Facebooks grundare Mark Zuckerberg, arkivbild. Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen kring Facebook

Företag kunde skörda info – i stängd grupp om cancer

Facebook har nyligen stängt en säkerhetslucka som gjorde det möjligt för tredje part att komma åt namnen på användare i privata, så kallade ”stängda”, grupper, rapporterar CNBC.

Med hjälp av en tjänst i webbläsaren Chrome ska företag bland annat ha kunnat ta fram information om vilka som var medlemmar i en stängd grupp där kvinnor med genetiskt hög risk för bröstcancer var medlemmar. Både namn och annan information ska ha varit tillgänglig.

Gruppens administratör slog larm om sina misstankar eftersom hon befarade att medlemmarnas namn skulle ha exponerats för försäkringsbolag – vilket skulle kunna leda till diskriminering.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Polis slog till mot adresser på Hisingen och i Lilla Edet

Ett av polisens tillslag som kopplas till terrormisstankar gjordes på Hisingen, uppger Göteborgs-Posten. Vittnen berättar för P4 Göteborg om hur tungt beväpnad polis slagit till mot en adress i Biskopsgården.

– Det var fullt pådrag med poliser här, säger en person till SR.

Det var under de tidiga morgontimmarna som polis gjorde tillslag på flera platser i Västsverige. En person har anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott. Flera personer har tagits till förhör.

Enligt GP:s uppgifter har tillslag även gjorts mot adresser i Lilla Edet och Ale. Ett vittne i Lilla Edet säger till SVT Nyheter Väst att poliser gått in i en butik.

– Jag jobbar mitt emot och skulle gå ut och röka på balkongen. Då ser jag att det bara haglar in poliser med sköldar och k-pistar eller vad det nu var.

1 tim
TT
Terrortillslagen i Västsverige

En anhållen misstänkt för förberedelse till terrorbrott

En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott och flera personer har hämtats till förhör efter samordnade insatser på flera platser i Västsverige på torsdagsmorgonen. Det meddelar Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Personen som har anhållits är även misstänkt för grovt vapenbrott. Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har pågått under en tid och det finns internationella kopplingar, uppger Säpo. Myndigheten vill däremot inte kommentera vilka länder det rör sig om, skriver TT.

Säpo vill heller inte säga något om tidpunkt eller målval för det misstänkta terrorbrottet. Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på oförändrad nivå, en trea på en femgradig skala.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Terrortillslag i morse på flera platser i Västsverige

Polis har under den tidiga morgonen slagit till mot flera adresser i Västsverige. Det rör sig om ett terrorrelaterat ärende och en person har anhållits misstänkt för terrorbrott, bekräftar Säpo.

– Det är ett intensivt och omfattande underrättelsearbete och är en pågående insats, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen, till SVT Nyheter Väst.

Enligt Fuxborg rör ärendet rikets säkerhet.

På frågan om det rör ett förestående terrorhot svarar Fuxborg att det inte är någon uppgift som han har.

4 tim
Läs mer om Terrortillslagen i Västsverige
Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dådet i Strasbourg

Frankrike redo att fånga skytt ”död som levande”

En tredje person har dött efter attentatet mot en julmarknad i Strasbourg på tisdagskvällen, rapporterar AFP. Dödssiffran har reviderats flera gånger, men nu bekräftar myndigheter att den person som förklarades hjärndöd under gårdagen har dött.

Samtidigt pågår jakten på den misstänkte skytten 29-årige Cherif Chekat. Enligt regeringens talesperson Benjamin Griveaux är polisen redo att fånga honom död som levande.

– Det spelar ingen roll, så länge det är så fort som möjligt, säger han enligt Reuters.

Både Frankrike och Tyskland förstärkte gränskontrollerna under dagen. Det finns misstankar om att Chekat försöker fly landet, eller redan har flytt. Han har tidigare suttit i fängelse i Tyskland och är förbjuden att ta sig in i landet på nytt.

Tretton personer skadades i attacken, sex är livshotande skadade.

1 tim
Människor tänder ljus i Strasbourg Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dådet i Strasbourg

Gula västarna uppmanas att inte demonstrera

Den franska regeringen uppmanar proteströrelsen Gula västarna att inte ge sig ut på gator och torg under helgen med anledningen av attentatet i Strasbourg, rapporterar AFP.

– I nuläget har vi inte förbjudit demonstrationerna, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux till tv-kanalen CNews.

Griveaux uppmanade även Gula västarna att vara ”förnuftiga” då säkerhetsstyrkorna befinner sig på högsta beredskap. Han hänvisade även till att president Emmanuel Macron så sent som i måndags gått med på flera skattelättnader för att blidka protesterna.

3 tim
Polisen efterlysning av Cherif Chekat (t v). TT
Dådet i Strasbourg

Hundratals poliser söker efter misstänkt 29-åring

Hundratals poliser deltar i sökandet efter 29-årige Cherif Chekat, som misstänks ha utfört attacken vid en julmarknad i Strasbourg på tisdagskvällen.

Mannen, som enligt åklagare ska ha skrikit ”Allahu Akbar” (Gud är störst) i samband med dådet, hade flera domar bakom sig och stod på en lista över misstänkta extremister, skriver AFP.

Grannar i området Cite du Hohberg – där Chekat vuxit upp – hade inte fått uppfattningen att han radikaliserats men säger att han tillbringat en stor del av de senaste åren i fängelse.

– Det är en chock. Vi frågar oss själva varför det här händer, det här är ett lugnt område, säger en tonåring, som beskriver sig själv som bekant med den misstänkte, till Reuters.

Igår 19:38
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Petra Stenkula, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

Polisen varnar: ”Risken för vedergällning väldigt stor”

Det var en ren avrättning som ägde rum i centrala Malmö på onsdagsmorgonen, när en man i 50-årsåldern sköts ihjäl på nära håll. Det säger Petra Stenkula, chef för polisens utredningsenhet region syd, till Sydsvenskan.

Mannen var en central person i stadens undre värld. Enligt Stenkula kan man se ett samband mellan att polisen varit framgångsrik och gripit många kriminella.

– Det har uppstått ett maktvakuum. Då vill andra personer ta över och visa sina maktpositioner, säger Stenkula och tillägger att risken för ”vedergällning är väldigt stor”.

35 min
Morgan Johansson vid ett besök i Malmö tidigare i år. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

”Samhället ska vara hårt mot de grövsta kriminella”

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se skärpta straff för vapenbrott och hot mot vittnen, samt ett system för kronvittnen, säger han till Sydsvenskan efter gårdagens dödsskjutning i centrala Malmö.

Han tillägger att insatserna är under förutsättning att Socialdemokraterna får nytt politiskt förtroende.

Enligt Johansson ska insatserna minska flödet av vapen till storstäderna.

– Samhället måste vara hårt mot de grövsta kriminella, de som har våldskapital, säger han.

Det var i går morse, mitt under morgonrusningen på Möllan, som en man i 50-årsåldern sköts ihjäl. Han har i flera medier beskrivits som en central gestalt i stadens undre värld.

Idag 05:29
Brottsplatsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

Offret i tidigare polisförhör: ”Någon vill mörda mig”

Den man i 50-årsåldern som sköts till döds i centrala Malmö på onsdagsmorgonen har förekommit i polisutredningar om mord, sprängningar och har varit misstänkt för att ha beställt specialtillverkade fjärrstyrda sprängladdningar från Bosnien. Det rapporterar Kvällsposten som också skriver att mannen länge levt under dödshot och gått beväpnad.

”Någon vill döda mig” har han sagt i polisförhör. Enligt Kvällsposten hade han erbjudits skydd av polisen, men avböjt.

Ännu har ingen misstänkt gripits för inblandning i mordet. Ett misstänkt mordvapen har hittats gömt i en bil i Malmö hamn, enligt uppgifter till Sydsvenskan.

Igår 19:31
Läs mer om Dödsskjutningen på Möllan
Brexit Förhandlingarna
PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Försvagad May väntas be de 27 EU-ledarna om hjälp

Theresa May vann gårdagens misstroendeomröstning men det är ändå en försvagad premiärminister som anländer till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen, skriver Reuters.

May väntas be de resterande 27 EU-ledarna om fler eftergifter för att göra brexitavtalet mer attraktivt för parlamentsledamöterna hemma i London – där det stora frågetecknet fortfarande rör gränsen mellan Irland och Nordirland.

– Ett betydande antal kollegor röstade emot mig och jag har lyssnat till vad de har att säga, sa May under ett tal efter omröstningen i går kväll.

Enligt ett utkast som Reuters tagit del av är EU ”redo att undersöka” om man kan göra ytterligare tydliggöranden när det gäller gränsfrågan.

3 tim
Theresa May. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Analys: En till dag i brexit-helvetets tionde krets

Theresa May stapplar vidare likt en zombie från Torypartiets misstroendeomröstning: ostoppbar – men samtidigt utan att återfå sin forna styrka. Det skriver Sky News Dominic Waghorn i en analys.

May har förvisso överlevt ännu en utmaning men förutsättningarna inför hennes allra största – att lyckas övertyga EU-ledarna om att göra ändringar i brexitavtalet så att hon kan få det genom parlamentet – är fortsatt dystra, skriver Waghorn. Han tror att hennes taktik nu kommer vara att vänta till elfte timmen med en omröstning om avtalet, i hopp om att parlamentsledamöterna då känner att för mycket står på spel för att rösta nej.

Även The Guardians John Crace skriver att varken EU-ledarnas eller parlamentets inställning till Mays avtal förändrats – och beskriver onsdagens som ”ännu en dag i brexithelvetet”.

”Dante hade fel. Det finns en tionde krets i helvetet och vi befinner oss i den”, skriver han.

Igår 22:22
Läs mer om Brexit
Isabella Lövin (MP), Donald Trump och emiren av Kuwait Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah TT
FN:s klimatmöte i Katowice

Lövins uppdrag: Övertyga oljeländerna om klimatmål

Det faller på Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) att försöka övertyga oljeländerna USA, Saudiarabien, Kuwait och Ryssland om att skriva under 1,5-gradersrapporten på klimatmötet i Polen. Det skriver Aftonbladet.

− Det är väldigt hedrande att det polska ordförandeskapet gett mig detta uppdrag, säger Isabella Lövin i ett uttalande enligt tidningen.

De fyra länderna protesterade i lördags mot IPCC:s rapport genom att endast ”notera” den, enligt ett officiellt uttalande. De vägrade godta formuleringen ”välkomna”.

5 min
Arkivbild. Mötesdeltagare passerar framför en satellitbild som visar utsläpp av växthusgaser. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Missnöje på mötet: ”Rika länder har historisk skuld”

Försöken att rädda Parisavtalet under FN:s klimatmöte i Katowice försvåras av att ledarna från de länder som har störst påverkan på klimatförändringarna lyser med sin frånvaro. Det skriver CNN, och räknar upp USA, Storbritannien, Tyskland, Kina, Kanada och Indien. 

De stora ekonomiernas förhållningssätt väcker även irritation hos mindre länder på mötet:

– Det smärtar mig att se hur människor i USA och andra utvecklade länder lider av klimatförändringarnas effekter samtidigt som deras förhandlare sitter här och drar röda streck genom alla omnämnanden av förluster och skador i Parisavtalet, säger Vanuatus utrikesminister Ralph Regenvanu till CNN.

Även Gebru Endalew, förhandlingschef för LDC-länderna (Least Developed Countries), är besviken på hur länder som Ryssland, Saudiarabien och USA agerar.

– Rika länder har en historisk skuld, ni har orsakat klimatförändringarna och har med era utsläpp ockuperat det utsläppsutrymme som vi kunde ha haft, säger han till SVT Nyheter.

Igår 21:34
Läs mer om FN:s klimatmöte i Katowice
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analys: Hot om nyval kan få Lööf (C) att ändra sig om S

Annie Lööfs (C) förhandlingar med Socialdemokraterna är sannolikt inte över, skriver Margit Silberstein i Dagens Samhälle.

Centerpartiet har redan röstat nej till både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson. Silberstein menar att partiet därför kan få skulden för att regeringsbildningen misslyckats och på så sätt straffas hårt i ett extra val.

”Mot den bakgrunden kan Centerns nej till Stefan Löfven i dag bli ett ja i morgon”, skriver hon.

Att C-ledaren är boven i dramat är på flera sätt en orättvis bild, skriver TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson på Facebook. Samtidigt håller han med om att det är allmänhetens uppfattning. Han menar därför att det brådskar för partiet att lösa regeringsdramat.

”Den tunna isen kanske håller fram till jul men sen blir läget akut för Centern”, skriver han.

3 tim
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: SD:s största seger – men Löfven har nycklarna

Opinion Att den SD-stödda M-KD-budgeten gick igenom riksdagen i går är Sverigedemokraternas största seger i partiets historia, skriver Anders Lindberg i Aftonbladet. Något som kan få effekter i regeringsfrågan.

”Efter alla förhandlingsturer spekulerar många nu i att Centern och Liberalerna trots alla löften kanske till slut släpper fram SD till köttgrytorna”, skriver han.

Men fokus bör inte bara ligga på de liberala partierna, skriver DN. Ledarredaktionen menar att det är Stefan Löfven (S) som vaktar nyckelknippan till regeringsbildningen och blocköverskridande samarbeten.

”Han bör använda sina nycklar till att öppna också av Socialdemokraterna hittills låsta dörrar”, skriver tidningen.

S och MP borde snarare slänga nycklarna, tycker Dagens Industris PM Nilsson, som listar sju avgörande brister med en S-ledd regering.

”Det var rätt av Annie Lööf och Jan Björklund att dra sig ur förhandlingarna med S”, skriver han.

6 tim
Eva Eriksson. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

SPF Seniorerna: ”Ta inte äldres röster för givna”

Opinion Var fjärde senior kan byta parti vid ett extra val. Det är en signal på att många äldre är missnöjda med hur partierna har hanterat regeringsbildningen, skriver Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, i Dagens Samhälle.

”Det betyder även att partierna inte kan ta äldres röster för givna. Tvärtom, seniorernas röster måste man kämpa för att få”, skriver hon.

Eriksson menar att en hög grad av seniorerna dessutom kommer att rösta om det blir ett extra val. I texten listar hon flera sakpolitiska områden som politikerna måste prioritera för att locka äldres röster, så som sjukvården, pensionssystemet och äldreomsorgen.

”För den med hemtjänst kommer ofta en salig blandning av personal hem till en, och kalla tråkiga matlådor är vanligt”, skriver debattören.

Idag 05:47
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Johan Thelin hyllar sin tidigare adept Elias Pettersson. TT
NHL 18/19

Elias juniortränare: Som att han spelar hemma i Ånge

En del av Elias Petterssons oerhörda succéstart i NHL beror på att han är obekymrad som människa och väldigt ödmjuk. Det säger Petterssons juniortränare Johan Thelin till Dagens Nyheter, som har intervjuat flera av stjärnans gamla tränare.

– Han gör inte det här till någon större grej. Det är som att han är hemma i Ånge och åker på allmänhetens åkning, säger Thelin.

Ingen spelare på 25 år har gjort fler poäng än Pettersson på sina inledande 32 matcher i världens bästa hockeyliga.

1 tim
Rasmus Andersson jublar efter sitt mål. CANDICE WARD / BILDBYR N
NHL 18/19

Andersson gjorde första målet i mäktig vändning

Calgary Flames stod i natt för en av NHL-säsongens mäktigaste vändningar. Laget besegrade Philadelphia Flyers med 6–5 trots ett underläge med 3–5 med en dryg minut kvar av matchen.

En av hjältarna blev Flames-backen Rasmus Andersson, som med ett stenhårt slagskott satte 4–5-reduceringen med 1.08 kvar av ordinarie tid.

– För en sekund trodde jag att arenan skulle explodera, säger Andersson enligt NHL:s hemsida.

Sju sekunder före slutsignalen satte laget sedan kvitteringen. I förlängningen tog det bara 35 sekunder för Johnny Gaudreau att trycka dit det avgörande målet.

5 tim
NHL 18/19

Karlsson målskytt när Vegas vann i New York

Skarpskytten William Karlsson fortsätter att göra mål. I natt satte han sitt elfte för säsongen när hans Vegas Golden Knights tog båda poängen efter en 3–2-vinst mot New York Islanders.

– Det här var enormt viktigt och det ger oss mycket energi, säger 25-åringen enligt Las Vegas Review Journal.

Karlsson plockade upp en svag rensning vid sargen och snärtade iväg ett rappt handledsskott. Målet kom i slutet av andra perioden och innebar 2–2.

Svenskens stora genombrott kom förra året då han med 43 mål blev trea i NHL:s skytteliga efter Alex Ovetjkin och Patrik Laine.

Idag 05:22
Läs mer om NHL 18/19