Hem
Arkivbild (Nora Lorek / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Fler resistenta mot antibiotika – könssjukdomar ökar

Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att gonorré, syfilis och klamydia inom en snar framtid inte kan behandlas med antibiotika. Resistensutvecklingen har lett till att mer än hälften av alla testade fall av gonorré var okänsliga mot det antibiotika som rekommenderades av läkarna för tio år sedan i Sverige.
– Idag är sjukdomen i stort sett resistent mot alla tillgängliga behandlingar utom ceftriaxon, säger Magnus Unemo, professor vid Örebro universitet och en av dem som arbetat fram WHO:s nya rekommendationer till SvD.

bakgrund
 
Gonorré
Wikipedia (sv)
Gonorré (av grekiska: gono'rrhoia, sädesflytning), förr dröppel, är en sexuellt överförbar sjukdom, som orsakas av den gramnegativa bakterien Neisseria gonorrhoeae. Bakterien är en humanpatogen. Vanliga symtom på gonorré är flytningar från urinröret hos mannen och i slidan hos kvinnan, men även ändtarmen och svalget kan drabbas. Vid svårare fall kan även äggledare och stora leder infekteras. Gonorré kan i värsta fall hos kvinnor orsaka infertilitet och utomkvedshavandeskap. Kvinnor kan ha gonorré utan att uppleva några symtom över huvud taget.[källa behövs] Idag smittas omkring 600 personer årligen, varav 80 % är män. Gonorré var i början av 1900-talet en vanlig orsak till medfödd blindhet hos barn och en av anledningarna till att lapisdroppar började användas. Idag sker behandling av gonorré framför allt med antibiotika, mer specifikt makrolider eller kinoloner. Numera finns bara en fungerande antibiotikaklass kvar; bakterien har blivit resistent mot övriga. Gonorré är i Sverige en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.
bakgrund
 
Världshälsoorganisationen
Wikipedia (sv)
Världshälsoorganisationen, som brukar förkortas WHO (från det engelska namnet World Health Organization), bildades 1948 och är ett av Förenta nationernas fackorgan och har sitt huvudkontor i Genève. Organisationens författning skrevs den 22 juli 1946 i New York. Fördraget var giltig efter att den 26:e staten hade ratificerat författningen, den 7 april 1948.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen