Tobias Forsberg.  DANIEL ERIKSSON / BILDBYR N
Hockeyallsvenskan 18/19

Forsberg om stödet efter skadan: ”Verkligen rörd”

För första gången uttalar sig nu Leksandsspelaren Tobias Forsberg om den allvarliga skada han fick under en match i slutet av december. I ett pressmeddelande på klubben hemsida tackar han för det stora stöd han fått.

”Jag känner mig verkligen rörd och det ger mig stöd i denna väldigt svåra tid. Ett stort tack till alla leksingar, resten av Hockeysverige och alla andra för er värme och omtanke! Tack!” säger han.

Toppnyheter

Jair Bolsonaro ADRIANO MACHADO / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Bolsonaros attack efter omvärldens oro: ”Kolonialt”

Brasiliens president Jair Bolsonaro går till hårt angrepp mot den franske ledaren Emmanuel Macron, rapporterar internationella medier. Attacken kommer efter att Macron har satt frågan om bränderna i Amazonas på dagordningen för G7-mötet.

– Den franske presidentens förslag om att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet, utan att länderna i regionen får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sa Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

1 tim
Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
undefined

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

Igår 19:55
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

Igår 17:50
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Försiktiga uppgångar i Asien i väntan på Powells tal

Det var en blandad utveckling på Asiens ledande börser under fredagsmorgonen. Vid 05.10-tiden, svensk tid, låg de flesta indexen på plus:
• Nikkei: +0,2 %
• Shanghai: +0,4 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hongkong: +0,4 %
• Kospi: +/- 0
Spänningarna mellan Japan och Sydkorea har ökat sedan det senare landet sagt att de avbryter ett underrättelsesamarbetet, skriver CNBC.

Investerarna ser också fram emot Federeal Reserve-chefen Jerome Powells tal i Jackson Hole.

– Det kommer att bli ytterligare en ”vänta och se”-dag för investerare fram till Powells Jackson Hole-tal. Investerare hoppas på lugnande ord från honom, säger Hirokazu Kabeya, global chefsstrateg vid Daiwa Securities, till Reuters.

4 min
undefined

Stockholmsbörsen stängde på minus – SSAB vinnare

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handelssession på minus och fortsatte i samma spår dagen ut. Vid stängning såg de ledande indexen ut som följer:
• OMXS30: –0,5 %
• OMXSPI: –0,6 %
Nedgångarna tilltog efter att Wall Street vänt till minus. Den amerikanska räntekurvan inverterades på torsdagseftermiddagen för tredje gången på kort tid – ett tecken på en stundande ekonomisk nedgång.

Flera bolag släppte rapporter under morgonen. Elektas resultat i det andra kvartalet var en aning lägre än analytikernas förväntningar men orderingången ökade med 32 procent. Aktien steg klart inledningsvis men stängde 3,3 procent ner.

Krisande Oscar Properties omsättning halverades och bolaget vände till förlust. Aktien backade 7,6 procent. Byggbolaget vill införa ett nytt aktieslag för att ge till preferensaktieägarna. Preferensaktien steg 6,6 procent.

Garo ökade både omsättning och resultatet men marknaden handlade ner aktien 3,3 procent.

Bland bolagsnyheterna märktes bland annat att Sobi sålt en priorteringsrätt inom FDA:s program till Astra Zeneca för över 900 miljoner kronor. Sobi-aktien backade 4,8 procent.

Kambi rusade 14,6 procent. Bettingbolaget har tecknat ett utökat avtal med med Draftkings i USA och ska nu ska leverera sin sportbok till ytterligare åtta delstater.

SSAB toppade storbolagsindexet med plus 3,4 procent med storbankerna hack i häl. I motsatt ände fanns Assa Abloy som backade 4,1 procent.

Igår 15:33
undefined

Räntekurvan inverterad igen – Wall Street neråt

Det stora S&P 500-indexet i New York har haft svårt att hitta någon riktning under torsdagen. En stark rapport från detaljhandelsbolaget Nordstrom tillsammans med tecken på en stark arbetsmarknad ställdes emot andra siffror som visade att aktiviteten minskade i tillverkningssektorn. Efter att ha öppnat med måttliga uppgångar höll sig indexet kring nollan mot slutet av dagen.


• S&P 500: -0,1 %
• Nasdaq: –0,4 %
• Dow Jones: +0,2 %


Fokus har också varit på Fed-chefen Jerome Powells kommande tal i Jackson Hole i morgon. ”Marknaden tar en paus medan investerarna väntar på nyheter från Powell i morgon”, säger James Ragan vid D.A. Davidson till Reuters.

Bland bolagen sticker Boeing ut, aktien steg över 4 procent efter att Reuters rapporterat att man planerar att tillsätta flera tjänster inom bland annat underhåll och logistikförberedelser rörande det flygstoppade planet 737Max.

Dessutom steg flera detaljhandelsbolag. Dick’s Sporting Goods, Nordstrom och BJ’S Wholesale Club stiger alla efter bättre än väntade kvartalsrapporter.

Tesla steg också i öppningen efter uppgifter om att Volkswagens vd Herbert Diess vill köpa andel i elbilstillverkaren – men sjönk igen efter att Diess avfärdat dem som ”ogrundade spekulationer”, skriver Finwire. Vid stängning är aktien upp omkring 0,6 procent.

Igår 13:50
Läs mer om Dagens börs
Jeffrey Epstein/prins Andrew. TT
Jeffrey Epstein-fallet

”Prinsen masserades av två unga kvinnor hos Epstein”

Det brittiska kungahuset skakas återigen av anklagelser om prins Andrews samröre med sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I en text i New Republic återges ett mejl där det påstås att prinsen sågs få fotmassage av två unga kvinnor i Epsteins lägenhet i New York.

Artikelförfattaren Evgenij Morozov skriver att hans litterära agent John Brockman, som var vän med Epstein, skickade mejlet 2013. Brockman beskriver där hur han såg prins Andrew få massage samtidigt som han pratade om de svenska anklagelserna mot Julian Assange.

Tidigare i somras spreds en bild på prinsen, tagen 2001, där han håller armen om den 17-åriga Virginia Giuffre som påstår att Epstein tvingade henne att ha sex med prins Andrew. Buckingham Palace har förnekat de anklagelserna kraftigt.

Igår 21:54
Ambulansen som förde Epstein till sjukhus/Jeffrey Epstein. TT
undefined

Åtta på häktet visste att Epstein inte fick lämnas

Minst åtta anställda vid det häkte där den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein tog livet av sig visste att miljardären inte fick lämnas ensam, skriver Washington Post.

Enligt tidningen hade både högre och lägre tjänstemän kännedom om att Epstein var självmordsbenägen.

– Det är förbryllande. Om folk fick instruktioner om att Epstein inte borde lämnas ensam förstår jag inte varför de inte följde det, säger Robert Hood, tidigare chef för ett högsäkerhetsfängelse, till tidningen.

21 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Brexit Storbritanniens framtid
Till vänster: Boris Johnson mötte Angela Merkel i Berlin på onsdagen, till höger: Boris Johnson mötte Emmanuel Macron i Paris på torsdagen. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Macronmedarbetare: Berlin och Paris är helt eniga

Frankrikes president Emmanuel Macron ställer sig bakom fortsatta samtal för att undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Samtidigt som han på en pressträff med premiärminister Boris Johnson höll fast vid att den så kallade backstop-lösningen för den irländska gränsen är nödvändig, så stödde han Angela Merkels kommentarer från i går om att det kanske går att hitta en lösning på frågan.

Många bedömare menar att Merkels kommentarer i går och Macrons i dag passar in det mönster där den tyska ledaren ofta haft en mjukare framtoning i det offentliga än hennes franske kollega, som i stället ofta retat upp London, rapporterar AFP.

– Men det går inte att få in ett cigarettpapper i positionerna mellan Paris och Berlin när det gäller de här frågorna, säger en medarbetare till Macron.

Mujtaba Rahman vid konsultfirman Eurasia Group tolkar erbjudandet om samtal som en liten eftergift, designad för att undvika att EU ska få skulden för ett avtalslöst utträde.

– De säger till Boris: Du hävdar att det här kan lösas på något annat sätt. Nu har du 30 dagar på dig att leverera vad ni, britterna, inte kunnat leverera på två år, säger han till AFP.

Igår 22:08
Boris Johnson och Emmanuel Macron i dag. Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Macron har all makt i frågan om brexit

Det finns en sak som många glömmer bort i brexitdiskussionen, nämligen att Frankrike kan tvinga ut Storbritannien ur EU om man vill. Det skriver The Independents Sean O’Grady i en analys.

Emmanuel Macron är den med all makt i sin hand. Han kan helt enkelt lägga in ett veto mot att öppna upp förhandlingarna igen, vilket skulle tvinga britterna till en hård brexit, skriver O’Grady och tillägger att Macron har ett intresse av att få ut britterna så fort som möjligt. Dels står Storbritannien i vägen för hans visioner för Europa, dels vore ett brittiskt uttåg på många sätt gynnsamt för Frankrike.

”Att sno jobb och verksamheter från London skulle göra att Paris går om London. Tillverkningsindustrier som vill flytta skulle kunna komma till Frankrike”, skriver han.

BBC:s Iain Watson skriver att både Macron och Merkel spelar ett spel i frågan om brexit.

”Det verkar som att båda är fast beslutna att inte smälla igen dörren i Boris Johnsons ansikte, och lika fast beslutna att inte få skulden för en avtalslös brexit”.

Igår 15:42
Johnson och Macron vid dagens pressträff. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron och Johnson möts – ny plan för brexit nobbas

Det kommer inte att bli aktuellt med några stora förändringar i det existerande brittiska utträdesavtalet de kommande 30 dagarna, en tidsram som har lyfts fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det var Frankrikes president Emmanuel Macrons budskap till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när de träffades i Paris i dag.

Vid en pressträff utanför Élyséepalatset sa den franske presidenten också att den så kallade backstop-planen, som Johnson motsätter sig, är ”oundviklig”. Planen innebär kortfattat att det inte ska finnas några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Mötet mellan Macron och Johnson äger rum en dag efter att Johnson träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Igår 11:56
Läs mer om Brexit
Skansenakvariet. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokodilincidenten på Skansen

Kungens livmedikus hjälpte krokodilbitne mannen

Kungens läkare Peter Möller var en av dem som hjälpte den skadade man i 80-årsåldern som bets av en krokodil under en kräftskiva på Skansenakvariet i tisdags, berättar han för Aftonbladet.

Möller satt långt bort i lokalen när attacken skedde. Tillsammans med en annan sjukvårdskunnig hjälpte han till att hindra blödningen.

– Han var hela tiden vaken, stabil i puls, men väldigt smärtpåverkad förstås. Vi satt och bevakade honom, såg till att han inte blödde, säger Möller och tillägger att mannen var ”väldigt chockad”.

Igår 21:29
Krokodil på Skansen. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förundersökning inledd efter krokodilattacken

Åklagaren har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada efter att en äldre man tidigare i veckan blivit biten i armen av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Förhör kommer att hållas och polisen ska undersöka olika förhållanden på platsen vid krokodildammen.

– Vi ska sondera vad det är som har hänt och om vi kommer fram till att det funnits brister i säkerheten så ska vi hitta vem som bär ansvar för det hela, säger åklagare Lukas Eriksson.

Mannen, som är i 80-årsåldern, blev biten när han lade sin arm över glasväggen som skärmar av krokodildammen.

Igår 17:41
Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där mannen blev biten.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akvariechefen: ”En oväntad och chockartad tragedi”

Stämningen är dämpad på Skansenakvariet två dagar efter olyckan då en man bets av en krokodil.

– Det känns tungt med tanke på vad som har hänt, säger akvariechefen Jonas Wahlström till TT.

Det var under en privat kräftskiva som en man i 80-årsåldern blev biten. Mannen skulle hålla ett tal och stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte sin arm bakåt över skyddsbarriären när en av krokodilerna hoppade upp och bet honom.

Incidenten har skakat om personalen.

– De tycker att det är förskräckligt, det som har hänt, säger Wahlström, som beskriver det som ”en oväntad och chockartad tragedi”.

Mannen, vars läge är stabilt, ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

Igår 09:16
Läs mer om Krokodilincidenten på Skansen