Politik

Gruppledare Mattias Karlsson, partiledare Jimmie Åkesson och Paula Bieler. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Antalet politiska vildar ökar – SD har 155 stycken

Det finns 352 politiska vildar i kommunfullmäktige runt om i landet, visar en genomgång av DN. De allra flesta kommer från Sverigedemokraterna där 155 förtroendevalda sitter kvar på sina poster trots att de lämnat partiet eller blivit uteslutna.
När Dagens Samhälle gjorde en liknande undersökning 2014 fanns endast 169 partilösa i kommunerna.
Enligt statsvetaren Anders Sannerstedt, som forskat om SD, finns det framför allt två förklaringar till att partiet har flest vildar.
– Jag skulle säga att det i högre grad drabbar partier som är lite på ytterkanten. Och partier som inte är så etablerade, säger han till tidningen.
SD:s partisekreterare Richard Jomshof menar däremot att det ökade antalet vildar beror på att SD ”professionaliserar organisationen”.

Igår 20:17
LO:s första vice ordförande Therese Gouvelin och M:s partisekreterare Gunnar Strömmer. Skärmdump SVT
Valet 2018 Valrörelsen

Expert om LO:s valfilm: Kunde vara mer nyanserad

En hätsk konflikt mellan LO och Moderaterna har blossat upp sedan LO släppte sin valfilm. Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet, är kritisk till filmen och säger till Expressen att den kunde vara med nyanserad.
– Jag är helt förstådd att man inte kan presentera något som är som en forskningsrapport med ett ”å ena sidan”, ”å andra sidan”. Men man kanske skulle kunna vara lite mer nyanserad, säger hon till tidningen.
Bakgrunden till konflikten är bland annat att LO i valfilmen säger att M vill avskaffa fasta anställningar, något som partiet avfärdar som lögner.

Igår 16:41
Therese Gouvelin/Gunnar Strömmer. SVT
Valet 2018 Valrörelsen

LO och M i ordbråk: ”Ni göder oron med lögner”

LO har mött högljudd kritik om den senaste valfilmen som handlar om Moderaternas arbetsmarknadspolitik. Filmen har kallats ”grov och osaklig” från både vänster och höger, men enligt LO:s första vice ordförande Therese Gouvelin är kritiken överdriven.
– Vi tar verkligen partimedlemmarnas oro på allvar. Det handlar om två saker som Moderaterna föreslagit och båda två handlar om att försvaga ställningen för våra medlemmar på arbetsmarknaden, säger hon i SVT:s Agenda.
På frågan om filmen är saklig svarar Gouvelin att den är ”saklig och speglar oron” som de lagda förslagen skapar. Men Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer håller inte med och hävdar att filmen kan skada valdebatten.
– Vad den här filmen gör är att den göder oron med lögner och desinformation och sen i nästa steg vill man exploatera den här oron för politiska syften. Det är ohederligt och gör det svårare för människor som följer valdebatten att skilja mellan falskt och sant, säger han i Agenda.

22 apr
Läs mer om Valrörelsen
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen
Tobé. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

M: Betald utbildning ska locka fler att bli poliser

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé har presenterat nya förslag för att göra polisyrket mer attraktivt.
Moderaterna vill vända utvecklingen med att allt fler poliser lämnar yrket, säger de på pressträffen. Totalt vill de göra satsningar på 5,6 miljarder kronor för fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning:
Bland förslagen:
• Riktad lönesatsning. Moderaterna höjer anslagen med 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att möjliggöra en höjning av polisernas löner med i snitt 3 000 kronor per månad
• Den som blir polis ska få sina studielån avskrivna. Under de första fem åren som polis skrivs en femtedel av lånet av varje år.
• Polisutbildningen ska anpassas med särskilda inriktningar mot utredningsverksamhet och ingripandeverksamhet.
• Personer med erfarenhet från andra områden, som IT-specialister, psykologer, beteendevetare och ekonomer ska anställas i högre grad.

Igår 10:21
Kristersson. Arkiv.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

”Vi är beredda att tillföra de resurser som krävs”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att regeringen inte satsar tillräckligt för att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. Enligt Polismyndighetens egna beräkningar kommer det år 2021 att fattas hela 2,5 miljarder kronor med regeringens politik, menar han.
I dag meddelade Moderaterna att de vill satsa 5,6 miljarder kronor för att få fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning.
– Till skillnad från regeringen är vi beredda att tillföra de resurser som faktiskt krävs för att polisen ska kunna anställa fler och höja polislönerna, säger Ulf Kristersson.

Igår 10:35
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Försvarar kraven: ”Ska inte öppna kranar för krediter”

Bostadsbyggandet väntas minska med 11 procent under året. I Stockholm är nedgången så stor som 25 procent, enligt Boverkets prognos. Bedömare som Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggkoncernen Veidekke, menar att inbromsningen beror på de hårdare kraven på bolånetagare. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) delar inte den analysen, rapporterar Dagens Nyheter. Han konstaterar att det fortfarande byggs mer än vad som gjorts på många år. Tillfrågad om vad regeringen kan göra för att vända trenden så säger Bolund till DN:
– Vi ska i varje fall inte släppa kontrollen på kreditmarknaden och öppna alla kranar för krediter, säger Bolund till tidningen.

Igår 12:22
Ministrarna Karolina Skoog, Peter Eriksson och Alice Bah Kuhnke, Mats Green.  TT
Bostadsbristen

”Förpassa reformen till papperskorgen”

2015 satsade regeringen 11,3 miljarder för att det skulle byggas fler hyres- och studentlägenheter. Byggbolagen har genom det statliga investeringsstödet kunnat ansöka om pengar för att bygga sådana bostäder. Men sedan starten har det bara betalats ut en halv miljard, skriver Aftonbladet. Totalt har omkring 10 000 bostäder byggts, enligt Boverket. Moderaterna riktar kritik mot satsningen.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är ett fiasko och borde förpassas till papperskorgen, säger Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson, till tidningen.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är av annan uppfattning.
– Det enda som är felet med investeringsstödet är att det tog för lång tid att dra igång, säger han till Aftonbladet.

Igår 13:10
Läs mer om Bostadsbristen
Staffan de Mistura (t h), FN:s sändebud i Syrien , och FN:s säkerhetsråd lämnar på söndagen Dag Hammarskjölds Backåkra efter ett tvådagarsmöte. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Staffan de Mistura: Nytt kallt krig har varit nära

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura har känt att ett ”hemskt farligt ögonblick” där kalla kriget skulle komma tillbaka fullt ut varit nära förestående, säger han i en intervju med TV4 Nyheterna. Men samtidigt tror han att mötet i skånska Backåkra dämpat temperaturen något.
– Nu måste vi hålla den låg så att vi kan utföra faktiskt arbete. Ingen är intresserad av att krisen i Syrien ska bli en större internationell kris, säger han till TV4.
Enligt Mistura var alla som var på plats vid FN-mötet överens om att den enda vägen framåt är en politisk process.

22 apr
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres (th) skriver i gästboken ackompanjerad av statsminister Stefan Löfven i Dag Hammarskjölds Backåkra inför lördagens möte om Syrien med FN:s säkerhetsråd. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

”Se mötet som en åtgärd för återskapat förtroende”

Trots att det inte blev några omvälvande resultat av FN-mötet i skånska Backåkra så kan mötet spela en större roll för säkerhetsrådet självt, menar Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Det skriver TT.
– Det är en förtroendeskapande åtgärd, det återbygger lite av det förtroende som rasat under de sista veckorna, säger han till nyhetsbyrån och fortsätter:
– Om man betraktar det som det så sätter man inte ribban så högt. Vi ska vara realistiska.
Under mötet har framför allt frågan om Syrienkriget stått högt på dagordningen.

22 apr
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

FN-ambassadör: Ryssland med på nya krafttag

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har hållit en pressträff om FN-mötet på Backåkra i Skåne och kallar mötet för givande. Länderna har enligt Skoog ”börjat prata med varandra igen” och har kunnat enas om tre prioriterade frågor för det fortsatta arbetet för det krigshärjade Syrien:
– Att på allvar komma tillbaka till en politisk lösning, att arbeta under FN-ledd process.
– Att göra mycket mer angående den humanitära situationen. Inklusive resolutionen som Sverige och Kuwait tidigare lagt fram och som accepterades i februari.
– Att lösa frågan kring kemiska vapen. Vi kommer jobba hårt de kommande dagarna och veckorna för att komma överens om en vettig mekanism för att ta reda på om de här vapnen finns och vem som i sådana fall bär ansvaret, säger han.
Samtalen har haft en perfekt tajmning, säger Skoog.
– Det har varit nyttigt att sitta ner i en annan atmosfär för att reflektera över vårt gemensamma ansvar, säger Skoog och tillägger:
– När vi kommer tillbaka till New York ska vi ta nya krafttag om Syrien. Generalsekreteraren kommer att kunna ta en del ansvar där. Ryssland är också med på det.

22 apr
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Valet 2018 Liberalernas riksmöte
Jan Björklund/Birgitta Ohlsson. TT
Valet 2018 Liberalernas riksmöte

Skyllde på Ohlsson – Björklund får intern kritik

Ett internt missnöje gror inom Liberalerna sedan partiledaren Jan Björklund pekat ut Birgitta Ohlsson som orsak till partiets rådande kris, skriver Expressen. Det var i en intervju med Aftonbladet som Björklund hävdade att förra årets ledarstrid var en av anledningarna till det låga stödet i opinionsmätningarna.
– Det är felaktigt i sak. En ledare är alltid ansvarig ytterst för ett resultat, säger en liberal riksdagspolitiker till Expressen.
Partimedlemmarna luftar kritiken bland annat i en intern Facebookgrupp. Det var förra sommaren som Olsson utmanade Björklund på partiledarposten, men hon fick inte tillräckligt stöd och hoppade av.

22 apr
L-ledaren Jan Björklund. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Liberalernas riksmöte

Liberalerna varnar för liberalism – i egen kampanj

Liberalerna drar i gång en ny kampanj med varningsskyltar för liberalism på affischerna, skriver TT. Syftet med skylten som har texten ”VARNING Liberalt innehåll” är att utmana höger- och vänsterpopulister och islamister samt att provocera, enligt partiet.
– Det är väl lite provocerande, det är det som är meningen, säger L-ledaren Jan Björklund till nyhetsbyrån.
Affischerna är en del i en vårkampanj som ska påminna väljarna om att L är det ”liberala originalet”.

22 apr
Jan Björklund. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Liberalernas riksmöte

”Vill kraftsamla om frågor som partiet är överens om”

Liberalernas partiledare Jan Björklund ville i sitt tal under partiets riksmöte i Västerås få partifolket att kraftsamla kring sådant som alla i L kan vara överens om, menar statsvetaren Sven Dahl. Björklund undvek bland annat integrationspolitiken vilket under den gångna mandatperioden lett till interna konflikter.
– Det finns ett antal sådana frågor där liberala värderingar ställs mot idén om mångkultur och som ligger och puttrar hos Liberalerna och skapar latent stora konflikter, säger Dahl, som är chef för Liberala Nyhetsbyrån, till TT.
I talet nämnde Björklund bland annat att partiet haft ett tufft läge i opinionen och uppmanade alla att ”kraftsamla”.

21 apr
Läs mer om Liberalernas riksmöte