Forskare: Farligaste klyftan är långtidsarbetslöshet
Sverige hör till de länder i världen med jämnast inkomstfördelning, räknat enligt Ginikoefficientenm skriver TT. Samtidigt kan klyftorna och ojämställdheten sägas ha ökat, beroende på vilket mått man använder. Det säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, och skatteekonomen Åsa Hansson, forskare vid nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet, till nyhetsbyrån.
Båda är överens om att långtidsarbetslösheten utgör den viktigaste och farligaste klyftan för det svenska samhället.
Åsa Hansson konstaterar att långtidsarbetslöshet har en tendens att sprida sig till nästkommande generationer.
– Därför är det viktigare med åtgärder som minskar utanförskapet men även åtgärder som sätts in tidigt i livet, som att satsa på förskolor och utbildning, säger hon till nyhetsbyrån.
Inkomstskillnader, fastighetsskatt och arbetslöshet
Sveriges Ginikoefficident, som visar på inkomstfördelning, var 0,27 år 2020. Den har ökat sedan mätningar med ungefär jämförbara data började på 90-talet, men de senaste åren har ökningen inte varit så stor. Jämfört med ett tjugotal andra rika länder ligger Sverige bland de lägsta – bara Belgien, Norge, Danmark och Finland ligger lägre.
Om Ginikoefficidenten är 0 så har alla exakt lika mycket. Om den är 1 så äger en person allt.
Fastighetsskatten, som var progressiv, avskaffades 2008. Den ersattes av en kommunal fastighetsavgift med ett tak på 8 874 kronor (2022). Det innebär att dyra fastigheter beskattas lika mycket som de billigare. Cirka två tredjedelar av alla fastigheter ”slår i taket”, det vill säga når upp till maxbeloppet (2021 års fastighetstaxering, enligt Skatteverket).
Arbetslösheten var i juli i år 6,7 procent. Det innebar cirka 340 000 arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Av dem hade 159 000 varit arbetslösa minst 12 månader.
Källa: OECD, Skatteverket, Arbetsförmedlingen
Mer
Så får du bästa ekonomibevakningen:
Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. Just nu får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.