande för nya kärnkraftverk är en ny partilinje, som inte har förankrats hos henne.
– Det är jag som suttit och förhandlat energiöverenskommelsen och suttit med i genomförandegruppen under de här två åren. Jag har gått igenom varje förslag och det här är ju en ny linje, säger Penilla Gunther till TT.
Enligt Ebba Busch Thor så är Gunther väl informerad. Partiledaren säger att beslutet är taget i KD:s verkställande utskott, där inte Penilla Gunther sitter, samt att nya kärnkraftverk inte äventyrar energiöverenskommelsen.
På frågan hur det kommer sig att Penilla Gunther hävdar att hon inte kände till beslutet svarar Busch Thor:
– Det kan jag inte svara för, det får hon stå för.

13 min
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

KD: Satsar inga nya statliga pengar på kärnkraft

Kristdemokraterna lämnar inte energiöverenskommelsen och man vill inte heller satsa några nya statliga pengar på kärnkraft. Det säger KD:s kommunikationschef Mia Widell till SVT Nyheter sedan KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnat för fler nya kärnkraftverk i Sverige under en debatt i DI/Expressen.
– Ebba Busch Thor har öppnat för att inom ramen för överenskommelsen, hitta möjligheter för att få fram mer och fler kärnkraftverk än vad som i dag planeras, säger Mia Widell.

3 tim
Ulf Kristersson (M).  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Kristerssons kritik mot M-politikerna: ”Slarvigt”

Flera moderata politiker har skrivit på sociala medier att svenska medier endast lyfter klimatfrågan för att rädda Miljöpartiet från att åka ur riksdagen, rapporterar Aftonbladet. Nu riktar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riktar kritik mot inläggen:
– Så är det absolut inte, miljöfrågan är en riktigt viktig fråga, säger han. På frågan om vad han tycker om inläggen svarar han:
– Det är bara slarvigt, så ska man inte säga.
Riksdagsledamoten Edward Riedl säger till tidningen att han tycker att han har mycket på fötterna.
– Jag tror det finns rätt många journalister som sympatiserar med MP, som tycker det är rimligt att miljöpartister får framstå som klimatexperter och okritiskt genomföra intervjuer.

3 tim
Läs mer om Sverige och klimathotet
TT/Stefan Löfvens Instagram
Reaktioner på bilbränderna

Löfven nattvandrade efter bilbränderna i Västsverige

Stefan Löfven nattvandrade i Göteborgsstadsdelen Tynnered i natt. I ett inlägg på Instagram skriver statsministern att han ville visa sitt stöd till ”de närvarande vuxna som tar ansvar, nattvandrar och gör sina områden bättre och tryggare.”
Även Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) deltog i nattvandringen som arrangerades av en grupp föräldrar och andra vuxna från området.
– Detta är mitt Tynnered. Jag vill att det ska vara ett tryggt område och jag vill bidra till att unga och gamla ska kunna känna gemenskap och trygghet tillsammans, säger Ann, som själv varit med och grundat gruppen, till Aftonbladet.
Natten till onsdagen blev betydligt lugnare, med totalt fem nya bränder som rapporterats in från Västsverige.

1 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson (th) i samtal med Dan Windt (tv), chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd, och Jonas Ransgård (M) under ett besök på Frölunda torg efter nattens bilbränder. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på bilbränderna

Ransgård: ”Samhället måste reagera stenhårt”

Göteborgs kommunalråd Jonas Ransgård (M) beskriver nattens bilbränder som ”hemska, destruktiva och rent ondskefulla”, skriver GP.
Han menar att samhället måste reagera hårt efter att ett 80-tal bilar satts i brand i Göteborg och Trollhättan och att det behövs fler poliser, hårdare straff och fler kameror.
– Det finns ingen frustration som kan ursäkta detta. Människor gör egna val att begå sånt här. Samhället måste reagera stenhårt, säger Ransgård till tidningen.
Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd i staden, kallar händelsen för ”en katastrof för de som bor här och för staden”.

Igår 20:40
Ulf Kristersson (M)/Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Reaktioner på bilbränderna

Analyser: SD och M gynnas av debatt om bilbränderna

Efter bilbränderna i Västsverige ligger fokus återigen på SD-ledaren Jimmie Åkessons planhalva, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon menar att förtroendet för SD sjönk när klimat och miljö var det som stod högst på agendan efter sommarens bränder, men nu väntas förtroendet öka när alla pratar om brott och straff.
”Om den politiska diskussionen kommer att handla om bilbränder mer än ett dygn gynnas Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson”, skriver hon.
SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att sådana här händelser kan påverka väljarnas prioriteringar och i det här fallet gynna partier som SD och M. Och om den politiska debatten domineras av lag och straff, skriver Eriksson, kan det missgynna S.
”Och då har Socialdemokraterna extremt lite tid på sig för att vända debatten”.

Igår 16:59
Läs mer om Reaktioner på bilbränderna
Valet 2018 Framtiden i sjukvården
Stefan Löfven och Annika Strandhäll på besök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

S vill ersätta stafettläkare med fasta läkare

Socialdemokraterna vill ersätta stafettläkare med fasta läkare. Det säger statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll på en pressträff på onsdagen när de besöker Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Vi behöver bryta beroendet av inhyrd personal för att få ned kostnaderna och för att det är orimligt att personalen får nya kollegor hela tiden, säger Stefan Löfven.
2017 gick över fem miljoner till hyrpersonal inom vården förra året, enligt Annika Strandhäll.
– Det här dränerar resurser från den svenska sjukvården, säger hon under pressträffen.

13 min
TT
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

S vill stoppa privatisering av vård: Skapa ordning

Socialdemokraterna vill stoppa privatiseringar inom vården, det säger finansminister Magdalena Andersson i dag när partiet presenterar flera förslag för sjukvården i Sverige.
– Vi har prioriterat, och kommer att fortsätta att prioritera, fler anställda i välfärden framför skattesänkningar för de som tjänar mest, säger finansminister Magdalena Andersson under pressträffen.
Socialdemokraterna vill bland annat stoppa gräddfiler och införa förbud mot att köpa sig före i vårdköer. De vill också ha insyn och transparens i sjukvården och ändra lagsystemen för att behoven och inte vinster ska styra.
I förslagen ingår också att akutsjukhusen inte ska säljas ut.
– Vi vill skapa ordning och reda i vården, säger Andersson.

Igår 08:16
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Valrörelsen
TT
Valet 2018 Valrörelsen

Björklund: Kan ha läge där en tredjedel vill lämna EU

L-ledaren Jan Björklund varnade i P1 Morgons partiledarutfrågning för EU-skepsis från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Vi kan efter valet ha en riksdag där en tredjedel av ledamöterna vill att vi ska lämna EU [...] Det förändrar den politiska situationen om det blir så, sa Björklund.
Att lämna EU vore värre för Sveriges del än för Storbritannien, enligt Björklund.
– Det skulle få mycket långtgående konsekvenser.
Även vinstdrivande skolor lyftes i utfrågningen.
– Visst finns det regler som behöver skruvas åt, sa Björklund som samtidigt lyfte fram positiva effekter med det fria skolvalet.
För att komma ifrån skolsegregationen öppnade Björklund för att lägga ner skolor i stadsdelar där många elever har bakgrund i andra länder.
– Ska man ha den skolan där? Eller ska man låta eleverna gå i andra skolor runtomkring? Så man inte har skolor där det bara går invandrarelever, sa L-ledaren som också vill göra det omöjligt att ställa barn i skolkö allt för tidigt.

3 tim
Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”L är allianskedjans mest förhandlingsvilliga länk”

Jan Björklund (L) fick frågor om regeringsbildningen i P1 Morgon. Bland annat sa Björklund att en bred blocköverskridande regering är ett alternativ om Alliansen blir mindre än de rödgröna.
– Liberalerna är den mest förhandlingsvilliga länken i alllianskedjan, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Partiets starkaste politiska kort är skolfrågan, menar Ramberg. Samtidigt har frågan inte gett utdelning bland väljarna. Hans analys är att debatten om skolfrågan är ”sval” eftersom konflikten gentemot Socialdemokraterna inte är tydlig. Att L driver EU-frågan så hårt kan möjligen ge utdelning, men även här finns en risk för att folk inte upplever frågan som särskilt viktig, enligt Ramberg.

3 tim
Liberalernas annonskampanj inför valet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

SR-lyssnare: Hur länge är man invandrare, Björklund?

Liberalernas partiledare Jan Björklund medverkade i SR:s Ring P1 i dag. En lyssnare ville veta vad L tänker göra för att stoppa mobbning och kränkningar i skolan. ”Det debatteras om resultaten men inte om hur barnen mår”, skrev läsaren i ett mejl till Ring P1.
– Det behövs en del lagändringar för att ge skolan starkare befogenheter, sa Björklund och tillade att vuxenvärlden är för flat.
En lyssnare som ringde in ifrågasatte Björklunds användande av ord som ”invandrarungdomar” och ”invandrarbarn” och undrade: Hur länge är man invandrare? Hon tyckte att klangen är negativ.
– Ta en skola i Rinkeby eller Rosengård, där elever har föräldrar där man i hemmet talar ett annat språk dagligen, då finns ett behov av att ge de skolorna extra stöd, sa Björklund och fortsatte:
– Man kan ju kalla det något annat om man tycker att debatten blir fel men de här grupperna måste få extra stöd och då behöver vi en benämning, men jag förstår vad du menar. Särskilt när man kommer in på andra eller tredje generationen, då är det ju knepigt.
Lyssna på Ring P1 via länken nedan.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Expressens partiledardebatt
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Expressens partiledardebatt

Analyser: Busch Thor vann – var ettrig och skicklig

KD-ledaren Ebba Busch Thor utnämns till vinnare av kvällens partiledardebatt, enligt Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström.
Han menar att Busch Thor stack ut på två sätt: dels att hon var mer kärnkraftsvänligare än tidigare och dels att hon också var den som stack ut mest rent debatt-tekniskt. Hon var ettrig och skicklig i replikskiftena – hon var snabb, menar han.
– Stefan Löfven sa: ”Jag betackar mig för att bli undervisad om industrins villkor”, varpå hon replikerade: ”Jag betackar mig för att bli klappad på huvudet av en statsminister”, säger Bergström till den egna tidningen och menar att det tyder på skicklighet.
Även SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att Busch Thor tog chansen medan de andra partierna missade den. Hon fick prata om KD-förslaget att avskaffa landstingen, profilera KD som ett kärnkraftsparti och dessutom ett rappt svar på tal mot statsministern, menar Eriksson.

Igår 21:12
Partiledardebatten. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Expressens partiledardebatt

Åkesson: ”Man tänker regera utan mig, väljarna kommer straffa er”

Det hettade till rejält när regeringsfrågan diskuterades i Expressens och DI:s partiledardebatt. SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserade de övriga partiledarnas ovilja att föra samtal med Sverigedemokraterna.
– Jag hoppas att alla förstår att inget parti kommer att ha egen majoritet efter valet, sa Åkesson och fortsatte:
– Jag är beredd att samtala med Ebba, Jan, Annie, Ulf, Stefan, Isabella och Jonas. Men man tänker regera det här landet utan mig. Väljarna kommer att straff er.
Därefter rök han ihop med KD-ledaren Ebba Busch Thor som anklagade honom för att säga en sak vid förhandlingar men att sedan göra en annan sak.
– Ni säger att ni har gjort upp med vissa saker, men det stämmer inte. Får ni ordning på det, så är ni välkomna. Den dagen ni har klarat av att få ert parti att leva som man lär så är han välkommen, sa hon.
– Jag är tacksam för klappen på huvudet, svarade Åkesson.
– Det är en respektfull hand, sa Busch Thor.

Igår 20:20
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Expressens partiledardebatt

Så var valspurtens första debatt – ämne för ämne

Det blev en hätsk debatt mellan partiledarna i valspurtens första debatt i Expressen TV och DI TV. Fyra ämnen diskuterades: sjukvård, klimat, ekonomi och migration.
Alliansledarna anklagade statsminister Stefan Löfven (S) för brutna vårdlöften varpå han kontrade med att vårdköerna inte blir kortare när Alliansen sänker skatterna. KD-ledaren Ebba Busch Thor ansåg att Löfven och MP svikit väljarna genom att ”sol-och-våra” cancervården.
I klimatdebatten gick Isabella Lövin (MP) till hård attack mot Jimmie Åkesson (S) och menade att han inte förstått allvaret i ”samhällets största utmaning” när han säger att det inte är seriöst att göra politik av vädret en enskild sommar.
– Du kallar dig Sverigevän, men du informerar dig inte om bränderna, säger Lövin.
KD-ledaren öppnade för klimat och miljö för nya kraftverk i Sverige för att få tillgång till ”ren el”.
– Det kommer att behövas mycket mer el och inte mindre el, sa Busch Thor.
Ekonomidebatten kom främst att handla om skatter och Alliansen som anklagade regeringen för att ”slösa bort en högkonjunktur”.
Sist ut var migrationspolitiken då mycket kom att handla om gymnasielagen för ensamkommande. Både Lööf och Lövin var noga med att poängtera att det är ”människor det handlar om”. Löfven pratade om hösten 2015 som en exceptionell händelse och menar att hela EU måste ta ett samlat ansvar.
– Nu ger vi alla ungdomar som hamnade i kläm en möjlighet att söka uppehållstillstånd igen. Det är ingen amnesti, utan en möjlighet att söka vid ett tillfälle.
Åkesson sa att SD varit det enda partiet som varit en blåslampa i baken på de andra.
– Nu vädjar jag till svenska folket. Rösta på Sverigedemokraterna så att vi kan fortsätta agera blåslampa på det här.
Sist ut diskuterades regeringsfrågan. Löfven menar att det är upp till väljarna, och att det inte går att ge några besked före valet. Kristersson menar att M kan regera i minoritet.
Åkesson sa att han är beredd att samarbeta med alla partiledare.
– Men man tänker regera det här landet utan mig. Väljarna kommer att straff er, sa han.

Igår 20:21
Läs mer om Valet 2018