Hem
Gabriel Wikström (S). (TT)

Folkhälsoministern öppnar för läskskatt i Sverige

Regeringen väntar på en utredning av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket som ska föreslå vad som kan göras för att minska den ökade övervikten i landet. Nu öppnar folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) för att införa läskskatt, uppger Ekot.

– Jag tycker absolut att man ska diskutera det, säger han.

Läskskatten har bland annat lett till bra resultat i den amerikanska staden Berkeley, där man satt punktskatten på 16 procent. Forskare har kommit fram till att detta minskat konsumtionen av sockerdryckerna med en femtedel.

Livsmedelsföretagen är dock kritiska. Marie Söderqvist, vd för branschorganisationen, menar att folkhälsan inte skulle förbättras av att införa skatt på enskilda produkter.

bakgrund
 
Läskskatt
Wikipedia (sv)
Läskskatt är en punktskatt på läskedrycker som införts i bland annat i Storbritannien, Mexiko och USA med avsikt att minska konsumtion för att på så sätt minska fetma och diabetes. Skatten är ett specialfall av sockerskatt som funnits i flera europeiska länder, tidigare som lyxskatt eller som handelshinder men senare av hälsoskäl. Läskskatt riktar sig mot sötade och smaksatta drycker och undantar socker som finns naturligt i råvaror som mjölk och juice. Danmark införde läskskatt 2009 men den togs bort 2013 eftersom den ansågs verkningslös. I USA finns ingen statlig läskskatt utan den har på flera håll införts lokalt. En 20-procentig minskning uppmättes i Berkeley år 2017.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen