Politik

Magdalena Andersson (S), arkivbild. Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Höstbudgeten presenteras – det här händer i dag

Regeringen presenterar i dag sin budgetproposition för 2020. Det är den första hela budget som har förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna.

Totalt innehåller budgeten nettosatsningar på drygt 26 miljarder utöver vad som redan beslutats för 2020.

Dagen inleds med att budgetpropositionen och höständringsbudgeten blir offentliga. Detta sker klockan 08.00. Klockan 09.00 håller finansminister Magdalena Andersson (S) presskonferens.

Klockan 12.30 börjar Andersson sin promenad från Finansdepartementet till riksdagen och klockan 13.00 börjar riksdagsdebatten.

5 min
Socialminister Lena Hallengren. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Budgetsatsning: Alla pojkar erbjuds HPV-vaccinet

Höstbudgeten som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar i dag klockan åtta kommer att innehålla förslag om att alla pojkar ska erbjudas HPV-vaccin. Det rapporterar Ekot och uppger att det i så fall kommer att börja gälla från och med nästa höst och beräknas kunna förebygga 130 cancerfall per år.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SR.

Satsningen kommer kosta 56 miljoner under nästa år.

1 tim
Magdalena Andersson (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slopad värnskatt största posten i höstbudgeten

Den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att lägga fram under onsdagen innehåller kända nettosatsningar för totalt 26 miljarder kronor, skriver TT. Runt 11,8 miljarder går till olika skattesänkningar, varav den slopade värnskatten som L drev igenom utgör drygt sex miljarder.

Även pensionärer och de som bor på glesbygden får sänkt skatt, det senare på initiativ från C.

Andersson (S) anser att skattesänkningarna speglar att ett brett samarbete mellan fyra partier står bakom budgeten.

– Budgeten är en kompromiss mellan olika partier, samtidigt har ju vi socialdemokrater gått till val på att sänka skatten för pensionärer, säger hon.

Igår 17:50
Läs mer om Höstbudgeten
Illustrationsbild. TT
Svenskt mottagande

Jurist: Får kommuner välja fritt brakar systemet ihop

De kommuner som väljer att utmana regeringen när det gäller flyktingmottagandet har inga större chanser att vinna framgång. Det säger juristen Olle Lundin till SvD.

Han påpekar att det i bosättningslagen uttryckligen står att Migrationsverkets beslut om hur flyktingar ska fördelas inte är överklagbara. Kommunerna skulle dock i teorin kunna hänvisa till att de har rätt till domstolsprövningar i frågor som rör det kommunala självstyret. Men chansen att saken prövas är minimal, enligt Lundin.

– Systemet skulle braka ihop om kommunerna fick välja och vraka. Det skulle inte fungera, säger han.

Igår 20:29
Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jansson: Handlar om ett missnöje med migrationen

Bengtsfors vilja att trotsa bosättningslagen och inte ta emot fler nyanlända handlar i grunden om ett missnöje kring Sveriges migrationspolitik. Det säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, till Expressen.

Samtidigt menar Jansson att utspelet från Bengtsfors är att ”gråta lite över spilld mjölk”, eftersom han upplever att problemen är större i hans egen kommun.

Lars Stjernkvist, S-kommunalråd i Norrköping och regeringens flyktingsamordnare fram till 2015, säger att han känner igen den typen av argument som Bengtsfors uttalat.

– Trots lagändringar har jag full förståelse för att Bengtsfors vill göra mer för att åstadkomma ett mer rättvist mottagande, säger han.

Igår 12:09
Statsvetaren Jenny Madestam.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jenny Madestam: ”Det mullrar ute i kommunerna”

Kommuner som försöker att bestrida den så kallade bosättningslagen för att slippa ta emot flyktingar kommer inte att lyckas. Det menar statsvetarprofessorn Folke Johansson som är expert på kommunal politik.

– Chansen att det skulle gå igenom tror jag är väldigt liten, säger han i en intervju i Sveriges Radio.

Han menar dock att det är naturligt att kommunerna försöker bestrida lagen, som innebär att Migrationsverket har rätt att fördela nyanlända mellan alla kommuner.

Statsvetaren Jenny Madestam menar att man i framtiden kan behöva se över lagen och att detta mycket väl kan leda till en rättslig prövning.

– Generellt mullrar det i kommunerna, där många upplever att man går på knäna ekonomiskt. På kort sikt tror jag att det här handlar mer om att pressa regeringen, säger hon i Expressen TV.

Igår 12:08
Läs mer om Svenskt mottagande