FN-tribunal utreder mordet på Libanons ex-ledare
En FN-tribunal i Haag ska utreda om den bilbomb som dödade Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri 2005 var ett terrordåd, rapporterar Reuters. Enligt domstolen kommer det att presenteras bevisning som kan leda till att fyra misstänkta personer fälls.
Domaren Janet Nosworthy hävdar att åklagarnas bevisning, inklusive samtalsförteckningar från mobiloperatörer, visar att åtminstone en av de misstänka kan ha försökt att skylla attacken på en fiktiv terrorgrupp.
bakgrund
Rafiq Hariri
Wikipedia (sv)
Rafiq Bahaa Edine Hariri (arabiska: رفيق بهاء الدين الحريري), född 1 november 1944 i Sayda, död 14 februari 2005 i Beirut (mördad), var en libanesisk politiker, affärsman och en av världens rikaste personer. Han var Libanons premiärminister 1992–1998 och 2000–2004. Liksom alla Libanons premiärministrar (med undantag för två i övergångsregeringar) var han sunnimuslim.
Hariri dominerade landets politiska och ekonomiska liv efter inbördeskriget och ges i stor utsträckning äran av att ha fått landet tillbaka på fötter efter det 15 år långa inbördeskriget.
Han avgick som premiärministrar den 20 oktober 2004 i protest mot att president Émile Lahouds mandatperiod efter påtryckningar från Syrien skulle förlängas.
Den 14 februari 2005 mördades Hariri i ett bombattentat i Beirut.
Undersökningen om mordet är fortfarande pågående och sköts under FN:s överinseende och under ledning av en oberoende utredare, den belgiske juristen Serge Brammertz. Det har i stor utsträckning spekulerats om att Syriens regering är inblandad i mordet.
Hariri var kritisk till Syriens närvaro i Libanon, och den dåvarande oppositionen i landet (samt ett flertal andra bedömare) anklagade Syrien för att ligga bakom mordet. Fyra prosyriska säkerhetschefer har gripits, misstänkta för inblandning i mordet. Den libanesiska regeringen har bett FN om assistans vad gäller mordutredningen och den juridiska processen. Frågan är mycket kontroversiell och den syrienvänlige talmannen Nabih Berri har förklarat regeringsbeslutet att godkänna en internationell specialdomstol som författningsstridigt. En officiell rapport, som överlämnades till FN den 20 oktober 2005, pekade på att Syrien låg bakom mordet på Hariri.
Mordet på Hariri ledde till stora politiska förändringar i Libanon. Efter mordet genomfördes massiva demonstrationer mot Syriens närvaro i Libanon. Protesterna har kommit att kallas Cederrevolutionen. Den prosyriska regeringen föll, och till sist tvingades Syrien dra tillbaka sin militär från Libanon.
Hariris son Saad Hariri har axlat faderns roll som ledare för den sunnimuslimska, anti-syriska rörelsen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen