Hem
Arkivbild: Somaliska kvinnor köar för att få mat i ett läger utanför Mogadishu. Torkan i Somalia hotar tre miljoner människor, enligt FN. (Farah Abdi Warsameh / TT / NTB Scanpix)

FN: Över 500 har dött i koleraepidemi i Somalia

Minst 500 människor har dött i sviterna av kolera och diarré i Somalia sedan i januari, samtidigt som över 25 000 personer beräknas ha insjuknat. Det uppger FN, enligt AFP. FN varnar också för att den siffran kan fördubblas fram tills juli.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar antalet döda till 524, medan FN-organisationen OCHA uppger att det handlar om 533 personer.

Läget är mest allvarligt i södra delen av landet, enligt OCHA:s talesperson Jens Lærke. Dödligheten beräknas i de områdena till 14,1 procent respektive 5,1 procent. Gränsen för när en epidemi klassas som akut är 1 procent, skriver nyhetsbyrån.

bakgrund
 
Kolera
Wikipedia (sv)
Kolera är en smittsam tarmsjukdom som orsakas av bakterien Vibrio cholerae via ett exotoxin. Toxinet verkar genom att påverka adenylatcyklas vilket resulterar i att tarmens celler börjar utsöndra elektrolyter med vilka vatten dras med. Sjukdomen kan inom några få timmar eller dagar ge våldsamma diarréer och leda till döden. Det farligaste med kolera är den mycket stora vätskeförlusten, som kan uppstå efter kort tid. Obehandlad kan vätskeförlusten leda till döden inom ett dygn efter sjukdomens utbrott. Effekterna av sjukdomen går enkelt att bryta om kunskap om sjukdomen finns, vilket dessvärre inte alltid är fallet i vissa utvecklingsländer. I sådana länder är sjukdomen därför ofta dödligt farlig, medan överlevnadsstatistiken i de industrialiserade länderna är mycket hög. Behandlingen vid måttliga besvär är stort tillskott av vätska, med nödvändiga salter för att undvika saltbrist. I allvarligare fall kan tunntarmens förmåga att ta upp vatten vara helt slagen ur spel, och vätska måste då ges intravenöst. Med behandling kan dödligheten gå ner till under 1 procent, men utan behandling avlider omkring hälften av de drabbade. Smittspridning sker via smittat vatten, och bakterien har möjlighet att överleva länge i kallt vatten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen