Politik

Finansminister Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska åtgärderna

Regeringen öppnar för ökat statligt ägande i storbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisande storbolag, säger hon i en intervju med DN.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon till tidningen.

En sådan åtgärd skulle rikta sig till ”färre och större bolag” jämfört med tidigare aviserade krispaket till småföretag, uppger ministern.

Hon säger vidare att skattebetalare som är med och tar en risk ska kunna få tillbaka en del av pengarna när det vänder.

27 min
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell positiv till M:s förslag om fler virustester

Statsepidemiolog Anders Tegnell är positiv till Moderaternas förslag om att utöka testerna av bland annat sjukvårdspersonal, så att de inte behöver stanna hemma ”för säkerhets skull” trots att de inte är sjuka. Till TT säger Tegnell att även andra viktiga grupper kan testas, men att det viktiga är att de utökade testerna inte går ut över de i sjuk- och äldrevården.

Han påpekar också att det är viktigt att hela kedjan med personal samt skydds- och testutrustning är på plats innan man börjar.

– Det är inte bara att köra det i en maskin på labbet, säger Tegnell.

Igår 16:28
Illustrationsbild från vården/bild från Stockholms universitet. TT
undefined

Ekot erfar: Fribeloppet tas bort så att fler kan arbeta

Januariparterna är överens om att tillfälligt avskaffa studenters fribelopp, erfar Ekot. Det görs för att fler studenter ska kunna hjälpa till inom vården under coronakrisen.

– Det skulle också innebära att man inte förlorar ekonomiskt på att göra det, säger Mats Persson (L), som dock inte vill kommentera förhandlingarna närmare.

Förslaget väntas presenteras i morgon. Kravet har förts fram från flera håll under de senaste dagarna, bland annat från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den som i dag pluggar med studiemedel och samtidigt tjänar mer än CSN:s fribelopp blir återbetalningsskyldig.

Igår 13:03
Läs mer om Svenska åtgärderna
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Pehrson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

L vill se skärpta straff för brott under kristider

Liberalerna föreslår skärpt straff för den som utnyttjar en kris till att exempelvis lura äldre eller stjäla medicinsk skyddsutrustning för att sälja vidare, skriver Aftonbladet.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson anser inte att en fördubbling av straffet är orimligt.

– Det är vidrigt att man utnyttjar en sådan här kris för att begå brott mot utsatta människor, säger Pehrson som formellt kommer att lägga fram förslaget nästa vecka.

28 mar
Ministrarna Damberg, Hallengren och Löfven på presskonferens med Folkhälsomyndighetens Johan Carlson. Giesecke. Arkivbilder TT
undefined

Epidemiologen: ”Vi har fått lite för stor makt”

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nu rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO), anser att politikerna låtit hans egen yrkesgrupp fått för stort inflytande under coronakrisen. I en intervju med TT konstaterar han att både de norska och danska folkhälsomyndigheterna avrådde från att skolorna skulle stängas men att regeringarna där gick emot rekommendationerna.

Giesecke menar att den svenska regeringen fattade rätt beslut i just skolstängningsfrågan men att man i övrigt lyssnat för mycket på experterna.

– Jag kan tycka att vi epidemiologer har fått lite för stor makt, säger han till TT.

Li Bennich Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, upplever inte att regeringen övergett makten under coronakrisen.

– Som jag ser det så fungerar det som det alltid har gjort, med en fördelning av makten mellan politiker och myndigheter. Jag tycker att regeringen tar ansvar, säger hon till TT.

28 mar
Läs mer om Coronaviruset