Arkivbild.  Helena Landstedt / TT / TT NYHETSBYRÅN
Olyckan i Bollebygd

Flicka fick gravsten över sig – vårdas på sjukhus

En flicka i lågstadieålder skadades i går när hon fick en gravsten över sig på en kyrkogård i Bollebygd. Hon vårdas på sjukhus och ska enligt Aftonbladet ha brutit lårbenshalsen.

På samma kyrkogård dog en åttaårig flicka 2011 efter att hon fått en gravsten över sig.

Kyrkogården har nu spärrats av tills vidare.

– Vi har spärrat av kyrkogården och går igenom alla gravplatser med provtryckning just nu, säger kyrkoherde Madeleine Forsberg vid Bollebygds pastorat till Expressen.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Källor: S och C:s samtal föll efter tvist om arbetsrätten

Frågan om arbetsrätten blev den avgörande frågan när Centerpartiets och Socialdemokraternas förhandlingar i helgen avbröts, skriver DN, som har pratat med källor i alla partier som deltog i samtalen.

Centerpartiet vill att en persons anställningstid ska få mindre betydelse vid uppsägningar och att kompetensen ska väga tyngre. Socialdemokraterna menar att en lagstiftning vore att visa bristande respekt för kompetensen hos parterna på arbetsmarknaden. Enligt tidningens källor kolliderade partierna i frågan.

1 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD-svaret på Löfvens pik: ”Det är oseriöst och lågt”

Att Stefan Löfven (S) pikar Jimmie Åkesson (SD) för att han är i Thailand under morgondagens statsministeromröstning är ”oseriöst och lågt”. Det skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson på Facebook.

”Att försöka plocka politiska poäng på att Jimmie Åkesson är pappaledig efter att ha lovat sin son att vara med honom på sin födelsedag, nu drygt tre månader efter valet är både oseriöst och lågt”, skriver han och fortsätter:

”Att Stefan Löfven i rollen som statsminister väljer att inte själv planera någon julledighet är upp till honom. Men förhoppningsvis får han möjlighet till en riktigt lång ledighet när riksdagen väl har avskedat honom för gott.”

Igår 19:34
Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfvens känga till Åkesson: ”Sveriges bästa går först”

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven planerar ingen julresa.

– Jag noterar att några kan åka till Thailand, säger Löfven till TT.

Flera medier rapporterade i går att SD-ledaren Jimmie Åkesson missar fredagens statsministeromröstning för att han är i Thailand med sin familj.

– Nu är det Sverige som gäller först och är man då partiledare, inte minst statsminister, om än i en övergångsregering, så är det Sveriges bästa som går först och inte ens egen julledighet, säger Löfven.

Men inte heller S-ledaren kommer att närvara under omröstningen. Han stannar i stället på EU-toppmötet i Bryssel.

Igår 14:07
Läs mer om Valet 2018
Illustrationsbilder/Brunnsparken i centrala Göteborg/ TT
Svenskt mottagande

”En grupp väldigt unga som röker heroin dagligen”

Fältassistenter i Göteborg vittnar om att de möter ensamkommande med tungt heroinmissbruk men att man inte har någon hjälp att erbjuda eftersom varken stat eller kommun vill ta ansvar för missbruksvården av gruppen.

– Vi har en grupp väldigt unga människor som röker heroin dagligen och den gruppen måste tas hand om, någon måste ta ansvar, säger fältarbetaren Magnus Bergström till Ekot.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppger att man flera gånger har påtalat problemet för regeringen. Migrationsminister Heléne Fritzon säger till Ekot att hon inte vill kommentera frågan eftersom hon sitter i en övergångsregering.

36 min
Åsa Furén-Thulin. Sveriges Kommuner och Landsting
Svenskt mottagande

Kritiken: Unga som söker asyl får inte missbruksvård

Det är nästan omöjligt att få hjälp att lämna kriminalitet och drogberoende för den som fyllt 18 år och befinner sig i en asylprocess, rapporterar Ekot. Nu kräver SKL att frågan om ansvar för behandling förtydligas eftersom unga faller mellan stolarna.

– Jag hoppas innerligt att den nya regeringen tar ansvar för den här gruppen och att vi får ersättning upp till 21 år, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL.

Staten har tidigare ersatt kommuner för missbruksvården för ensamkommande upp till att de blev 21 år. Regelverket ändrades 2017 och nu får kommunerna inte ersättning om behandling inletts efter 18-årsdagen.

35 min
Läs mer om Svenskt mottagande
Arkivbild. Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

MSB uppmanar: Sprid inte obekräftade uppgifter

Bidra inte till att rykten med obekräftad information sprids. Det uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) till efter att flera tillslag med koppling till misstänkt terrorism gjorts i Västsverige.

– Om man känner oro är det viktigt att man går till bekräftade källor och inte bidrar till ryktesspridning i sociala medier. I detta fall är det Säpo som är källan, säger Anna Nyman, enhetschef för operativa avdelningen på MSB, till SVT Nyheter Väst.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som tillslag gjordes på flera platser. Göteborg, Ale och Lilla Edet var några av orterna, enligt uppgifter till flera medier.

En person har anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling till terrorbrott.

1 tim
På torsdagsmorgonen gjorde Säkerhetspolisen insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polisen och under ledning av Nationella operativa avdelningen (Noa). Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Flera släppta efter tillslag – anhållen nekar till brott

Den man som anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott och grovt vapenbrott förnekar brott, uppger hans advokat Michael Hansson för SVT Väst.

– Jag är belagd med yppandeförbud men så mycket kan jag säga att han förnekar det brott som han är misstänkt för, säger han.

De andra personer som tagits till förhör under morgonen har släppts.

Igår 15:31
Magnus Norell. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Terrorexpert kritisk till hotnivå-skala: ”Eländig”

Terrorexperten Magnus Norell riktar stark kritik mot Säkerhetspolisens sätt att mäta hotnivån i Sverige, skriver GP. Detta eftersom hotnivån är nationell medan hoten oftast är centrerade kring vissa platser.

– Den eländiga skalan är riktigt dum. Den är nationell, men det är inte farligt i alla delar av Sverige på samma gång, säger han till tidningen.

I dagsläget ligger hotnivån på en trea på den femgradiga skalan. Det innebär att ett attentat skulle kunna inträffa. Hotnivån är oförändrad trots nattens terrortillslag i Västsverige.

Igår 14:31
Läs mer om Terrortillslagen i Västsverige
Stefan Löfven talar med journalister i Bryssel, 13 december. Peter Wallberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Löfven: Sverige kan vara stolt över att ha spelat roll

– Det är oerhört glädjande att parterna har enats om en väg framåt för Jemen, säger Stefan Löfven (S) efter gårdagens besked om att regeringssidan och Huthirebellerna gjort framsteg i de fredsförhandlingar i Sverige som nu har avslutats.

– Det är en stor dag för Jemens folk framför allt, men också för FN och vi i Sverige kan vara stolta över att ha kunnat spela en roll som värd för den här viktiga förhandlingen, säger Löfven till TT.

Överenskommelserna gäller bland annat hamnstaden Hodeidah, fångutväxling och partiell vapenvila. Parterna ska också mötas igen i slutet av januari.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2014 och beskrivs som den svåraste pågående humanitära situationen i världen.

2 tim
Arkivbild från ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. MOHAMED AL-SAYAGHI / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

”Mammor tvingas välja vilka barn de ska ge mat”

Organisationer på plats i Jemen känner hopp om att en vapenvila i Hodeida kan bidra till att få ett slut på den humanitära katastrof som just nu pågår i landet. Det skriver Reuters, som pratat med flera organisationer.

Valentina Ferrante, Jemenchef på organisationen Action Against Hunger, säger att den stora utmaningen för dem är att få fram humanitär hjälp, varav en stor del kommer in i landet via hamnen i Hodeida. Hon vittnar om fasansfulla konsekvenser av den extrema svältsituation som råder i landet.

– Ibland når det en punkt där en mamma tvingas välja vilken familjemedlem de inte ska ge mat, sannolikt den yngsta, säger hon.

Igår 20:47
Arkivbild. Saudisk soldat i Aden, Jemen. Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kriget i Jemen

Både Saudiarabien och Iran lovprisar avtal: ”Lovande”

Iran och Saudiarabien, som stöttar varsin av parterna i Jemenkriget, är båda positiva till utvecklingen under fredssamtalen i Sverige. Bahram Ghasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, beskriver avtalet som ”lovande” och hoppas att det kan leda vidare till ett slutligt fredsavtal.

– Vi välkomnar överenskommelsen mellan de båda sidorna, säger han enligt AFP.

Även Saudiarabiens USA-ambassadör prins Khalid bin Salman uttrycker särskild hoppfullhet om beskedet om vapenvila i hamnstaden Hodeida.

”Överenskommelsen som tillkännagavs i dag kommer att bidra till att få tillbaka säkerheten till regionen inklusive säkerheten i Röda havet, en viktig vattenväg för internationell handel”, skriver prinsen på Twitter.

Igår 21:07
Läs mer om Kriget i Jemen
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Ledare: Sluta lyssna på eko-lobbyisternas sirensång

Opinion Svenskarna borde sluta äta ekologisk mat, skriver Expressen i sin huvudledare. Tidningen hänvisar till en ny rapport som visar att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionellt odlad.

”Det är hög tid att både svenska politiker och vanliga konsumenter slutar att lyssna till ekolobbyisternas sirensång.”

Ledarsidan noterar att regeringen har satsat miljoner på omställningen till ekologiskt jordbruk. Miljöpartiet går ännu längre och vill att allt jordbruk i EU ska vara ekologiskt.

”Då vill det till att de fäller ordentligt med djungel borta i Brasilien”, skriver tidningen.

19 min
Illustrationsbilder. TT
Klimatförändringarna

Ny forskning: Ekologisk mat är sämre för klimatet

Ekologisk mat har större klimatpåverkan än konventionell mat, visar en ny internationell studie där bland annat forskare från Chalmers i Göteborg har deltagit, rapporterar Ekot.

Orsaken är att ekologisk mat kräver mer areal vid produktion, enligt forskaren Stefan Wirsenius.

Wirsenius och medförfattarna till studien, som publiceras i Nature, har kommit fram till att ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade. För svenskt ekologiskt vete är påverkan ännu större, nära 70 procent, om man då antar att skogen måste bort.

– Det här gör bedömningen av ekologiskt mer komplex, säger Wirsenius till TT.

Han betonar samtidigt att ekologisk mat har många andra fördelar, exempelvis när det gäller bekämpningsmedel, antibiotika och andra miljögifter som kan påverka naturen negativt på längre sikt.

Igår 05:17
Läs mer om Klimatförändringarna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Kondoleansbok, blommor och ljus efter att klubbens ordförande Håkan Jeppssons avlidit. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 18/19

MFF tillägnar segern till Håkan Jeppssons minne

Malmö FF tillägnar gårdagskvällens Europa League-seger mot Besiktas till den nyligen avlidne ordföranden Håkan Jeppsson. Lagets tränare Uwe Rösler fick frågor om sina känslor efter matchen, skriver Fotbollskanalen.

– Jag tittar mot himlen, vår ordförande. Vår ordförande som gav mig chansen i Malmö. Det är väldigt känslosamt för mig och folk som jobbat med honom väldigt länge, säger han.

Flera spelare delade den bilden.

– Att vi kunde höja oss de extra procenten, och göra det extra för Håkan, det gav oss segern i dag, säger mittfältaren Oscar Lewicki till Sydsvenskan.

”I dag skrev vi historia för Håkan”, skriver forwarden Markus Rosenberg på Twitter.

2 tim
Malmö FF.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Europa League 18/19

Experter: ”I nivå med MFF:s tidigare Europabragder”

Segern mot Besiktas var en fenomenal bedrift av Uwe Rösler och hans Malmö FF, skriver Expressens krönikör Mattias Larsson. Vidare skriver Larsson att Malmö FF skrev historia i Istanbul.

”När Bosporen nu ligger stilla, månen glänser klart i vattnet från sin himmel så sjunger Malmö FF:s supportrar från arenans nordvästra hörn om att Malmö vann igen, tog tre enkla poäng. Den sången kommer att eka vidare i Europa efter nyår”, skriver Larsson.

Radiosportens expert Richard Henriksson säger att han är ändlöst imponerad av MFF.

– Att gå vidare från den här tuffa gruppen och att greja det i en sista match borta mot Besiktas i Istanbul, och göra det rättvist, tycker jag helt är i paritet med de Europabragder som Malmö gjort tidigare, säger Henriksson.

Igår 20:48
PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Europa League 18/19

MFF klart för sextondelen – skrällvann mot Besiktas

Malmö FF har avancerat till sextondelsfinal i Europa League efter en 1–0-seger i den sista gruppspelsmatchen mot den turkiska storklubben Besiktas.

Förutsättningarna på förhand var enkla. Vid seger skulle Skånelaget gå vidare från gruppen och vid poängtapp skulle laget åka ut. Malmös 1–0-mål kom tidigt i andra halvlek då Markus Rosenberg spelade fram till en fri Marcus Antonsson som snyggt tog med sig bollen och placerade in ledningsmålet.

Besiktas jagade en kvittering, men åkte i stället på ett rött kort då mittfältaren Ricardo Quaresma glidtacklade Malmös Franz Brorsson med dobbarna först.

– Helt overkligt. Efter deras anstormning i början är vi med hela matchen, vi vinner rättvist tillslut, säger Antonsson i kanal 9.

Igår 19:49
Läs mer om Europa League 18/19