Hem
Nicos Anastasiades anländer till Genève. (FABRICE COFFRINI / AFP)

FN: ”Historisk chans” till fred på Cypern

Ett fredsavtal för Cypern vore svårt men inte omöjligt att uppnå. Det säger FN-sändebudet Espen Barth Eide, tidigare norsk utrikesminister under en presskonferens i Genève.

– Ledarna visar mycket mod och mycket vilja.

Enligt The Guardian har intensiva samtal förts under de senaste 18 månaderna. Men när de grek- och turkcypriotiska ledarna Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci möttes i november kunde de inte enas på samtliga punkter. Cypern har varit delat sedan den turkiska invasionen av den norra delen av ön 1974.

bakgrund
 
Cypernfrågan
Wikipedia (sv)
Cypernfrågan är den komplicerade och internationellt infekterade frågan om Cyperns folkrättsliga, och specifikt statsrättsliga, status och förhållande, samt upprätthållandet av den inre och yttre freden och säkerheten. Frågan har dominerat Cyperns politik sedan den blev en brittisk kronkoloni 1925, men problemen och förutsättningarna har förändrats under åren till följd av självständighetsförklaringen 1960, inbördeskrig, konflikter och delningen av ön vid krisen 1974 då den norra delen, Nordcypern, ockuperades av Turkiet, en delning som består än idag. Delvis kan frågan betecknas som en etnisk konflikt mellan de grekcyprioter och turkcyprioter som lever på ön; de båda grupperna har under 1900-talet strävat efter olika lösningar. Traditionellt har grekcyprioter strävat efter enosis, förening med Grekland, och turkcyprioter taksim, en delning och förening med Turkiet. Grekcyprioterna har dock allt mera övergivit enosis för målet om en självständig enhetsstat, som omfattar hela ön. Andra aktörer än cyprioterna själva, är Storbritannien, Grekland och Turkiet, EU, samt FN, som sedan 1964 har en permanent fredsbevarande styrka förlagd på Cypern, Unficyp. Under 2000-talet och genom Kofi Annans ingripande, har frågan verkat vara närmare en lösning, i form av en cypriotisk federation, med grek- respektive turkcypriotiska delstater.

Cypern är delat i en nordlig och en sydlig del

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen