Politik

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Isabella Lövin (MP). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lövins öppning mot C och L: Vill förhandla om skatter

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin öppnar för en skattereform där bland annat bolagsskatt och värnskatt sänks medan miljöskatter höjs, säger hon till DN. Förslaget skulle kunna ses som ett försök att närma sig C och L i den komplicerade regeringsbildningen.
Lövin säger vidare att hon tolkar valresultatet som att väljarna vill ha en mittenregering och att det finns många beröringspunkter mellan hennes eget parti och C och L.
– Det visar sig när C och L säger nej till en liten högerkonservativ regering, säger Lövin.

4 tim
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson: Inget nytt möte med Löfven inbokat

Stefan Löfven (S) har inte bokat in något nytt möte med M-ledaren Ulf Kristersson före det att han ska träffa talmannen på måndag. Det säger Kristersson till Expressen, och sågar samtidigt Löfvens möjligheter att lyckas bilda regering.
– Jag tror inte att de är särskilt goda faktiskt, säger M-ledaren.
I måndags fick Stefan Löfven ta över uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering och vid mötet med talmannen på måndag ska han avrapportera hur sonderingarna går.

Idag 14:33
Oscar Sjöstedt (SD). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD om budgeten: Gör det som är bäst för våra väljare

Sverigedemokraternas 62 mandat kan komma att bli avgörande vid en kommande budgetomröstning i riksdagen. Till Dagens Industri säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt att partiet ännu inte bestämt hur man kommer att agera.
Sjöstedt säger att partiet inte är rädda för att anklagas för att bidra till ytterligare kaos om man röstar fram en M-budget som övergångsregeringen med S och MP då få regera på.
– Vi gör det som är bäst för våra väljare, inget annat tar vi hänsyn till, säger Sjöstedt.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
Lööf och Björklund. TT
Opinionsläget

Analys: Deras brasklappar kan förhindra ett extra val

Frågan om ett extra val har diskuterats som ett sätt att lösa det låsta regeringspusslet. Men eftersom mandaten i riksdagen troligtvis skulle fördela sig på samma sätt är frågan vad det egentligen skulle leda till, skriver Mats Knutson i en analys i SVT.
”Ett extra val skulle vara slöseri med både tid och skattepengar. Och kanske också utmana väljarnas tålamod”, skriver han.
För att undvika detta måste partierna lösa den uppkomna situationen. I den diskussionen har Annie Lööfs (C) och Jan Björklunds (L) brasklappar hamnat i skymundan, skriver Margit Silberstein i Dagens Samhälle. Partiledarna sa visserligen nej till en M-regering, men la också till att besluten gäller just nu.
Silberstein menar att det inte är omöjligt att besluten ändras om Kristersson återigen får sonderingsuppdraget, men konstaterar samtidigt att ”det står skrivet i stjärnorna vad vi får för regering”.

Idag 11:28
Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

SVT/Novus: Svenskarna står fast vid valresultatet

Socialdemokraterna och Moderaterna får nästan precis lika stort stöd av väljarna som i valresultatet, enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Samtliga partiers förändringar ligger inom felmarginalen.
Det osäkra läget kring regeringsbildningen tycks alltså inte ha påverkat, skriver SVT.
–Det är först när vi får en regering och den börjar föra sin politik och det exempelvis blir trassel med en budget, ja, det är då vi kommer att få reaktioner i väljarstödet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Idag 10:11
Läs mer om Opinionsläget
Lisbeth Palme och Stefan Löfven.
Lisbeth Palme 1931-2018

Löfven om Palmes död: ”Tankar finns hos familjen”

Stefan Löfven (S) tar emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång med stor sorg.
”Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer”, skriver statsministern på Instagram.
Han skriver om vilka fina samtal de haft främst på Gotland i samband med Almedalen där Lisbeth Palme var en ”trogen åhörare”.
”Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska UNICEF-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.”
I en intervju med TT berättar S-ledaren att han träffat Lisbeth Palme flera gånger och att de såg filmen om Olof Palme tillsammans.
– Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.

Igår 12:05
Margot Wallström, Ylva Johansson och Anna Ekström. TT
Lisbeth Palme 1931-2018

Reaktioner: ”Lisbeth var alltid så varm och ödmjuk”

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom.
”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.
Utrikesminister Margot Wallström skriver: ”Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid.”
EU- och handelsminister Ann Linde hoppas att Palmes insatser för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna.
”Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia”, skriver hon.
”Vila i frid. Våra tankar går till släkt och vänner”, skriver LO.

Igår 11:37
Lisbeth Palme och Göran persson.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Göran Persson: ”Jag känner stark respekt inför henne”

Den förre S-ledaren och statsministern Göran Persson minns Lisbeth Palme som en starkt engagerad person.
– Hon var tillsammans med Olof ett par som på många sätt dominerade svenskt samhällsliv och svensk politik under många år, säger han till Aftonbladet.
Persson nämner bland annat Palmes engagemang inom familjepolitiken.
– Hon gjorde det utifrån en klar ideologisk övertygelse, säger han och fortsätter:
– Det är en person som jag känner stark respekt inför.

Igår 12:00
Läs mer om Lisbeth Palme 1931-2018