Politik

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD). TT
Partiledardebatten i riksdagen

M, KD och SD tog inte replik på varandra under debatten

Partiledarna för M, KD och SD avstod från att ta replik på varandras anförande under partiledardebatten i riksdagen i dag, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen drar paralleller till att Alliansledarna fram till 2019, då den nya överenskommelsen mellan regeringen, L och C slöts, inte begärde replik på varandra, men att Alliansens ledare gör det i dag.

När KD-ledaren Ebba Busch Thor i januari begärde replik på C-ledaren Annie Lööf var det första gången det skedde mellan Alliansledare sedan 2004.

Under debatten i dag begärde Annie Lööf replik på både M-ledaren Ulf Kristerssons och Busch Thors anförande, och Busch Thor på Lööfs anförande.

Idag 14:53
Annie Lööf  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bara Centern verkar nöjda med januariavtalet”

Centerledaren Annie Lööf är den enda partiledaren som utstrålar en verklig entusiasm och optimism kring att januariavtalet är lösningen på Sveriges problem. Det skriver SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson i en analys av riksdagens partiledardebatt. Han menar att C-ledaren lyckas förmedla att politikerna har ett ansvar för att peka på möjligheterna i svensk politik.

Kommunernas svaga ekonomi var ett ämne som kom upp under dagens debatt. Ekots inrikespolitisk kommentator Fredrik Furtenbach menar att detta normalt sett brukar vara en stark gren för Socialdemokraterna, men att läget just nu gör att de i stället kan angripas av oppositionen i frågan.

– Ett dilemma för regeringen är att så mycket av resurserna under den här mandatperioden går till Centerns och Liberalernas reformer, säger han.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin har en annan åsikt om vem som bäst når ut med sin politik. Hon anser att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är de politiker som bäst lyckas väcka engagemang under debatten.

– De är bra debattörer och har ofta bestämt sig var de vill sätta in stöten, säger hon i en intervju i Aftonbladet TV.

Idag 11:20
Fredrik Reinfeldt och Jonas Sjöstedt. TT
undefined

Sjöstedts känga: ”Saknar faktiskt Reinfeldt i dag”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt visar ett tydligt missnöje med de övriga tre oppositionspartierna, som inte är en del av januariavtalet, under partiledardebatten i riksdagen.

– Vi ser ett nytt politiskt block växa fram, de blåbruna, säger Sjöstedt.

På Twitter förtydligar han sina tankar – och skickar en oväntad hälsning till förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

”Åkesson begärde ingen replik på Kristersson. Kristersson begär ingen replik på Åkesson. Jag saknar faktiskt Reinfeldt idag”, skriver Sjöstedt.

V-ledaren hade tidigare gått till attack mot regeringens budget och varnade för en ekonomisk kris i kommunerna.

Idag 09:09
Läs mer om Partiledardebatten i riksdagen