Hem
Sumatranoshörningen. (Roland Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Forskare försöker få tillbaka sumatranoshörningen

I november dog den sista sumatranoshörningen i Malaysia. Nu försöker forskar få tillbaka arten till landet, rapporterar CNN.

Projektet utförs på International Islamic University Malaysia och utgår från stamceller och in vitro-fertilisering.

– Innan de tre sista noshörningarna dog ut fick vi tag i deras celler – och de lever fortfarande, vilket är bakgrunden till att jag är positiv till experimentet, säger doktor Muhammad Lokman Bin Md. Isa, en av de ledande forskarna i experimentet.

Sumatranoshörningen är utrotningshotad och den internationella noshörningsorganisationen uppskattar att det finns färre än 80 levande kvar.

Läs mer

bakgrund
 
Sumatranoshörning
Wikipedia (sv)
Sumatranoshörning (Dicerorhinus sumatrensis) är den minsta av alla noshörningsarter. Det är också den noshörning som har mest päls, och är den enda överlevande arten i den släktlinje som omfattade den nu utrotade ullhåriga noshörningen. Sumatranoshörningen har två horn. Idag återstår endast cirka 300 individer av arten.
 
In vitro-fertilisering
Wikipedia (sv)
In vitro-fertilisering (IVF), eller provrörsbefruktning, är en fertilitetsmetod där en kvinnas ägg tas ut från en äggstock för att befruktas av en mans spermie utanför en kvinnas kropp (in vitro), i stället för i en kvinnas äggledare som efter ett samlag eller vid insemination, och därefter återföras till en livmoder. IVF kan utökas med ett flertal metoder. Den vanligaste innebär att spermier och ägg sätts i en droppe näringslösning för att en spermie ska kunna befrukta ett ägg. För att ge möjlighet till heterosexuella par att bli genetiska föräldrar även där spermierna hos mannen i paret, trots näringslösningen, inte lyckas befrukta ägget hos kvinnan i paret har man utvecklat tekniker som bygger på att man med hjälp av en liten glasnål, så kallad mikroinjektion, för in spermien intill eller ända in i äggcellen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen