Folkmordsmisstänkt har utlämnats av Sverige
Sverige utlämnade på onsdagen en rwandisk folkmordsmisstänkt till Rwanda där han väntas ställas inför rätta för sin påstådda roll i massakrerna 1994. Det rapporterar AFP.
Den misstänkte kommer från Rwanda men har bott i Sverige sedan 2007. Mannen, som är runt 50 år, var medlem i en kommitté vars uppdrag var att söka och identifiera civila tutsi som skulle dödas.
Sveriges justitiedepartement har enligt nyhetsbyrån bekräftat beslutet att utlämna mannen, men vill inte ge ytterligare detaljer om hans liv i landet.
bakgrund
Folkmordet i Rwanda
Wikipedia (sv)
Folkmordet i Rwanda var ett folkmord som begicks på mer än 800 000 människor av folkgruppen tutsier och de hutuer som motsatte sig folkmordet. Det pågick från den 7 april till den 15 juli 1994. De ansvariga för detta folkmord anses främst ha varit hutuer, ledda av det ultranationalistiska regeringspartiet MRND, och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären.
FN och länderna i västvärlden har fått hård kritik för sitt agerande under folkmordet. FN:s närvaro i landet var minimal redan från början och i takt med att våldsamheterna i landet eskalerade och trots att FN var väl medvetna om vad som pågick i landet skickades militärpersonal tillbaka. Den europeiska militär som skickades dit hade bara till uppdrag att föra sina landsmän ut ur landet för att sedan även själva dra sig tillbaka.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen