Hem
Arkivbild, ångmaskinen (Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Forskare: Ångmaskinen kan bidra till fossilfritt Sverige

Ångmaskiner och inte bara fokus på sol- och vindkraft. Det föreslår forskaren Per Frankelius på DN Debatt.
Han menar att moderna ångmaskiner som producerar el och värme med hög verkningsgrad kan vara en del i ett fossilfritt Sverige.
”Kanske ler någon när man börja föreslå ångmaskiner”, konstaterar han men menar att fossilfrihetsdebatten inte existerade när ångmaskinen dog ut.
Han pekar på att lösningen på bränslefrågan till de moderna ångmaskinerna ligger i Sveriges skogar.
”Högt uppsatta personer i svensk skogsindustri jag talat med är försiktigt positiva till idén”, skriver Frankelius men medger att transportfrågan är ett problem.
Det skulle dock kunna lösas, anser Frankelius, genom att bostäder och småindustrier byggs nära skogsbestånd.
”En sådan satsning kunde vara en intressant väg för det skogsrika landet Sverige om målet nu är småskalig, fossilfri och väderoberoende energi.”

bakgrund
 
Ångmaskin
Wikipedia (sv)
En ångmaskin är en motor med vattenånga som drivmedium där värmeenergi omvandlas till mekaniskt arbete. Denna definition innefattar således ångturbinen, men i normalt språkbruk avses kolvångmaskinen som beskrivs här. Till skillnad från förbränningsmotorn arbetar ångmaskiner (i likhet med stirlingmotorn) med yttre förbränning. Ångmaskinen drivs med vattenånga producerad i en ångpanna som värms upp via förbränning av bränsle i en under, bredvid eller inuti pannan anordnad eldstad. Kolångmaskiner är i dag i drift endast av kulturhistoriska skäl, exempelvis i ångbåtar, och pannorna eldas då oftast med olja, kol eller ved. Hos ånglok och lokomobiler utgör maskin (cylinder, kolv och vevstake) och panna en sammanbyggd enhet, men i tekniskt hänseende skiljer man ändå på panna (som producerar ånga) och maskin.

Debattören

• Per Frankelius, forskare vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen