En kvinna tittar på böcker av den engelska författaren Kazou Ishiguro, som vann Nobelpriset i litteratur 2017. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Förläggare: Annat beslut om Nobelpriset otänkbart

Förlagsvärlden välkomnar beskedet om att två Nobelpris i litteratur kommer att delas ut i år, rapporterar SR:s Kulturnytt.

– Något annat beslut hade varit otänkbart, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag, som menar att Nobelpriset riskerade att ”tappa i aktualitet och intresse”.

Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & co, tror att årets Nobelpris kommer att få större uppmärksamhet än tidigare, vilket Svenska Akademien borde ta vara på.

– Det kan finnas ett intresse kring vilka man väljer nu och vad man vill säga med det, säger han.

Läs mer

Toppnyheter

Blått vatten sätts in mot demonstranterna. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Hongkongs poliser rycker fram på belägrat universitet – en skjuten med pilbåge

Dramatiska scener utspelar sig vid det polytekniska universitetet i Hongkong. Under morgonen har polis gjort framryckningar mot universitet där demonstranter har barrikaderat sig. Dessa har i sin tur använt katapulter för att slunga bensinbomber mot polisen.

På gatorna har polis satt in vattenkanoner med blåfärgat vatten. Färgen används enligt The Guardian för att identifiera demonstranter men den innehåller också en svidande pepparlösning.

Demonstranter som är kritiska till Hongkongs styre och relationen till Fastlandskina har de senaste veckorna ockuperat flera universitetscampus. Majoriteten har gett upp sina posteringar men de mest hårdföra håller ställningarna på polytekniska universitetet, enligt AP.

En polis har skjutits med pilbåge under sammandrabbningarna, enligt CNN.

2 tim
Kontorsarbetare demonstrerar och visar sitt stöd för Hongkong-protesterna på lunchrasten. ISAAC LAWRENCE / AFP
undefined

Demonstranter i Hongkong får kontorsarbetares stöd

Efter fyra månaders protester har de unga demonstranterna i Hongkong fått allt större stöd från kontorsarbetare, skriver AFP. Propert klädda och iklädda masker har tusentals sådana samlats dagligen den här veckan vid lunchtid, ropandes slagord till stöd för demokratirörelsen och blockerat vissa vägar i Hongkongs affärsdistrikt.

På måndagen och tisdagen gömde sig många av kontorsarbetarna under paraplyer, som skydd när polisen avfyrade tårgas mot demonstranterna.

– Det minsta vi kan göra är att gå ut på lunchen och demonstrera mot regimen, säger en advokat.

Igår 16:48
Läs mer om Hongkongprotesterna
Helg Långläsning
Illustrationsbild på bil och turister som tar bilder i Taisetsu Mountain Range i Japan. TT
Helg Långläsning

Sjungande väg i Japan mot demografiska dödsspiralen

En åldrande befolkning och färre nyfödda skapar en ”demografisk dödsspiral” som gör att Japan förväntas tappa var tredje invånare till år 2065. Och om trenden fortsätter kan 869 samhällen riskera att försvinna redan 2040, skriver The Atlantics utgåva CityLab i ett långt reportage.

Byn Kanna, som demografiskt sett är Japans nästa äldsta samhälle, har i flera år varit ansiktet utåt för den här förändringen. Men nu har byn anställt en 28-årig turistkoordinator som ska blåsa nytt liv i staden.

Flera kreativa turismprojekt har nu väckt hoppet om överlevnad. Till och med vägarna till bergsbyn har blivit till en attraktion. En speciell asfalt gör att vibrationerna från bildäcken låter som den japanska folkmusiken ”Koinobori” – men bara om du kör exakt 45 kilometer i timmen.

Läs texten i länken nedan.

3 tim
Människor framför Mount Rushmore, där presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln är avbildade i granit. Chris Huber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kryphål i lagen gör bleka delstaten till skatteparadis

Få invånare och få besökare. Ett område som folk bara flyger över. En av de mest anonyma delstaterna i USA, i princip bara välkänt för berget Mount Rushmore. Men nu flödar hundratals miljarder dollar från Jersey, Bahamas och Schweiz in i South Dakota, som har utvecklats till ett amerikanskt skatteparadis.

Det är lagarna som har möjliggjort detta, skriver The Guardian i ett långt reportage. I efterspelet av finanskrisen 2008 ökade insynen för pengaplaceringar i traditionella skatteparadis. Men ett kryphål gjorde att insynen saknades i USA, och lagarna var särskilt gynnsamma i South Dakota. Spelplanen är nu förändrad: Schweiz är fortfarande världens största skatteparadis – men på andra plats kommer nu ett vilt jagande USA.

Samtidigt har invånarna ingen aning om vad det innebär, enligt den lokala demokratiska politikern Susan Wismer.

– Jag tror inte att det finns 100 personer i delstaten som förstår konsekvenserna av vad vi har gjort, säger hon.

Läs texten i länken nedan.

3 tim
Läs mer om Helg
Nyamko Sabuni Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Ledare: Sabuni måste visa mer för att övertyga

Opinion Aftonbladets Anders Lindberg är kritisk till KD-ledaren Ebba Busch Thor för hennes uttalande om att stresstesta hur länge det är möjligt att hålla de imamer som Säpo anser vara ett hot mot rikets säkerhet i förvar. Han menar att hon fiskar i en populistisk underström med sitt förslag och skriver att människor som inte är dömda för brott inte kan hållas instängda i en evighet.

Lydia Wålsten kopplar socialdemokratins tillbakagång till en större fråga om vad det är att vara svensk i en ledare i Svenska Dagbladet. ”Eftersom S har dominerat svensk politik under lång tid och den politiska styrningen av samhällslivet varit stor har partiet präglat oss kulturellt”, skriver hon i ledaren.

Det vill sig inte riktigt för L-ledaren Nyamko Sabuni, menar Sydsvenskans ledarsida. ”Att utjämna klyftor med en liberal, teknikoptimistisk och företagsvänlig politik kan mycket väl bli ett vinnande koncept för Liberalerna. Men Nyamko Sabuni måste visa mer, betydligt mer, för att övertyga väljarna om partiets vägval”, skriver man i ledaren.

1 tim
Nyamko Sabuni. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya liberala förortslyftet: ”Måste bryta förslumning”

Liberalismen är svaret skyldig i flera frågor. Det gäller inte minst när det gäller klimathotet, migrationen och de växande klyftor som uppkommer i globaliseringens tidevarv, sa L-ledaren Nyamko Sabuni när hon talade på landsmötet i Västerås i dag.

– Att utjämna klyftor är en liberal specialitet, sa Sabuni som lyfte fram skolan som en av de viktigaste prioriteringarna.

Sabuni presenterade också partiets nya mål, ett ”förortslyft” som innebär att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030.

– Förslagen handlar om att bryta den förslumning som utgör en grogrund för negativ utveckling, sa L-ledaren och lyfte fram insatser mot trångboddhet som ett exempel.

Igår 11:05
Liberalernas partistämma 2019 i Västerås.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Väldigt vagt och försiktigt tal av Sabuni

Nyamko Sabunis tal på Liberalernas landsdagar var något av en besvikelse, säger statsvetaren Marja Lemne till SvD. Enligt Lemne påminde det mer om ett valtal än ett tal som ska staka ut riktningen för partiet.

– Hon fortsatte att tassa runt ämnet. Det hela var väldigt vagt och försiktigt. Hon undvek att ta ställning mellan de båda sidorna i partiet, säger hon.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tyckte också att det var ett försiktigt och svårtolkat tal, särskilt i frågan om migrationen. Sabuni sa att Sverige ska värna asylrätten men att den ska tillämpas på samma sätt som i jämförbara länder.

– Det kan jag inte tolka på något annat sätt än att Sabuni anser att den svenska asylpolitiken ska skärpas eftersom jämförbara länder har ett lägre asylmottagande än vad Sverige har, säger han i tv-kanalens sändning.

Igår 15:16
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Trumps USA Riksrättsprocessen
Jennifer Williams Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Pences rådgivare: Samtalet var ”ovanligt och olämpligt”

En utrikespolitisk rådgivare till USA:s vicepresident Mike Pence uppfattade telefonsamtalet där Donald Trump försökte påverka Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som ”ovanligt och olämpligt”. Rådgivaren, Jennifer Williams, vittnade bakom stängda dörrar i representanthuset i går, enligt Reuters.

Diskussionen var ”mer politisk” än andra samtal med utländska ledare, enligt Williams. Hon ansåg också att det innehöll specifika referenser till Trumps ”personliga politiska agenda”.

Trump har den senaste tiden varit hårt ansatt för att ha uppmanat Zelenskyj att utreda den politiske rivalen Joe Bidens son.

1 tim
David Holmes. JAMES LAWLER DUGGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Diplomat: Trump fick höra att Ukraina skulle utreda

Diplomaten David Holmes blev vittne till ett samtal mellan Donald Trump och ambassadören Gordon Sondland där Trump fick veta att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle göra ”vad som helst” för Trump.

Det hävdade diplomaten i ett stängt förhör inför utredarna i USA:s representanthus i går, skriver The Hill.

Holmes, anställd vid utrikesdepartementet och baserad i Kiev, satt på en uteservering med ambassadören Gordon Sondland när denne talade i telefon med Trump om att få Ukraina att utreda den politiske rivalen Joe Bidens son.

Enligt Holmes ska Trump ha frågat Sondland: ”Så då gör han utredningen?” varpå ambassadören svarat bekräftande, skriver Politico.

– Ambassadör Sondland hade inte satt på telefonens högtalare men jag kunde höra presidentens röst genom öronsnäckan, sa Holmes i sitt vittnesmål.

Trump har förnekat att samtalet med Sondland ägt rum. Holmes utsaga underminerar även en central del av Sondlands vittnesmål: Att han inte känt till att Trump och dennes personlige advokat Rudy Giuliani velat utreda Biden, skriver Washington Posts Aaron Blake.

Igår 12:19
Utskriften av samtalet/Donald Trump. TT
undefined

Vita huset släpper Trumps första samtal med Ukraina

Vita huset släpper en utskrift av ett 16 minuter långt telefonsamtal från den 21 april när USA:s president gratulerade Ukrainas Volodymyr Zelenskyj till segern i presidentvalet, skriver amerikanska medier.

Utskriften skiljer sig på väsentliga punkter från hur administrationen tidigare har beskrivit samtalet, enligt NPR och New York Times. Man har tidigare sagt att Trump understrukit USA:s stöd för Ukrainas suveränitet och att han lovat samarbete för att utrota korruption. Varken korruptionsfrågan eller Ukrainas territoriella konflikt med Ryssland nämns dock i den nya utskriften.

Tidigare i höstas offentliggjorde Vita huset en utskrift av ett samtal mellan Trump och Zelenskyj den 25 juli. Telefonsamtalet har väckt stor uppmärksamhet och ledde till att Demokraterna inledde en riksrättsprocess.

Igår 10:56
Läs mer om Trumps USA