Forskare: Bakteriecocktail kan skydda mot magsjuka
En rad olika nyttiga bakterier inuti tarmarna kan skydda mot magsjuka som orsakas av bakterier av typen campylobacter, visar en ny studie enligt UNT.
Studien, som publiceras i tidskriften Clinical Microbiology and Infection, är utförd av forskare vid bland annat Uppsala universitet, SLU och Karolinska institutet.
Resultaten stämmer med vad forskarna tidigare fått fram genom djurförsök.
– Ökad kunskap om hur våra egna tarmbakterier motverkar infektioner kan öppna för att i framtiden använda någon form av bred bakteriecocktail för att skydda mottagliga individer från att infekteras, säger överläkaren Hilpi Rautelin till UNT.
Studien omfattar 63 vuxna kvinnor och män som reste till områden där smittorisken för magsjuka är hög.
bakgrund
Campylobacter
Wikipedia (sv)
Campylobacter är namnet på ett släkte som innefattar 24 olika arter av bakterier som har vissa gemensamma egenskaper. Namnet Campylobacter betyder böjd stav, vilket man kan se när man tittar på den i mikroskop. Den är en zoonos. Campylobacter är en bakteriell gastroenterit som sprids via maten och den som orsakar flest fall av sådan smitta i Sverige varje år. Smittovägen är fekal-oral. Campylobacter står för 5-14 % av diarréfallen i världen. Campylobacter' jejuni, Campylobacter' coli och Campylobacter' lari är de tre arter som man har kunnat koppla till diarré hos människor, varav 90 % av alla fall är orsakade av Campylobacter jejuni.
Om man får i sig campylobacter, leder det till en campylobacterinfektion. Ungefär 7000 fall av campylobacterinfektion per år rapporteras i Sverige. Av dessa är cirka 40 % smittade inom landet. De flesta som har fått i sig campylobacter, har fått det genom att äta djur (exempelvis höna) som inte har upphettats tillräckligt. En vanlig uppfattning är att det är salmonellainfektion man då insjuknar i, men i de allra flesta fall i Sverige handlar det om en campylobacterinfektion.
Bakterien utsöndras med avföringen. En orsak till många sporadiska fall kan vara förorening via flugor.
Campylobacter har en låg så kallad kritisk infektionsdos. Det betyder att man inte behöver få i sig särskilt mycket för att insjukna.
Campylobacterinfektion är en allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen