Politik

Valet 2018 Valrörelsen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Om vi åker ur riksdagen borde jag bytas ut”

I en stor intervju med Dagens Nyheter säger KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte har någon strategi för hur partiet ska agera om det åker ur riksdagen. Hon konstaterar att det bildas en ”svår psykologi runt ett parti som har legat så lågt så länge”. Däremot är hon inte säker på att hon själv kommer att sitta kvar.
– Då tror jag nog att man ska tänka om, säger Busch Thor till tidningen.

3 tim
Björklund. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna”

Liberalerna fortsätter pressas av låga opinionssiffror. Partiledaren Jan Björklund säger till Aftonbladet att ledarstriden med Birgitta Ohlsson påverkat väljarnas uppfattning om partiet:
– En ledarstrid är ju en intern fråga men väljarkåren märker det och de funderade på vart vi var på väg.
Björklund säger vidare att han inte funderar på om han ska avgå vid en valförlust.
– Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna, säger han.
Under helgen arrangeras Liberalernas riksmöte i Västerås.

4 tim
Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv.  TT
Valet 2018 Valrörelsen

Näringslivet kritiseras för Facebook-kampanj

Skattefakta, Jobbfakta och Välfärdsfakta är tre Facebook-sidor som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ligger bakom. Via dem sprids bilder med ibland raljanta budskap, kritiska eller hånfulla mot regeringen. Vänsterorienterade ETC har kartlagt opinionsbildningskampanjerna, där avsändaren är dold i det vanliga Facebook-flödet.
I ett sms till Breakit tillbakavisar Peter Isling, presschef på Svenskt näringsliv, kritiken. Han skriver att det tydligt framgår vem som ligger bakom innehållet om man går in på respektive sida.
På en fråga om det bör vara tydligare vem som ligger bakom till exempel en bild med texten “I dag var det så kallt att jag såg ett gäng från Skatteverket för en gångs skull ha händerna i sina egna fickor”, svarar Isling att det är en fråga som kan diskuteras.

Igår 18:23
Läs mer om Valrörelsen
Johann Jönsson (C). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

C: Ett dåligt utformat förslag med många brister

Centerpartiet ställer sig inte omedelbart bakom regeringens proposition om att låta unga ensamkommande få uppehållstillstånd i Sverige om de studerar. Partiet vill först analysera förslaget i sin riksdagsgrupp, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson.
– I grunden vet vi att det här inte är den väg vi hade valt. Det är ett dåligt utformat förslag med många brister. Samtidigt är det detta förslag som finns på bordet och vi har sagt att vi vill hitta en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson till TT.
För att förslaget ska gå igenom krävs att regeringen får stöd av Centerpartiet. Övriga allianspartier och SD har redan meddelat att de inte tänker ställa sig bakom det.

Igår 12:34
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Fritzon räknar med C-stöd: Kan inte förstå annat

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) räknar med att Centerpartiet kommer att ställa sig bakom lagförslaget om att låta ensamkommande som studerar stanna i Sverige.
– Om man bara tittar på de interpellationsdebatter jag har haft i riksdagen och på de uttalanden som C har gjort i sakfrågan då kan jag inte förstå annat än att man kommer att rösta med förslaget, säger ministern.
Hon säger vidare att hon hoppas att frågan inte blir ”föremål för något politiskt spel”. Regeringen behöver C:s stöd för att få igenom förslaget, men partiet vill inte omedelbart meddela hur man ställer sig när förslaget lades fram i dag

Igår 14:55
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Trots kritik: Få ändringar i lag om ensamkommande

Regeringen lägger nu fram propositionen som ska ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Trots hård kritik är förändringarna små, rapporterar TT.
I sitt yttrande skrev juristerna i Lagrådet att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Men regeringen går nu vidare och lämnar över en proposition till riksdagen utan några större förändringar i sak. Däremot görs en del justeringar och förtydliganden i lagtexten. Regeringen kommer också med en del förklaringar för att bemöta kritiken.
Tanken med lagförslaget är att ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande unga som vill studera. Propositionen omfattar de som sökte asyl senast 24 november 2015, som fått vänta i minst 15 månader på besked och hunnit fylla 18 år under tiden.

Igår 11:26
Läs mer om Svenskt mottagande
Valet 2018 Arbetskraftsinvandringen
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Arbetskraftsinvandringen

Ylva Johansson: Inför prövning av arbetstillstånd

Socialdemokraterna vill ha en skärpt lagstiftning kring arbetskraftsinvandring. Partiet menar att arbetsmarknadens behov tydligare ska stå i centrum när arbetstillstånd ges.
– Vi vill att det ska göras en prövning om det finns ett behov. Man ska inte få ett arbetstillstånd i yrken där det inte råder någon brist, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Hon menar att dagens lagstiftning gör att de anställda som kommer till Sverige riskerar att bli utnyttjade.
Prövningen av kompetensen ska göras av en myndighet, i samarbete med med fack och arbetsgivare.
– Det görs i dag ingen prövning av den kompetens som individen har, säger Johansson på en pressträff.
Socialdemokraterna har under den senaste tiden flaggat för stramare regler, rapporterar TT. Statsminister Stefan Löfven (S) uttalade sig nyligen om outbildad utomeuropeisk arbetskraft i Ekots lördagsintervju:
– Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra, sa statsministern då.

18 apr
Förslaget presenterades av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Analys: Försök att locka invandringskritiska röster

Socialdemokraterna har länge varit skeptiska till att lågkvalificerad arbetskraft från länder utanför EU kommer till Sverige. Därför är dagens förslag och hårdare regler för arbetskraftsinvandring inte överraskande, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys.
Men det handlar också om signalpolitik, skriver Knutson. Förslaget går i linje med att opinionen blivit allt mer invandringskritisk, och att förslaget läggs nu ska tolkas som att S försöker närma sig den opinionen skriver han.
SvD:s Göran Eriksson skriver att frågan blir viktig för S inför valet. Moderaterna är partiets huvudmotståndare och den enda fråga på migrationsområdet där S kan ha hårdare linje än M är just arbetskraftsinvandringen.

18 apr
Maria Ferm (MP). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Arbetskraftsinvandringen

MP-kritiskt: Mossigt och ålderdomligt förslag

Socialdemokraterna vill se hårdare regler för arbetskraftsinvandring. Men förslaget faller inte i god jord hos regeringspartnern Miljöpartiet.
– Det är ett mossigt och ålderdomligt förslag, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT.
Ferm anser istället att det svenska systemet för arbetskraftsinvandring ska vara öppet, och är nöjd med dagens system.
– Det system vi har skaffar fler arbetstillfällen i Sverige, säger Ferm.
Även Svenskt näringsliv är kritiskt till förslaget.
”Att en statlig myndighet ska avgöra vilka företag som får rekrytera vem är befängt", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en skriftlig kommentar till TT.
Hon anser inte heller att S-förslaget kommer till rätta med problemet att arbetstillstånd säljs.

18 apr
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen