Facebooks grundare Mark Zuckerberg, arkivbild. Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Facebook

Företag kunde skörda info – i stängd grupp om cancer

Facebook har nyligen stängt en säkerhetslucka som gjorde det möjligt för tredje part att komma åt namnen på användare i privata, så kallade ”stängda”, grupper, rapporterar CNBC.
Med hjälp av en tjänst i webbläsaren Chrome ska företag bland annat ha kunnat ta fram information om vilka som var medlemmar i en stängd grupp där kvinnor med genetiskt hög risk för bröstcancer var medlemmar. Både namn och annan information ska ha varit tillgänglig.
Gruppens administratör slog larm om sina misstankar eftersom hon befarade att medlemmarnas namn skulle ha exponerats för försäkringsbolag – vilket skulle kunna leda till diskriminering.

Toppnyheter

Trumps USA Reaktioner på toppmötet
Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Reaktioner på toppmötet

Trump efter Putin-möte: ”Jag har STORT förtroende för mitt underrättelsefolk”

USA:s president Donald Trump försäkrar på Twitter att han har ett ”stort förtroende” för USA:s underrättelsetjänster. Detta efter att han under en pressträff med Vladimir Putin vägrat stödja underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016, skriver AFP.
”Som jag har sagt flera gånger tidigare, jag har STORT förtroende för MITT underrättelsefolk”, twittrar Trump på väg tillbaka till Washington.
Flera republikanska toppolitiker har efter presskonferensen kritiserat presidenten för att inte erkänna Rysslands försök till valpåverkan. ”Presidenten måste förstå att Ryssland inte är vår allierade”, skrev representanthusets talman Paul Ryan i ett uttalande.

Igår 20:35
Donald Trump och Vladimir Putin på presskonferensen/Paul Ryan. TT
Trumps USA Reaktioner på toppmötet

”Han måste förstå att Ryssland inte är vår vän”

Den republikanske toppolitikern och representanthusets talman Paul Ryan säger att det ”inte råder några tvivel” om att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016, skriver AP.
– Presidenten måste förstå att Ryssland inte är vår allierade, säger Ryan i ett uttalande och tillägger att Ryssland fortfarande är ”fientligt till våra mest grundläggande värderingar och ideal”.
Den republikanske senatorn Bob Corker, som ofta är öppet kritisk till presidenten, är besviken över Donald Trumps kommentarer på pressträffen med Vladimir Putin. Enligt honom hade Trump chansen att försvara underrättelsetjänsten som jobbar för honom i stället för att uttrycka liknande åsikter som den ryske presidenten.

Igår 18:26
Donald Trump/Vladimir Putin. YURI KADOBNOV / AFP
Trumps USA Reaktioner på toppmötet

Förre CIA-chefen: ”Var inget annat än förräderi”

Donald Trump anklagas av tidigare CIA-chefen John O Brennan för att vara ”förrädisk” efter presskonferensen med Vladimir Putin. På Twitter skriver han att Donald Trump gick över gränsen.
”Det var inget annat än förräderi”, twittrar Brennan.
Han fortsätter att skriva att Trumps kommentarer var tramsiga och att han var lindad runt Putins lillfinger.
”Republikanske patriot: var är du???” avslutade han.
Även Chuck Schumer, demokraternas minoritetsledare i senaten, är kritisk mot presidenten och kallar honom för ”svag och vek”, skriver AFP. ”Presidenten sätter sig själv över landet”, skriver ha på Twitter.

Igår 17:14
Läs mer om Trumps USA
Donald Trump/Vladimir Putin under presskonferensen. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Mötet mellan Trump och Putin

Analys: ”Trump gjorde allt Putin kunde drömma om”

Donald Trumps presskonferens med Vladimir Putin var allt som den ryske presidenten kunde drömma om, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.
Dels sa den amerikanske presidenten att han tvivlar på att Ryssland försökt påverka valet 2016 och dels sa han att båda länderna bidragit till den försämrade relationen, skriver Blake. Han menar att dagens pressträff var den tydligaste indikationen hittills på att Trump inte har något intresse att hålla Putin ansvarig och att han dessutom tvivlar på objektiviteten i sin egen regering.
”Han tog Rysslands sida över sin egen regering, upprepade gånger och medan hela världen tittade på”.
DN:s Martin Gelin skriver i en analys att Putin hade befälet över Trump under pressträffen och att USA därmed blev Rysslands knähund.
”Det är svårt att minnas ett ögonblick i amerikansk historia då en president så uppenbart och så offentligt har lagt sig alldeles platt för en annan stormakt.”

Igår 19:06
Donald Trump/Vladimir Putin. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump och Putin: Ryssland har inte försökt påverka val

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin pratade mycket om de ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 under deras gemensamma presskonferens. Enligt Trump fanns ingen maskopi och han avfärdar anklagelserna som ”absurda” eftersom han inte kände Vladimir Putin då.
– Vi hade en briljant kampanj och det är därför jag är president.
Putin sa i sin tur att det inte finns ett enda bevis för att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet. När han fick frågan om Ryssland kan utlämna de tolv agenter som åtalats i USA för att ha hackat Demokraternas mejl hänvisade han till internationella avtal.
– Ryssland har aldrig och planerar inte att lägga sig i USA:s angelägenheter, sa Putin.
Den ryske presidenten sa även att han ville att Donald Trump skulle vinna presidentvalet för att normalisera relationen mellan länderna.
Putin inledde sin del av talet med att prata om att ”det kalla kriget hör till gårdagen” och att de ”i dag står inför helt andra utmaningar”. Han sa att samtalen med Trump var väldigt lyckade och användbara och att USA och Ryssland behöver lösa problem tillsammans.
Han fick gehör av den amerikanska presidenten:
– Vår relation har aldrig varit värre än den varit nu, men det förändrades för fyra timmar sedan. Det tror jag verkligen.

Igår 15:36
Här förs den pakistanske journalisten ut från salen. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Tumult när journalist utvisades före pressträff

En person i pressuppbådet avlägsnades strax före Donald Trumps och Vladimir Putins presskonferens, skriver flera medier. Det uppstod tumult när personen med våld fick föras ut från salen, rapporterar Yle.
Personen, som är pakistansk journalist från den liberala tidningen The Nation, höll upp ett papper med ett budskap om kärnvapenförbud.
– Folk är väldigt upprörda, sa Yles reporter i direktsändning.

Igår 15:44
Läs mer om Mötet mellan Trump och Putin
Peter Hultqvist (S) / Brand i Ljusdals kommun. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Peter Hultqvist: ”Måste inse situationens allvar”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) som är på plats i Malung för att få information om branden i Lima tycker att man måste se över hur Sverige hanterar större skogsbränder, rapporterar TT.
– Man måste alltid utvärdera efter den här typen av situationer. Jag tycker att man måste inse situationens allvar, säger han till nyhetsbyrån.
Hultqvist berömmer samtidigt den personal som just nu är ute och bekämpar olika bränder runt om i Sverige.
– De har all heder, säger han.

Igår 21:54
Brandflygplan. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Italienskt brandflyg kallas in som förstärkning

Brandflygplan från Italien har återigen kallats in för att hjälpa till att bekämpa bränder i Sverige, rapporterar flera medier. Två plan väntas landa i Örebro redan på onsdag, enligt Jakob Wernerman, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Situationen är allvarlig och resurserna är ansträngda. Vi har de pågående bränderna, men det finns även risk för spridning och nya bränder, säger han till TT.
I nuläget är det inte klart vid vilka bränder de två flygplanen kommer att sättas in.

Igår 17:14
Bild från söndagen. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Förvärrat läge i Ljusdals kommun – fler evakueras

Ett viktigt meddelande har gått ut till allmänheten i Enskogen i Ljusdals kommun med information om att alla boende ska evakuera på grund av den brand som rasar i området.
– Den sprider sig snabbt, det här ser inte bra ut, säger räddningsledare Kenneth Eriksson, på plats i Ängra i Ljusdals kommun, till SVT Nyheter Gävleborg.
Det finns fler bränder som härjar i området, bland annat vid Nötberget och Tovåsen.

Igår 14:49
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Phil Hogan. TT.
Torkan i Sverige

Inga EU-krispengar till bönderna: ”Är inte möjligt”

EU väntas säga nej till att bidra med krispengar till Sveriges bönder. Det meddelar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och jordbrukskommissionären Phil Hogan.
Hogan väntas däremot ge grönt ljus för att höja en tidigarelagd utbetalning av lantbruksstödet från 75 procent till 85 procent.
– Det är inte möjligt just nu att hinna implementera det för i år. Därför använder jag de verktyg som kan spela roll för jordbrukarnas inkomster och pengaflöde, säger Hogan till TT.

Igår 19:17
Torr veteåker i Täby. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

SMHI: Rekordtorka i delar av Sverige – fortsatt hett

Visby och Falsterbo har under perioden 1 maj till 15 juli haft det torraste vädret sedan 1860 respektive 1879. Det visar statistik som SMHI håller på att sammanställa, rapporterar Dagens Nyheter.
Det år som är närmast konkurrerande när det gäller torka är 1992 då många mindre vattendrag i sydöstra Sverige helt torkade ut.
– På vissa håll var det torrare då, på andra är det torrare nu, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till DN.

Igår 15:55
Korvgrillning pågår. Johansen, Erik / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

60 larm om olaglig grillning – under bara en helg

Det är sedan en vecka tillbaka förbjudet att grilla på allmänplats, men bara i helgen har polisen i Stockholm fått över 60 larm om olovlig grillning, skriver DN. I flera fall har polisen åkt ut för att människor vägrat släcka sina engångsgrillar.
– Folk är väldigt oroliga när människor trotsar eldningsförbudet, säger Ewa Nilsson på polisens ledningscentral till DN.
Bara från 1 maj till 20 juni har över 700 skogsbränder inträffat i Stockholm. I de allra flesta fall är det engångsgrillar som ligger bakom larmen, skriver tidningen Mitti.
– Folk tror att de släckt sin engångsgrill och slänger den i närmaste papperskorg. Sen går det några minuter och så tar det eld, säger Veronica Sandström, kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar, till tidningen.

Igår 12:54
Läs mer om Torkan i Sverige
Fotbolls-VM Finalen
Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Fotbolls-VM Finalen

Exdiplomat: VM ledde inte till politiskt brobyggande

Trots att fotbolls-VM i Ryssland var en succé för spelare och publik lär det inte leda till någon vändpunkt för hur politiker och opinionsbildare ser på Ryssland. Det skriver Karl-Erik Norrman, före detta diplomat, på SvD Debatt.
Norrman uppmanar dock till fortsatt dialog med Ryssland som han menar har ”starka kulturella band till Europa” som vi inte kan ”tänka bort”.
Han anser också att Sverige till viss del deltar i Natos vapenskramlande mot Ryssland som han tycker rimmar illa med Sveriges tradition av försiktigt brobyggande:
”Diplomati och dialog förblir den bästa metoden att garantera fred och säkerhet i vår del av världen.”

Igår 22:43
Luka Modric under firandet i Zagreb. Darko Vojinovic / TT / NTB Scanpix
Fotbolls-VM Finalen

Silvermedaljörerna togs emot som hjältar i Zagreb

Samtidigt som Frankrikes herrfotbollslandslag hyllades i Paris fick de kroatiska silvermedaljörerna ta emot folkets kärlek i Kroatiens huvudstad Zagreb på måndagen, rapporterar TT.
Uppemot 100 000 personer var på plats i de centrala delarna av staden och en del av dem hade med sig banderoller med olika budskap. På en av dem stod det:
”Vi är få, men vi trodde på det och det är tillräckligt”.
Kroatisk press stämde in i hyllningskörerna. ”Tack hjältar – ni gav oss allting”, var till exempel Sportske Novostis huvudrubrik dagen efter VM-finalen.

Igår 22:11
Fansen samlas i Paris / Laget landar. TT.
Fotbolls-VM Finalen

Världsmästarna firas – får ta emot Hederslegionen

Det franska fotbollslandslaget landade i Paris på måndagseftermiddagen och har sedan dess hyllats av sina landsmän.
VM-hjältarna fick bland annat åka kortege längs Champs Élysées. Laget gjorde även ett besök hos president Emmanuel Macron som meddelade att han kommer att dela ut utmärkelsen Hederslegionen till spelarna, rapporterar AFP.
Franska medier skriver intensivt om både laget och firandet. ”Ärans dag är här”, skriver Le Figaro. Sporttidningen L'Equipe beskriver det som ”en evig lycka” enligt TT.

Igår 16:28
Läs mer om Fotbolls-VM

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund