Politik

Nyamko Sabuni applåderas efter sitt tal på landsmötet. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Analyser: Regeringen fick fler besked än liberaler

Liberalernas landsmöte skulle sätta kursen för det krisande partiet. Men ledaren Nyamko Sabuni höll i mångas ögon ett svagt linjetal och lyckades bara lägga fram teknokratiska svar på L:s utmaningar, skriver Sydsvenskans Erik Magnusson i en analys.

”Var finns visionerna? Övertygelsen? Den ideologiska överbyggnaden?” skriver han.

Desto fler svar fick Socialdemokraterna som kan konstatera att landsmötet inte fattade några beslut som hotar januariöverenskommelsen, skriver Ekots Tomas Ramberg.

”För regeringen är Liberalernas landsmöte en lättnad”, skriver han.

Igår 17:21
Vladimir Putin/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Expert: Sabuni går väldigt långt i kritiken mot Putin

Liberalernas ledare Nyamko Sabunis kritik mot Vladimir Putin under gårdagens tal är unikt för en svensk partiledare. Det säger Jan Hallengren, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, till SVT Nyheter.

Under linjetalet sa Sabuni att Putin är en man som ”förtrycker sitt folk”.

– Vad jag kan minnas har jag inte hört något liknande långtgående från en svensk partiledare sedan Ryssland efterträdde Sovjetunionen 1991, säger Hallengren.

Igår 15:24
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm TT
undefined

L vill utreda aktiv dödshjälp – körde över partistyrelsen

Ombuden på Liberalernas landsmöte körde över partistyrelsen och röstade ja till att verka för att tillsätta en utredning om aktiv dödshjälp.

– Det är en viktig frihetsfråga, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm som ligger bakom förslaget till TT.

Beslutet går ut på att en statlig utredning ska undersöka om någon av de metoder för aktiv dödshjälp som används i andra länder kan tillämpas även i Sverige.

Partistyrelsen ville dock att motionen skulle avslås.

Igår 09:47
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Jimmie Åkesson. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Jimmie Åkesson: Att sitta i regering är inte nödvändigt

Om SD-ledaren Jimmie Åkesson fick välja skulle han gärna bli justitieminister, säger han i en intervju med Expressen. Men förhoppningen om att ingå i en regering efter valet 2022 är inte särskilt stora.

– Det är en högre sannolikhet i dag än vad det var för några år sedan, men den är inte jättehög. Det är fortfarande problematiskt för andra partier att ta det steget tror jag. Och jag är inte säker på att det är det viktigaste för oss heller, säger han.

Åkesson säger också att nästa steg, i vad han hoppas ska bli ett konservativt block, är att utgöra ett gemensamt regeringsunderlag med M och KD.

16 nov
Ulf Kristersson/Ebba Busch Thor/Jimmie Åkesson. TT
undefined

Analys: Åkesson kan snart vara oppositionsledaren

Sverigedemokraterna har etablerat sig som det största oppositionspartiet. Nu är frågan hur länge Ulf Kristersson ska betraktas som oppositionsledare, skriver GP:s Arne Larsson efter mätningen i GP/SvD/Sifo.

Larsson tar misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson som ett talande exempel, en omröstning som SD tog initiativ till.

”Fredagsförmiddagens omröstning i riksdagen visar att M och KD nu inte har något emot att ställa sig bakom Jimmie Åkessons initiativ”, skriver han.

SvD:s Göran Eriksson skriver att Stefan Löfven skyllde Socialdemokraternas svaga siffror på växande inkomstklyftor, när han i dag talade med utländska ledare. Eriksson påpekar att det finns många inom S som tycker att regeringens januariavtal leder till ökade klyftor.

”Och om SD fortsätter växa – då kommer den interna kritiken mot den egna regeringspolitiken att öka i styrka”, skriver han.

15 nov
Läs mer om Opinionsläget