Notre-Dame. Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre-Dame

Folket vill att Notre-Dame återuppbyggs som den var

En knapp majoritet av det franska folket vill att brandskadade Notre-Dame ska återuppbyggas exakt som den var, visar en enkät av Yougov som AFP tagit del av.

54 procent uppger att de vill att katedralen återställs till hur den var före den förödande branden den 15 april. Bara en fjärdedel stödjer förslaget om att renoveringen ska innehålla en modern ”arkitektonisk gest”, som förespråkas av president Emmanuel Macron. 21 procent uppgav att de inte hade någon åsikt.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Generella bedömningar gavs för äldre covidsjuka

Tre regioner gick i början av pandemin ut med instruktioner att äldre i första hand skulle vårdas i hemmet eller på äldreboenden och inte föras till sjukhus. Det rapporterar DN med hänvisning till uppgifter från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det är regionerna Stockholm, Västra Götaland och Kronoberg som uppgett att de tidigt under pandemin tog fram sådana riktlinjer.

Frågan om äldre har prioriterats bort från vården bara på grund av sin ålder har väckt stor debatt under våren. Tidigare i dag sa Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo, till TT att det finns exempel på personer som inte fått en individuell läkarbedömning.

– Utan där man gjort bedömning som visat sig inte vara det som den här enskilda personen behöver.

Ingmar Skoog som är äldreforskare vid Göteborgs universitet säger nu till DN att det är ”otäckt”:

– Att det funnits generella regler för vård av äldre gör mig alldeles kall.

Igår 20:08
Johan Carlson.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsochefen: Slumpen bakom svensk spridning

Det var ”mycket slumpen” som gjorde att Sverige fick en så stor spridning av coronaviruset, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med SvD. Han tycker därför inte att det går att jämföra sig med de övriga nordiska länderna.

– Har man inte haft det här inflödet som vi haft så är inte Norden vårt jämförelseobjekt. Då ska jämförelsen göras med de som haft andra stora liknande utbrott, säger han.

Igår 16:44
Staffan Löwstedt / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

NY Times om Sverige: Självförvållad skada utan ekonomiska vinster

Den svenska coronastrategin har lett till tusentals fler döda än i angränsande länder samtidigt som de ekonomiska följderna tycks lika allvarliga som på andra håll. Det skriver New York Times.

– De har bokstavligen inte vunnit någonting. Det är en självförvållad skada utan ekonomiska vinster, säger Jacob Kirkegaard vid Peterson Institute for International Economics in Washington till tidningen.

Tidningen jämför med Danmark och hänvisar till centralbankernas prognoser. Den danska gör gällande att landets ekonomi kommer att krympa med 4,1 procent i år medan Stefan Ingves spår att BNP minskar med 4,5 procent 2020.

Men detta är just prognoser och inte faktiska utfall. I det första kvartalet växte den svenska ekonomin oväntat – samtidigt som exempelvis Tysklands BNP föll 2,3 procent på årsbasis, enligt CNBC.

Det oväntade utfallet avfärdade DI:s Viktor Munkhammar som en positiv signal på marginalen som inte lär betyda så mycket i längden, eftersom den reella effekten kommer synas först i det andra kvartalet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har samtidigt sagt i en intervju med Bloomberg att syftet med regeringens strategi aldrig varit att skydda ekonomin.

– Vi har inte tagit ekonomiska överväganden i beaktande när vi bestämt den svenska strategin, sa hon i början av juni.

Igår 17:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Kritiken mot WHO
Joe Biden.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Kritiken mot WHO

Biden: USA går med i WHO igen om jag blir president

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skriver på Twitter att han omedelbart kommer att ta tillbaka president Donald Trumps beslut att USA ska lämna Världshälsoorganisationen, WHO – om han blir vald till president.

”Amerikaner är säkrare när USA är engagerat i att stärka global hälsa. På min första dag som president kommer USA gå med i WHO igen och återskapa vårt ledarskap på världsscenen”, skriver han.

I dag meddelade Vita huset att man formellt gett besked till FN att landet lämnar organisationen.

Igår 21:22
Arkivbild: Peter Eriksson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eriksson kritiserar Trumps beslut: Ansvarslöst

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) är kritisk mot att USA nu formellt lämnar WHO. Han säger till TT att det är ”ansvarslöst” av Trump och hans administration att lägga ner samarbetet.

– Det är mitt under en pandemi och det är svårt att se att det är någonting annat än en intern del i hans presidentkampanj, för att hitta en syndabock och peka ut WHO som ansvarig för de stora problem som USA är i just nu, delvis på grund av hur man har hanterat det här själva, säger han.

Eriksson menar att det är viktigt att utreda organisationens arbete, men att det inte ska ske förrän det värsta är över.

Igår 20:17
Donald Trump tillsammans med sina rådgivare vid talet i slutet av maj Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Trumps tal: USA lämnar formellt WHO

USA lämnar formellt Världshälsoorganisationen WHO. Vita huset meddelar att man formellt gett beskedet till FN.

President Donald Trump har anklagat WHO för flera misstag som lett till att coronaviruset kunnat spridas. Redan i april höll han inne med pengar till organisationen. I slutat av maj meddelade han i ett uppmärksammat tal att det är Kina som kontrollerar WHO, trots att USA pumpar in mer pengar i organisationen. Han sa då också att USA skulle lämna WHO, något som nu alltså blir verklighet.

Det effektiva utträdet kommer att ske den 6 juli nästa år, enligt AFP.

Igår 18:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Australien
Polis talar med en kvinna i ett lägenhetskomplex i Melbourne Andy Brownbill / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Australien

”Stämningen rätt upprörd – många vill lämna staden”

Det råder en lite uppgiven stämning i Melbourne som nu stängs igen under minst sex veckor för att kväsa ett nytt utbrott av coronaviruset. Det rapporterar TT som pratat med flera svenskar i staden.

– Stämningen är rätt upprörd. Själv har jag jobbat hemifrån i 100 dagar och är ganska lugn, men många försöker lämna staden och ta sig till andra delar innan gränsen stänger om några timmar, säger Pontus Hanson som bor i Richmond, i västra delen av Melbourne.

Linnéa Rinäs, som bor i samma del av staden, säger att det är tråkigt att man tar ett så stort steg tillbaka.

– Men det låter mer dramatiskt än det är, vi kan det här och det är som det är. Vi får hoppas på att det tar slut efter det.

Nedstängningen i staden börjar gälla vid midnatt mot onsdag, lokal tid. Då stängs också gränsen mellan delstaten Victoria och New South Wales i norr.

Igår 19:10
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
undefined

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

Igår 05:43
Läs mer om Coronaviruset
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Horst Seehofer efter videomötet med sina EU-kollegor Fabrizio Bensch / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Tyskland: Ovärdigt att EU inte kunnat komma överens

Det är ”ovärdigt” att EU inte kunnat enas om migrationspolitiken. Det säger Tysklands inrikesminister Horst Seehofer i tysk tv, rapporterar tyska medier.

Inte minst gäller det fördelningen av räddade migranter på Medelhavet.

– Det kommer en båt och då rings det runt i hela Europa, vem är beredd, säger han.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson gläds åt att Tyskland, som är ordförande i EU i höst, tar upp frågan. Hon hoppas på ett skifte från illegalt till legalt, med mottagande direkt från flyktingländer, rapporterar TT.

– Det är bättre om vi kan ta en större andel kvotflyktingar än att folk ska riskera sina liv till havs. Det är också bra om vi kan ha legala vägar för folk att komma för att arbeta i Europa – för vi har en åldrande befolkning och vi behöver människor, säger Johansson.

Igår 20:51
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.  Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Fler länder behöver ta emot flyktingar

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) uppmanar fler EU-länder att ta emot asylsökande som har kommit över Medelhavet.

– För läget i sommar behöver vi stöd och solidaritet från andra medlemsländer, säger Johansson inför ministermötet på tisdagen där frågan ska diskuteras.

Sverige har det senaste året sagt nej till att hjälpa till i omfördelningen med de flyktingar och migranter som anlänt till exempelvis Malta.

Det är dock tydligt att kommissionen gärna vill att Sverige ska ändra linje.

Igår 10:16
Läs mer om Flyktingsituationen
Coronaviruset Globala spridningen
Arkivbild: WHO:s Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Allt fler tecken på luftburen smitta

Det finns allt mer som tyder på att coronaviruset kan spridas som luftburen smitta. Det säger WHO på sin pressträff på tisdagen.

– Möjligheten till luftburen smitta på publika platser, framförallt under väldigt specifika förhållanden, trängsel, instängt, dålig ventilation, kan inte uteslutas, säger professorn Benedetta Allegranzi. Hon fortsätter med att tillägga att bevisen behöver samlas och tolkas, skriver Reuters.

WHO meddelar också att organisationen kommer att komma med en sammanfattning om kunskapsläget kring hur viruset sprids de kommande dagarna.

– Det är viktigt att vi vet hur detta passar in i de riktlinjer vi har, säger WHO:s Maria van Kerkhove.

I Sverige fick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson frågan om luftburen smitta på tisdagens presskonferens. Han sa då att teorin att viruset sprids lättare genom luften än vad WHO informerar om kan stämma i vissa situationer. Trots det menade han att organisationens riktlinjer är korrekta, rapporterar TT.

– Det är viktigt att göra som WHO, att man riktar in sig på de huvudsakliga, viktiga smittovägarna.

Igår 18:15
Människor handlar i basaren i staden Zanjan, väster om Teheran. Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran rapporterar högsta antalet döda på ett dygn

Iran rapporterade på tisdagen att över 200 personer ytterligare dött i coronaviruspandemin. Det är den högsta dödssiffran i landet en enskild dag sedan smittan började sprida sig i landet i februari, rapporterar AFP.

– Olyckligtvis har vi förlorat över 200 av våra landsmän under det senaste dygnet, vilket gör att det totala antalet offer nu är 11 931 säger en talesperson för hälsodepartementet på statlig tv.

Enligt talespersonen har antalet smittade ökat stort i ett område, hon sa inte vilket, efter ett antal bröllop där de senaste dagarna.

Igår 19:46
Arkivbild: WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus tillsammans med sina kollegor Michael Ryan och Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Pandemin accelererar – har inte nått toppen”

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronaviruspandemin inte visar några tecken på att bromsa. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under helgen har över 400 000 nya fall av sjukdomen rapporterats. Som jämförelse säger WHO att det i utbrottets inledning tog tolv veckor innan antalet fall nådde 400 000.

– Utbrottet accelererar fortfarande och det är tydligt att vi inte nått toppen av pandemin ännu, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Igår 15:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Bild från universitetet i Bern i Schweiz.  Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Sverige arbetar på plan för vaccin: ”Ett risktagande”

Folkhälsomyndigheten arbetar på en nationell vaccinationsplan som bland annat ska ge besked om vilka grupper som ska vaccineras först, rapporterar DN.

När ett vaccin är klart kommer det inte räcka till hela befolkningen och vaccinationerna kommer att göras stegvis. Personer som är över 70 år eller i riskgrupp kan komma att prioriteras.

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström säger att ”det pågår intensiva förhandlingar” mellan EU och flera vaccintillverkare. Men han säger också att det inte är en vanlig upphandling.

– Det är ett risktagande. Vi vet inte vilka vacciner som kommer att vara bäst.

Igår 19:04
Information om coronaviruset och covid-19 på flera språk som har satts upp av stadsdelsnämnden i Husby. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: ”Information på olika språk räcker inte”

Opinion Det är inte tillräckligt att kommunicera samhällsviktig information på olika språk för att nå ut till utsatta grupper. Det skriver fyra forskare i en debattartikel i SvD.

Forskarna menar att den höga smittspridningen i de mest socioekonomiskt utsatta grupperna hade kunnat förutspås och att endast en liten del av befolkningen i de mest utsatta områdena nåddes av korrekt information.

”Ordentligare strukturer för hur och med vem myndigheterna förmedlar information måste finnas på plats innan nästa kris drabbar oss”, skriver de.

Igår 18:03
Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Lena Hallengren (S), socialminister, på pressträff om granskning av vården på äldreboenden under Covid-19. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ivo: 40 kommuner står för nästan 70 procent av alla dödsfall på äldreboenden

Nästan hälften av antalet döda i covid-19 under det första halvåret bodde på ett äldreboende. Det visar en granskning av äldrevården under pandemin som Inspektionen för för och omsorg, Ivo, har gjort.

Av granskningen framkommer det även att nästan 70 procent av dödsfallen på äldreboendena skett i 40 av landets kommuner.

– Vi har tagit emot ett stort antal klagomål, säger IVO:s generaldirektör Sofia Wallström på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

IVO har gjort en fördjupad tillsyn på 1 700 äldreboenden där man upptäckte allvarliga brister vid 91 boenden som nu ska granskas närmare.

Igår 07:13
Läs mer om Coronaviruset